Großglockner Hochalpenstraße, celebra şosea alpină din Austria: informaţii utile şi atracţii pentru copii

Se spune despre Großglockner Hochalpenstraße că este cea mai celebră şosea alpină din Austria şi unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Şi pe bună dreptate!

Şerpuind printre munţi de peste 3000 de metri, ale căror vârfuri acoperite cu zăpadă se pierd deseori în nori, cei  48 de kilometri de şosea îţi oferă acces la peisaje spectaculoase, care îţi taie pur şi simplu respiraţia. Ba chiar îţi dau şi ceva palpitaţii la inimă dacă nu te simţi confortabil cu şofatul pe astfel de drumuri.

Intrarea pe şoseaua alpină se face imediat după localitatea Fusch, din landul Salzburg, şi în vara lui 2018 costa 36 de euro de maşină. Pentru turiştii care se află în posesia unui Salzburgerland Card (despre asta într-un episod viitor), intrarea este gratuita, ceea ce reprezintă o economie considerabilă.

Şoseaua e o destinaţie de neratat atât pentru un şofer pasionat cât şi pentru orice iubitor de peisaje pitoreşti. Daaar, dincolo de asta, şoseaua este un loc bun de mers cu copiii, pentru că e amenajată cât se poate de child-friendly. Cei mici nu au cum să se plictisească, ba chiar se vor simţi ca într-o aventură a unor exploratori.

Ce poate face un copil pe GrossGlockner Hochalpenstrasse?

Ei bine, un copil se poate distra foarte bine aici, pentru că şoseaua e gândită ca o destinaţie de familie. Acesta pare a fi de alfel motto-ul după care se ghidează turismul austriac. Faptul că şoseaua taie munţii pe la înălţimi de 2000 de metri şi chiar mai mult nu a fost un impediment pentru a amenaja aici locuri de joacă, muzee, restaurante, expoziţii, trasee tematice pentru cei mici.

Totul e sa fie copilul îmbrăcat bine, comform temperaturii anunţate în zonă. Noi am prins cam 5-10 grade la jumătatea lui iulie, dar am auzit şi de turişti care au prin sub 0 în aceeaşi perioadă. Vremea în Alpi e super schimbătoare şi cu fluctuaţii surprinzătoare de-a lungul unei singure zile. Dacă pleci la drum pe soare, ai şanse de 90% să te întorci pe ploaie sau invers, aşa că adaptează-ţi aşteptările la această realitate de pe teren. Vestea bună e că ploile nu par să ţină mult, dar nici nu e recomandat să te prindă nepregătit.

grossglockner traseu.jpg
(Harta şoselei, cu punctele de interes numerotate cu albastru)

Sunt 12 puncte amenajate pe drum pe care te poţi opri fie pentru o poză, fie pentru un mic muzeu, fie pentru un loc de joacă, fie pentru o plimbare pe un traseu tematic. Nouă ne-a luat aproximativ 5 ore vizitarea întregii şosele, dus-întors, dar probabil am fi putut sta şi mai mult dacă nu ne-ar fi prins ploaia pe undeva pe la al 10-lea punct de interes, obligându-ne să sărim peste punctele 10 şi 11.

O descriere amănunţită a ce poţi face sau vedea la fiecare popas se găseşte aici.

Eu voi trece în revistă doar acele puncte care au loc de joacă pentru copii – şi nu-s puţine, ci 6 la număr!

Popasul nr 1: Piffkar, 11620m. Aici am găsit primul loc de joacă, de o mărime medie dar foarte bine dotat, precum şi un traseu tematic prin pădurice. M-am bucurat şi eu asemeni unui copil să văd toate minunile din parc şi în special zona în care copiii se puteau transforma în căutători de aur, cernând nisipul cules de pe albia râului.

loc de joaca grossglockner (1)
Locul de joaca de la Punctul 1, Piffkar, 1620m.
loc de joaca grossglockner (2)
Pe fundal, Alpii.

Popasul nr 3: Haus Alpine Naturschau, 2260m. Aici e amenajat un loc de joacă mult mai micuţ, doar cu un balansoar şi un tobogan. În schimb e foarte interesant muzeul despre flora si fauna alpină, cu o grămadă de exponate interactive şi cu animale supradimensionate. Olivia a fost încântată de marmota gigant care îşi scotea năsucul dintr-o peşteră.

locuri de joaca grossglockner (4)
La popasul Haus Alpine Naturschau
flora alpina
(Dintre exponatele zonei dedicate florei alpine)
traseu alpin
(Greu să te hotărăşti să intri în muzeu cu aşa peisaj afară)

Popasul nr 7: Fuscher Lake, 2262m.  Aici ne-a plăcut foarte mult, pentru că există un loc de joacă mare, amenajat fix pe pantă, de unde ai o vedere spectaculoasă asupra munţilor. Tot aici, dar dincolo de şosea, este un lac în jurul căruia e amenajat un mic traseu. Noi am prins un pic cam înnorată porţiunea asta pentru că deja se apropia ploaia, dar cred că pe o vreme senină ies aici nişte poze absolut superbe.

fuscker lake.jpg
(Fuscher Lake)
locuri de joaca grossglockner (6)
(Marmotele sunt mascota tutoror parcurilor de pe şosea)
IMG_20180708_131110
(Pur şi simplu am iubit toboganele late din Austria!)
marmote.jpg
(Să cunoaştem mai bine marmotele)

Popasul nr 9: Hochtor, 2504m. Aici e un mic muzeu despre celţi si un traseu tematic.

Popasul nr 10: Schoneck, 1953m. Cred că aici se găsea cel mai mare loc de joacă de pe tot traseul, dar pe care noi din păcate l-am văzut doar din maşină pentru ca începuse ploaia.

ghetar.jpg
(În zare – vârful Grossglockner, cel mai înalt din Austria)

Popasul nr 11: Kaiser-Franz-Joseph-Hofe, 1369m. Acesta e punctul terminal al traseului, cu un muzeu pe patru etaje dedicat vieţii alpine (interesant în special pentru fetiţe) si cu o secţtiune cel puţin la fel de mare dedicată maşinilor de epocă (fascinantă pentru băieţi). Poţi petrece lejer o oră în muzeu. Tot aici e si un maaare magazin de suveniruri, de unde practic îţi poţi cumpăra absolut orice obiect doreşti decorat ori cu o marmotă ori cu o floare de colţ – de la clasicii magneţi până la halate de baie.

Pentru cei mari, e util de ştiut ca de aici de la nr. 11 se vede gheţarul si că austriecii au construit aici o parcare absolut imensă pe 4 etaje.

muzeu.jpg
(Expoziţia despre viaţa alpină)
trabant.jpg
(Expoziţia de maşini)
ghetarr.jpg
(Gheţarul Pasterze)

Cum e vremea şi la ce să te aştepţi

Despre vreme e greu de vorbit pentru ca e ceva absolut imprevizibil. Noi am fost in iulie, vorba aia – mijlocul verii. Am vânat ziua cu cele mai mici şanse de ploaie şi, deşi am urcat pe cer relativ senin, am coborât pe o ploaie torenţială şi pe alocuri printr-o ceaţă de nu vedeam la distanţă mai mare de 10 metri. Temperatura sus era pe undeva pe la 8 grade, dar in funcţie de vreme poate coborî şi sub 0, chiar pe timp de vară.

ploaie.jpg
(Vremea la coborâre)
biciclesti.jpg
(Pasiunea pentru sport nu se uită la meteo)

O idee bună e consultarea webcam-urilor online care transmit live imagini de pe traseu, precum şi informaţii despre temperatura şi vizibilitatea în diverse puncte.

Oricum, e recomandată vestimentaţia de iarnă şi haine şi încălţări impermeabile.

Cam atât despre Grossglockner Hochalpenstrasse. Încă mă mândresc cu performanţa de a-i fi reţinut numele şi de a-l scrie fără copy-paste 😀 Aş fi vrut să fi scris mai la cald, poate aş fi surprins mai multe informaţii utile, dar na,ai bine mai târziu decât niciodată. Cea mai importantă informaţie e asta: dacă ajungi în Austria cu maşina, e mare păcat să ratezi acest obiectiv. Rămân nişte amintiri memorabile.

grosss.jpg

 

 

4 gânduri despre „Großglockner Hochalpenstraße, celebra şosea alpină din Austria: informaţii utile şi atracţii pentru copii

Adăugă-le pe ale tale

    1. Atunci o să mă motivez și eu să scriu despre toate locurile minunate in care am fost în Austria, căci țară mai prietenoasă cu copiii decât Austria nu am văzut 🙂 Eu am stat 2 săptămâni și mi s-a părut extrem de puțin, deși multă lume mă întreba ce am de gând să fac în Austria… vara. De voi e și aproape, sunteți norocoși 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: