Pe 1 septembrie au început înscrierile pentru cea de-a 17a ediție SuperBlog, una care se anunță cu totul specială. De ce? Pentru că în 2018 SuperBlog aniversează nu mai puțin de 10 ani de existență.
Eu am fost prinsă în focul acestei competițiii de 3 ori până acum și am avut doar de câștigat în urma fiecărei ediții. Eram foarte tentată să particip și în această toamnă, dar am alte proiecte personale care ar fi venit în contradicție, așa că cea mai simplă modalitate de a fi sigură că rezist tentanției a fost aceea de a-mi revendica un premiu câștigat anterior, titlul de blogger partener. Ceea ce nu-mi dă voie să particip la nicio probă. Cel puțin nu toamna asta 😀
Ce este SuperBlog și ce premii sunt puse în joc?
SuperBlog este o competiție dedicată persoanelor care dețin un blog și care iubesc provocările.
Dacă îți place adrenalina, dacă funcționezi mai bine atunci când ai deadline-uri, dacă te bucuri ca un copil atunci când câștigi un premiu sau dacă pur și simplu vrei să îți testezi limitele și să îți demonstrezi că poți avea o anumită disciplină de a scrie, atunci SuperBlog este școala potrivită pentru tine.
Premiile sunt numeroase și consistente. Ediția aniversară SuperBlog anunță premii în cuantum total de 25.000 RON. Urmărește această pagină pentru a vedea update-uri cu privire la ce premii va oferi fiecare sponsor în parte.
Pe lângă premiile aferente fiecărei probe, de obicei în număr de 2-3, poți intra și în cursa finaliștilor pentru un loc pe podium. Sigur, primul avantaj e că te vei simți extrem de mândru/mândră de această performanță, dar mai e ceva: locul pe podium se răsplătește cu o sumă frumușică, cuprinsă între 1000-3000 RON. Și chiar dacă nu termini în top 3 ci pe locul 30, simpla conștientizare a faptului că ai reușit să duci competiția până la capăt și că ai primit diploma de finalist e un mare boost de încredere în tine.
Desfășurarea concursului și specificul probelor
Nu o să mint, SuperBlog nu e o competiție ușoară. Multi au comparat-o chiar cu un maraton, unul în care îți testezi nu limitele fizicului ci ale imaginației.
Vor exista aproximativ 20-25 de probe, pe un interval cuprins între 1 octombrie și începutul lunii decembrie. Pentru a participa la o probă, trebuie să scrii un articol care să respecte cerința probei și să îl înscrii într-o platformă online la care primești acces imediat după înscrierea în competiție.
Apar 3 probe pe săptămână și fiecare dintre ele are un deadline de 7 zile de la data publicării. Îți poți publica articolul și mai târziu dacă nu ești gata, dar îți asumi penalizarea de 10 puncte pentru fiecare zi de întârziere 🙂
Notele sunt aproape ca la școală, de la 1 la 100, și sunt acordate de jurii dssemnate din partea sponsorilor. Dacă îți amintești adrenalina simțită atunci când îți cautai numele pe lista de la bac sau de la un examen de admitere – cam așa e și în SuperBlog la publicarea notelor.
Cum arată o probă și cam ce fel de articole se scriu în SuperBlog
Probele variază de la sponsor la sponsor. Unele pot fi foarte libere, doar cu câteva cuvinte cheie și linkuri obligatorii de inclus în text, altele pot fi ceva mai rigide, specificând un număr minim/maxim de cuvinte sau chiar un anume ton al articolului: glumeț, nebunesc, optimist, etc.
Pentru o idee mai bună asupra probelor, se poate consulta arhiva edițiilor anterioare, aici. Tot acolo, sub fiecare probă în parte, se pot citi și articolele care au fost desemnate câștigătoare, pentru a-ți face o idee despre tipul textelor care se înscriu în concurs.
Frumusețea Superblog este însă faptul că nu există o rețetă standard a succesului. Un articol desemnat câștigător la o probă ar putea fi notat mai slab sub „corectura” unui alt juriu. E o doză destul de mare de subiectivism și e bine să luăm asta în calcul de la început. Există totuși două mici secrete care fac mereu diferența, indiferent de juriu și de sponsor: munca și implicarea. Oricine ar juriza, sigur va vedea diferența dintre un articol muncit și scris cu sufletul și un articol scris în grabă.
Ce vei învăța după un maraton SuperBlog?
- Să scrii într-un ritm constant, ca și cum ai urma un plan editorial
- Să scrii mai bine, urmărind transmiterea clară a unor informații
- Să scrii mai atractiv pentru cititorii tăi, pentru că vrei ca juriul să-ți remarce articolul tău
- Să-ți faci articolul să arate cât mai estetic
- Să integrezi feedback-ul primit prin note în evoluția ta viitoare
- Și poate mult mai mult de atât 🙂
Contează dacă ești participant cu vechime sau boboc în SuperBlog?
SuperBlog este o competiție cu vechime care provoacă dependență. Parol! Am simțit pe pielea mea 🙂
Asta face ca la linia de start să se alinieze atât bloggeri care au deja experiență în SuperBlog și sunt obișnuiți cu deadline-urile, baremurile și sponsorii, dar și bobocei care intră pentru prima dată în această aventură.
Contrar prejudecăților pe care și eu le-am avut, boboceii nu pleacă cu șansa a doua. Din contră, ei vin cu energie, cu imaginație proaspătă, cu mai mult entuziasm. Faptul că SuperBlog este o competiție vie, care evoluează și se adaptează de la an la an, face ca vechii participanți să nu deslușească niciodată pe deplin rețeta perfectă a succesului și să aibă aceleași cam șanse ca și cei noi veniți. (Eventual nervi un pic mai tociți 😀 )
Eu m-am așezat pentru prima dată la linia de start în primăvara lui 2017 și am terminat pe un onorabil loc 16, cu vreo 4 premii dintre care unul consta în bilete de avion de 500 de euro. În toamna lui 2017 am făcut un salt până pe locul 3, iar primăvara asta am terminat concursul pe locul 2. La mine a fost o evoluție de la ediție la ediție, dar sunt și multe exemple de concurenți care au terminat pe podium încă de la prima participare (dar pe aceia îi numim genii, desigur, și nu vrem să ne amintim prea mult de ei 😀 )
Concluzia e că nu există niciun dezavantaj în a participa pentru prima data, ci numai avantaje.
Te-am convins? Atunci iată cum te înscrii!
Dacă ți se pare interesant, citește regulamentul complet al competiției aici.
Scrie apoi un articol pe blogul tău în care să îți anunți intenția de a participa. Nu trebuie să respecți vreun tipar anume, poți fi oricât de creativ, uite un exemplu ieșit din comun aici.
Completează apoi formularul de înscriere și… numără zilele până la începerea concursului.
Tips & Tricks
Iată aici o lista de mici trucuri care te pot ajuta în concurs:
- Citește de cel puțin 3 ori cerința înainte de a te apuca să scrii un articol pentru o probă, pentru a te asigura că ai înțeles tema. Dacă enunțul probei cuprinde niște întrebări, încearcă să integrezi răspunsuri la toate acele întrebări, într-un mod creativ, în articolul tău. Astfel ai șanse mari să primești punctaj complet la categoria de barem dedicată respectării temei.
- După ce ai terminat articolul, recitește-l și fii atent să-l fi scris corect gramatical. Verifică de asemenea faptul că toate cuvintele cheie cerute sunt acolo și că link-urile sunt inserate corect.
- Include poze în articol, îl fac mai plăcut ochiului. Pe lângă pozele sugerate uneori chiar de sponsor, poți găsi resurse gratuite pe pixabay sau unsplash. Nu uita să menționezi sursa imaginilor în caption sau la finalul articolului.
- Dacă vrei să editezi imagini sau să inserezi alte materiale grafice, recomand cu drag canva. E o comoară.
- Fii creativ(ă)! Poți scrie povești închipuite, poți apela la experiența personală, te poți imagina scriitor și poți inventa personaje. Nu spune nimeni că dacă sponsorul e un producător de broccoli nu poți concura cu un articol filozofic. SuperBlog este, în primul rând, un concurs de creativitate și de-abia mai apoi de advertoriale.
Sper să nu fi uitat nimic.
A, ba da, am uitat lucrul cel mai important:
Succes!
Am mai scris pe tema SuperBlog:
- Aici, despre premiile câștigate de mine în primăvara 2018, când am terminat pe locul 2
- Aici, despre premiile și impresiile la finalul SuperBlog 2017, când am terminat pe locul 3.
- Toate articolele scrise de mine în cadrul competiției se găsesc în categoria aceasta.
(Sursa foto: pixabay.com)
Vai, când am văzut că ai scris despre Superblog, am dat fuga să-ți spun că abia aștept să-ți citesc articolele! Și-acum aflu că de fapt nu ai să te înscrii. Dar asta e, poate revii la primăvară 😀
Mult spor cu proiectele de care vorbeai și să ne citim sănătoare 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 Mulțumesc! La primăvară revin sigur. Poate e o experiență utilă și să privesc o ediție de pe margine 🙂
ApreciazăApreciază
Ce m-am bucurat că te-ai înscris! Dar măcar ești tot cu noi 😊
Sunt extrem de curioasă cum va fi! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și eu sunt curioasă și aș fi vrut mult să particip, dar chiar nu am timp toamna asta. Așa că am prefera să tai raul de la rădăcină și să mă asigur că nu am voie să particip 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oricum, am un număr mare de favoriți cărora le țin pumnii 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu voi ține în primăvară! 😊
ApreciazăApreciază
Multumesc draga mea, am sa ma înscriu si eu, sper sa am curajul!
ApreciazăApreciază
Interesant!
ApreciazăApreciază
Sună interesant, mă bate gândul să mă înscriu, dar nu știu dacă voi putea respecta toate cerințele. Cred că pentru început este mai bine să privesc de pe margine, să văd exact cum decurge și dupaia să mă înscriu, poate la primăvară.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Poți sta cu un ochi pe competiție și poți participa doar la ce probe vrei, nu e musai să participi cap-coada 🙂 Succes!
ApreciazăApreciază
Foarte informativ si provocator articolul. Eu am intrat in lumea blogului numai de doua luni asa ca deocamdata trebuie sa astept pana la primavara…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am participat și eu la câteva ediții. De la fiecare, am avut de învățat câte ceva nou. Mi-au fost utile informațiile, penru a mă dezvolta ca și blogger. Anul acesta, să văd dacă mă înscriu în competiția intergalactică..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mersi pentru o explicatie atat de faina :P. Poate, cand voi dispune de timpul necesar, voi incerca si eu
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma gandesc sa ma inscriu si eu. Multumiri pentru articol.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din păcate, este un an greu pentru mine, așa că mă voi mulțumi să urmăresc totul din umbră. Poate la anul îmi voi face curaj și mă voi înscrie.
ApreciazăApreciază
Interesanta competitie. Eu nu am participat niciodata la superblog ☺️
ApreciazăApreciază