Ce le mai citim copiilor? Martie 2019

Pentru că lună de lună dau iama în bilioteca Metropolitană pentru copii și plec de acolo încărcată de cărți noi, care de care mai drăguțe, mi-am propus să le fac câte o foarte scurtă prezentare și aici pe blog.

Așa că, iată, cele mai recente volume pe care le citim eu și Olivia, la cei aproape 6 ani ai săi. 

Stellaluna

Stelllaluna este o povestioară simpatică despre un pui de liliac care ajunge să crească într-o familie de păsări. Unele obiceiuri ale noilor săi frați i se par ciudate, chiar incomode, totuși încearcă să le imite din dorința de a nu fi diferit. În final, rolurile se schimbă și puii de pasăre ajung în lumea liliecilor, unde au și ei parte de surprize. E o poveste despre acceptarea diferențelor dintre noi.

Am aflat că Stellaluna a fost un mare succes, a luat premii și chiar s-a făcut și un desen animat inspirat din carte, pe care l-am găsit aici:

Tigrul și toleranța

O carte tare simpatică, despre un pui de tigru căruia i s-a pus pata (sau dunga) cum că toata lumea ar trebui să îi semene, și să nu existe alte culori în afară de galben și negru. Așa că se pune pe vopsit tot ce întâlnește în cale. La un momentdat descoperă însă că frumusețea stă tocmai în ceea ce ne diferențiază unii de alții. Bonus, are și poze frumoase.

Bondărel învață să zboare

Și cartea cu Bondărel e tot despre diferențe. Bondărel încearcă să înțeleagă de ce aripile sale sunt atât de mici și firave, comparativ cu ale altor gâze, fapt care nu îi dă încredere că poate zbura. Așa că încearcă să afle răspunsuri de la prietenii săi, iar într-o zi chiar găsește doza de curaj necesară pentru a-și lua zborul.

De ce merg la școală?

Aveam așteptări un pic mai mari când am ales această cărticică, mă gândeam că e un material bun pentru a pregăti viitoarea școlăriță a casei. N-a fost chiar așa. Cartea e plină de întrebări, dar prea puține răspunsuri utile, după părerea mea. Desigur, îi revine misiunea părintelui de a clarifica lucrurile, dar totuși așteptam ceva-ceva și dinspre carte. Am decoperit totuși o onomatopee amuzantă: turlututum 🙂

Merele domnului Peabody

Primul lucru care îți atrage atenția la această carte este autorul: Madonna 🙂 Recunosc că am luat-o din curiozitate, dar am avut surpriza să constat că e o carte chiar drăguță. O mică metaforă despre puterea cuvintelor, pe înțelesul copiilor, care are scopul de a-i învăța pe cei mici că nu e în regulă să creeze sau să răspândească zvonuri fără a le verifica în prealabil.

O aventură cu dragoni

Despre cartea aceasta n-am prea multe de spus. E dedicată probabil copiilor atât de pasionați de dragoni, încât le e suficient să se uite la poze fără să le pese de text. Am perceput-o ca pe o poveste destul de dezlânată, acțiunea se întâmplă atât de rapid încât rămâi cu senzația că n-ai înțeles nimic. N-aș mai citi-o a doua oară.

Leon și tărâmul de la mijloc

Este o carte despre magie și magicieni. Mi s-a părut originală variația de fonturi, lucru care îți sugerează cum să o citești: mai apăsat, mai molcom, mai în șoaptă. Oliviei i-au plăcut foarte mult imaginile și sumedenia de detalii, care ce-i drept sunt foarte bine realizate și se potrivesc perfect în subiect. Per total, nu m-a dat pe spate prin text, ci doar prin calitatea imaginii. E ok, dar nu extraordinară. Un copil fascinat de magie însă o va aprecia cu siguranță.

Dinozaurii – enciclopedie RAO

Cum Olivia a studiat recent la grădiniță dinozaurii, e absolut fascinată de aceștia. Enciclopedia s-a dovedit a fi perfectă pentru ea, pur și simplu îmi ascultă cu gura căscată fiecare cuvânt, apoi îmi povestește și ea tot ce știe pe subiect. Conținutul cărții e bine structurat, plin de informații interesante, nici prea tehnic, nici prea superficial, și serios și cu glumițe pe placul copiilor. O enciclopedie de calitate, o recomand amatorilor.

Sarah Kay și prietenii ei

Aceasta e a doua carte pe care o citim din seria Sarah Key. Volumul cuprinde mai multe povestioare mici, unele dintre ele în versuri, cu fetițe și animăluțe. Cartea se distinge prin imaginile foarte drăgălașe și prin faptul că fontul folosit e similar scrisului de mână – știu că sunt părinți care caută așa ceva, în special cei care aderă la sistemul de educație Montesori, și astfel de cărți sunt rare. E perfectă ca lectură înainte de culcare.

Poveste fără sfârșit

Ei, am lăsat pentru sfârșit această provocare pe care mi-am făcut-o singură 🙂 Binecunoscutul roman fantasy al lui Michael Ende. Eu nu l-am citit în copilărie, cred că nimeni nu l-ar recomanda pentru vârsta de 6 ani ci pentru 10-12+, dar nici nu e o lectură dăunătoare. Totul e ca ascultătorul e să aibă răbdare. Așa că îi tot citesc Oliviei, câte un capitol sau două atunci când o simt mai liniștită, și uite-așa am trecut deja de jumătate. Are vreo 400 de pagini 🙂 Unele cuvinte sunt cam greuțe, Olivia mă întrerupe și întreabă ce înseamnă, ceea ce în definitiv e bine pentru că îi îmbogățește vocabularul. Mai greu e cu termenii pur fantasy, dar cumva reușesc să le găsesc și lor o explicație. Sunt convinsă că, într-un fel sau altul, e util să-i forțez limitele de vârstă. Până la proba contrarie 🙂


Cam asta citim luna asta. De fapt, am dat gata aproape tot, mai avem jumătate de enciclopedie, câteva povestioare cu Sarah Key și ultima parte din Poveste fără Sfârșit. Realizabil până la final de lună. Din tot acest grup, am remarcat în mod deosebit Tigrul și Toleranța, enciclopedia dinozaurilor și cartea Madonnei.

4 gânduri despre „Ce le mai citim copiilor? Martie 2019

Adăugă-le pe ale tale

  1. Olivia are o super mama! Ce frumos sa inveti despre toleranta si frumusetea diversitatii de la varste fragede! Trebuie sa recunosc ca nici eu nu am citit „Die unendliche Geschichte”. Se gandise Steffen sa-mi puna cate un capitol din audiobook (in germana evident) seara inainte de somn, insa mai mereu adormeam inainte de final :))

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: