Cum ar arăta un viitor în care toți am conduce mașini electrice?

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate în România și în calitate de dealer autorizat Mercedes-Benz, Autoschunn mă provoacă să îmi imaginez un viitor în care conceptul de „e-mobility” nu mai e de mult o idee îndrăzneață, ci e integrat total în realitatea de zi cu zi.

Am acceptat cu drag provocarea, deși inițial nu știam foarte multe despre e-mobility. Așa că am început să citesc. Și am tot citit până când termenii tehnici au căpătat sens, ba chiar au ajuns să mă entuziasmeze.

Dacă te simți și tu cum mă simțeam eu, și anume paralel(ă) cu subiectul, nicio problemă! Ți-am pregătit un mic quiz în cele ce urmează. Te asigur că o să capeți mai mult context și vei privi cu alți ochi a doua parte a articolului 😉

„E-mobility”, de la începuturi până astăzi. Scurtă istorie interactivă

Te invit să citești întrebările, apoi să dai click (sau să atingi) varianta care ți se pare corectă, pentru a descoperi mai multe detalii. Sper să te distrezi și să înveți lucruri noi. Succes!

La ce te gândești când auzi termenul „e-Mobility”?
🌿 Sigur e ceva ce are legătură cu emoji!
Greșit, dar mai încearcă! Fie ca energia să te ghideze spre răspunsul corect!
🌿 Poate că internetul începe să se miște și cineva a găsit un nume pentru asta.
Hmm…. Nu pot să zic dacă se mișcă sau nu, dar sigur n-are legătură cu e-mobility.
🌿 Mă gândesc la momentul în care o să-mi cumpăr prima mea mașină electrică.
Felicitări, ai intuit despre ce e vorba!
Termenul de e-mobility se referă la vehiculele cu amprentă de carbon zero sau foarte mică. Din această categorie fac parte autovehiculele electrice, hibride și cele ce folosesc pile de hidrogen pentru propulsie. De asemenea, când spui e-mobility te referi și la întregul ecosistem ce susține aceste autovehicule.

Câte vehicule electrice și hibride crezi că sunt astăzi în uz, în întreaga lume?
🌿 Câteva mii, mașinile electrice sunt o chestie relativ nouă.
Ba nu mai sunt de mult o chestie nouă. Primul motor electric a fost construit prin anii 1800. Conform Wikipedia, la începutul secolului 20 ar fi existat deja 30.000 de mașini electrice!
🌿 În America or fi vreun milion, pe la noi nu prea sunt.
Dă-mi voie să te contrazic, pragul de un milion pare să fi fost depășit încă din 2016! În România, ce-i drept, avem doar vreo 500 de mașini electrice înregistrate, dar în Norvegia 50% dintre vehiculele în uz sunt electrice!
🌿 5-6 milioane de vehiculele, și numărul crește pe zi ce trece.
Felicitări, ești foarte bine informat(ă)!
La sfârșitul anului 2018, cifrele arătau că pe străzile din întreaga lume circulau nu mai puțin de 5,3 milioane de vehicule electrice sau hibride!

Care este prima mașina 100% electrică a brandului Mercedez-Benz, producție de serie?
🌿 Mercedes-Benz EQC
Corect!
Mercedez-Benz EQC este un SUV 100% electric, primul din gama EQ, o gamă ce își propune să înglobeze un întreg ecosistem de soluții și inovații electrice.
🌿 Mercedes-Benz 100%E
Bună încercare, dar n-ai nimerit.
Toate vehiculele electrice Mercedes-Benz vor face parte din gama EQ, acronim inspirat de motto-ul „Electric Intelligence”.
🌿 Cred că e întrebare capcană, Mercedes n-are mașini electrice.
Greșit. Industria auto evoluează în direcția e-mobility, pentru că viitorul va fi electric, iar brandurile auto consacrate s-au adaptat și ele de mult.

Cum crezi că ar arăta o societate în care TOATE vehiculele ar fi 100% electrice?
🌿 Industria petrolieră și-ar diminua activitatea
Corect! Mașinile electrice ale viitorului vor fi alimentate de energie din surse regenerabile, eliminând dependența de petrol.
🌿 Calitatea aerului s-ar îmbunătăți și s-ar înregistra mai puține cazuri de boli respiratorii.
Corect! În prezent, noxele emise de mașini sunt extrem de dăunătoare pentru calitatea aerului și, implicit, pentru sănătatea noastre. În marile metropole, în mod special, situația este foarte gravă. Mașinile electrice nu vor mai elimina gaze toxice în atmosferă.
🌿 Stratul de ozon nu ar mai fi supus unei amenințări continue, iar încălzirea globală s-ar încetini.
Corect! Fără emisii de gaze produse de trafic, stratul de ozon va fi mai puțin periclitat. Vestea bună este că acesta pare să se refacă într-un ritm de 1-3% pe deceniu, deci într-un viitor 100% electric sunt șanse ca schimbările climatice să fie stopate.

Dacă ai ajuns până aici, felicitări!, deja știi mai multe despre e-mobility. Și-n plus, nu-i așa că deja ai început să visezi la viitor?

Inovația de astăzi devine normalitatea zilei de mâine

Acum că am schițat puțin contextul problemei și te-am introdus în lumea conceptului de e-mobility, o să revin la provocarea despre care ți-am vorbit. Provocarea de a-mi imagina o lume în care toată industria de vanzari auto s-a reprofilat de mult pe mașini electrice, o lume în care sursele de energie folosite sunt 100% regenerabile, și-n care un autoturisme ca Mercedes-Benz EQC circulă pe toate drumurile.

Dincolo de inovațiile tehnice pe care le va aduce implicit un astfel de viitor, eu cred că cel mai mare impact se va simți chiar în rutina vieții de zi cu zi, pentru că e-mobility ne va schimba în bine societatea.

Transformări asupra mediului înconjurător

Obiectivul producătorilor de mașini electrice, pe termen lung, este să folosească doar surse de energie regenerabilă, renunțând treptat la exploatarea petrolului ca sursă de combustibil. Asta înseamnă că mașinile se vor încărca cu energie produsă de panouri solare, centrale eoliene sau alte surse similare. Eu merg un pic mai departe și-mi imaginez chiar mașini ce se pot încărca din energia cinetică generată de ploaie, astfel încât să existe o soluție la îndemână pentru orice tip de vreme.

Eliminând combustibilii, se vor elimina și noxele produse de arderea acestora, ceea ce va îmbunătăți calitatea aerului. Stratul de ozon va putea în sfârșit să respire liniștit și-și va reveni încetul cu încetul la grosimea optimă. Clima va fi din nou așa cum o știam odată, fără fenomene extreme, fără inversiuni termice de neînțeles.

Nu pot să nu mă gândesc și la viețuitoarele marine, pe care deversările petroliere le-au pus de-a lungul timpului în situații extreme. Orientarea spre energii regenerabile va reduce factorii de poluare care periclitează acum oceanul, astfel încât speciile considerate azi pe cale de dispariție vor exista și în viitorul copiilor noștri.

Noi job-uri și noi oportunități de educație

Părinții mei au terminat TCM-ul, tehnologia construcțiilor de mașini. Probabil că mare parte din ce au învățat ei în facultate nu va mai fi valabil în viitorul definit de e-mobility. Universitățile din toate lumea se vor reorienta și își vor adapta materiile astfel încât să creeze ingineri pregătiți pentru această nouă nevoie a industriei.

O mare schimbare va apărea și în paleta de job-uri disponibile pe piață. Schimbarea sursei de alimentare va desființa clasicele benzinării, sau poate că doar le va transforma în stații de alimentare electrice. Alimentarea se va face automat, programatic, iar șoferul va plăti direct din wallet-ul său electronic, conectat la sistemul de bord.

Și-atunci, apare întrebarea – ce se va întâmpla cu toți oamenii care lucrau în benzinării sau desfundau bujii, cu toți cei care te sfătuiau ce să faci când ți se înfunda motorul? 🙂 Ei bine, cred că se vor reprofila pe servicii de mentenanță ale panourilor solare atașate pe mașini. Vor înființa noi tipuri de spălătorii auto, speciale pentru mașini electrice, care să și producă energie din apa utilizată în acest proces. Pe principiul nimic nu se pierde, totul se tranformă.

Și nu în ultimul rând, va dispărea toata gama de producători de măști de filtrare a aerului, iar purificatoarele de aer pe care unii dintre noi le mai avem azi prin case se vor găsi doar la muzeele de istorie.

O societate cu mai puține interese și mai puține războaie

Cred că nimeni nu poate nega faptul că o mare parte din războaiele recente au la bază un interes economic. Zonele cu bogate zăcăminte petroliere au fost mereu în atenția marilor puteri, și nu de puține ori s-au luat decizii politice nefavorabile regiunilor în cauză. O lume în care industria energiei regenerabile a ajuns la maturitate e inevitabil o lume în care dependența de petrol dispare.

Iar o lume fără dependențe economice va fi cu siguranță o lume mai liberă și mai pașnică.

Mașini tot mai mici, spații de parcare tot mai inventive

Dacă mă gândesc cum arătau primele telefoane mobile și cum arată cele de astăzi, diferența e enormă. Și nu mă refer doar la performanță, ci și la dimensiune. De la cărămizile care îți trăgeau geanta în jos, am ajuns la telefoane super-slim.

Sunt convinsă că același lucru se va întâmpla și cu bateriile auto care vor alimenta mașinile electrice. Se va ajunge la un asemenea progres tehnic, încât îți vei putea lua bateria auto în buzunar și i-o vei putea duce vecinului, în caz că a lui s-a descărcat. Și dacă nu mai e nevoie de sisteme atât de voluminoase, de ce-ar mai fi nevoie de mașini mari? Iar dacă mașinile n-ar mai fi mari, de ce nu s-ar regândi soluțiile de parcare?

Îmi imaginez niște locuri de parcare supraetajate, asemănătoare unor ștechere, dar pe verticală. Parchezi, îți înfigi mașinuța în priză, și economisești astfel timp. Ca și cum ți-ai lăsa telefonul la încărcat peste noapte.

Energia produsă în mers alimentează casa, și viceversa

Cum ar fi să faci un drum cu mașina prin țară, timp în care mașina ta să și producă energie, pe care să o înmagazineze într-o baterie specială? Apoi, tu ai avea posibilitatea să alegi dacă vrei să folosești acea energie pentru un nou drum sau dacă vrei s-o iei cu tine în casă și să o conectezi la rețeaua ta electrică, astfel încât să-ți alimentezi consumatorii casnici?

Acesta da suvenir din vacanță 🙂

Dar n-ar fi cool să funcționeze și în sens invers? Nu vorbesc despre panourile solare de pe casă, care ți-ar putea încărca mașina, pentru că asta se întâmplă deja. Merg și mai departe. Îmi imaginez un viitor în care se produce energie din absolut orice activitate casnică. Speli vase? Faci un duș? Energia apei e tranformată în energie electrică, înmagazinată astfel încât să o poți folosit ulterior pentru transport.

O mentalitate nouă

Inovațiile din domeniul e-mobility și interesul pentru energiile regenerabile vor fi sămânța de care aveau nevoie societățile pentru a-și schimba complet mentalitatea. Ecologia nu va mai fi o preocupare de nișă, ci va fi obiectivul principal al fiecărei țări și al fiecărui grup de oameni.

Reducerea poluării cauzate de mașini va atrage după sine reducerea folosirii plasticelor, limitarea folosirii pesticidelor și așa mai departe. Ca o reacție în lanț. În orice ar face, lumea se va gândi întâi la impactul asupra mediului și de-abia mai apoi la alte aspecte.

Cum arată viitorul tău?

Așa îmi imaginez eu viitorul, și zău că mi-l imaginez cu o mare bucurie și speranță.

Dar tu? Cum arată pentru tine lumea electrică în care ți-ar plăcea să trăiești? Nu ezita să te gândești la asta și să-ți împărtășești ideile și celor din jur, pentru că din idei îndrăznețe se nasc mereu inovații de succes.

Ai putea fi chiar tu cel care schimbă lumea.


 🌟 Articol înscris în competiția Spring SuperBlog 2019

🌟 Sursa foto: auto-schunn.ro și pixabay.com

4 gânduri despre „Cum ar arăta un viitor în care toți am conduce mașini electrice?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: