Curățenia de primăvară în șifonier: cum să îți reîmprospătezi garderoba

Te tot aștept, iubită primăvară,

Căci zilele de iarnă, zău!, mi-au cam pus capac.

Dar până când te vei decide să apari pe-afară,

Eu o să-ți pregătesc terenul în dulap.

Încerc să fac curat prin rafturile aglomerate

Și-oftez privind grămada de tricouri din bumbac.

E clar că am prea multe haine nepurtate

Dar, ironia sorții, tot n-am ce să îmbrac.


Sună ca un scenariu cunoscut?

Pentru mine, cu siguranță da! În fiecare an, la început de primăvară, obișnuiesc să dau un refresh garderobei mele. Și deși primăvara aceasta se lasă așteptată și ne testează răbdarea prin capriciile ei, un lucru e sigur: de venit, tot va veni la un momentdat!

Așa că nu e timp de pierdut. Am mai multe strategii și câțiva ași în mânecă pentru a da o noua viață șifonierului sufocat de apăsarea iernii trecute.

Un șifonier mai gol e mult mai ofertant

Știu, sună contradictoriu, dar hai să-ți explic pe larg. Cu cât șifonierul este mai doldora de haine, cu atât e mai greu să găsești ceea ce cauți sau să te decizi asupra modului de a combina piesele. Eu am câteva mici trucuri pe care încerc să le aplic la început de primăvară. Iată-le:

chic &smart (1)

  • Dau deoparte tot ceea ce nu am purtat deloc în anul anterior. Fiecare dintre noi are un tricou așa zis cu valoare sentimentală, dar în care nu a mai încăput de luni de zile. Sau niște pantaloni scumpi la vremea lor, dar care pur și simplu nu avantajează silueta. Obișnuim să ținem aceste pietre de moară la un loc cu toate celelalte haine, deși nu le alegem niciodată, întreținându-ne singuri convingerea că va veni și momentul lor. Ei bine, nu! Regula mea e simplă: dacă n-am purtat ceva un an întreg, înseamnă ca ori nu-mi vine ori nu e stilul meu. Așa că mut piesa respectivă în grămada hainelor de dat sau de donat (stay tuned, urmează și asta)
  • Păstrez în zona accesibilă doar hainele de sezon.  Îmi rearanjez hainele în așa fel încât să păstrez pe umerașe și pe cele mai accesibile rafturi doar hainele adecvate anotimpului. Tot ce e prea gros sau prea subțire își va găsi locul pe acele rafturi la care nu ajung decât cu scaunul.
  • Aranjez hainele pe categorii cromatice. Unii i-ar spune OCD, eu numesc asta eficiență în alegerea pieselor care compun o ținută zilnică. De exemplu, dacă aleg o fustă crem și vreau să o combin cu un top să spunem verde, mă duc direct în zona verde a umerașelor și mă uit doar la cele 2-3 opțiuni pe care le am acolo. Pe lângă timpul economisit, metoda aduce și un comfort psihologic, garantez!

Dăruiește, donează, reciclează

După orice curățenie de primăvară prin dulap, strâng inevitabil destul de multe haine pe care am decis să nu le mai păstrez. De obicei, le împart în trei categorii:

  • De dat – Pentru că sunt mignonă și slăbuță, se întâmplă deseori ca tricourile sau pantalonii mei să se potrivească perfect unor fete de 13-14 ani. Așa că pun deoparte tot ceea ce eu nu mai port, dar ar fi adecvat pentru școală, apoi încep să mă interesez în rândul rudelor dacă există pretendente. Știu din proprie experiență că e o mare bucurie pentru o fată să primească haine de la o persoană adultă. Mie îmi aducea mereu mătușa fuste care nu îi mai veneau și eram în al nouălea cer, pentru că aveau o croială pe care mama nu m-ar fi lăsat să o cumpăr niciodată 🙂
  • De donat – Hainele pe care nu le mai port, dar care sunt un pic mai extravagante, m-am obișnuit să le scot la licitație pe un grup de donații. E o strategie din care câștigă toată lumea! Șifonierul meu ia o gură de aer, o altă persoană licitează un preț super mic pe un lucru de calitate, iar banii respectivi se duc în contul unui caz social. Desigur, există și alte variante de a dona haine. Oricare ar fi metoda aleasă, rezultatul e unul plin de satisfacții sufletești.
  • De reciclat – Există și acele haine care nu mai pot fi purtate pur și simplu pentru că s-au uzat prea tare. Pete, schimbări de nuanță sau intrări la apă – sunt multe calamități care se pot petrece în garderobă. Pentru astfel de cazuri, există magazine care primesc hainele foarte uzate și le folosesc pentru a le transforma în … lavete (vezi exemplul H&M). Câteodată mai oferă vouchere de cumpărături în schimb, dar suma e prea mică pentru a fi un motiv în sine. Adevăratul motiv pentru a face asta e gândul că ajuți la reciclarea resurselor.

Hainele SECOND HAND sunt o soluție smart de reîmprospătare a garderobei

Da, ai citit bine! Haine second hand. Hai să lăsăm deoparte prejudecățile și rezervele pe acest subiect și să spunem lucrurilor pe nume. Așa cum în garderoba noastră unele piese pur și simplu nu-și găsesc locul, așa se întâmplă și în garderoba altora. Și-atunci, de ce să nu le găsim pur și simplu o potrivire perfectă acestor haine respinse de primii proprietari?

Am purtat haine second hand toată copilăria, pentru că apăruse o modă la momentul respectiv, dar partea interesantă e că încă mai am hanorace și tricouri din vremea aceea care se păstrează impecabil. Erau branduri cunoscute pe atunci, de calitate superioară, și totuși la prețuri incredibil de accesibile. În zilele noastre, nici măcar grijile de genul „ce-ar zice lumea daca m-ar vedea intrând într-un SH?” nu mai sunt justificate, pentru că sigur găsești un magazin second hand online, cum sunt Evernisaj sau Remix Shop, care te ajută să faci cumpărături inteligente din comfortul propriei case.

chic &smart (2)

Hainele second hand au nu numai avantajul de a fi vândute la preț redus, dar sunt de cele mai multe ori articole ale unor branduri cunoscute pe care nu le mai găsești în magazine. Ținuta ta va cu siguranță remarcată iar cei din jur îți vor admira aerul chic și abordarea smart. Cât despre tine – vei avea dublă satifacție: pe de o parte ai cumpărat inteligent, pe de alta te-ai alăturat unei comunități de oameni care înțeleg ca reciclarea este o atitudine pe care trebuie să ne-o însușim cu toții, în beneficiul planetei pe care trăim.

Piese de bază minimaliste și accesorii de efect

În ultimii ani se vorbește mult despre așa numita garderobă-capsulă, sau garderobă în stil minimalist. Oricum i-am spune, ideea e simplă: să păstrăm în șifonier doar piese esențiale, foarte versatile, în culori neutre, și ne va fi mult mai simplu să le combinăm și să alegem dintre ele.

O garderobă minimalistă nu trebuie privită ca una plictisitoare, pentru ca detaliile și accesoriile îi pot oferi deopotrivă culoare și personalitate.

Cam acestea sunt strategiile pe care le aplic pentru garderoba mea. Funcționează de minune, an de an!

Dar tu – tu ce secrete ai?

5 gânduri despre „Curățenia de primăvară în șifonier: cum să îți reîmprospătezi garderoba

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: