- O carte pentru mama…
- Un abonament la sală pentru el…
- O rochie de Elsa pentru copil….
Și lista ar putea continua.
Sună cunoscut?
Desigur. Și mai sună a … sfârșit de noiembrie 🙂
Luna cadourilor e la doar câteva zile distanță de noi, iar asta se simte. Nu cred că sunt singura care a început să se gândească deja ce să ofere celor dragi. Mi-am făcut liste, am cântărit opțiunile, am evaluat impactul, am ales variantele perfecte. Pentru că îmi place la nebunie să fac cadouri.
Iar dacă e ceva ce-mi place și mai mult, acel ceva e să împachetez cadouri.

***
Mi-a plăcut dintotdeauna să primesc și să ofer cadouri speciale. Nu din cele pe care le cumperi în grabă, din obligație sau sub presiunea unui deadline, ci din cele gândite, studiate atent. Genul de cadouri care implică mai degabă o investiție de timp decât una de bani. Pentru că un cadou reușit e cel prin care simți că o altă persoană s-a gândit la tine și a pus suflet în alegerea unui dar de neuitat.
Primul cadou personalizat nu se uită niciodată
(chiar dacă nu te lasă să dormi)
Cred că relația mea cu cadourile a început la majorat, atunci când prietenii – deloc bogați pe vremea aceea – mi-au cumpărat o gentuță și un ceas de perete „ticăitor”, ambele de un roz bombon pe care astăzi l-aș considera strident. Nimic deosebit până aici (ai zice tu). Dar, pentru că asta era tot ce puteau să îmi cumpere, mi-au ambalat cadoul într-un mare fel.
La figurat, dar mai ales la propriu.
L-au ambalat într-o cutie de frigider.
Din acela mare, de 1.80, nu s-au zgârcit deloc în privința cartonului. Au pus adevaratele cadouri pe fundul cutiei, apoi au umplut spațiul liber (generos, cum altfel?) cu tot ce-au găsit la îndemână: iarbă, pietre, ziare șifonate și alte mărunțișuri similare. Au împachetat cadoul-gigant în hârtie colorată și mi l-au adus pe scări, la etajul 3, cărându-l în spate.
De ce au făcut toate astea? Pentru că știau că-mi place vânătoarea de comori. Pentru că amintirea acelor momente în care desfăceam cadoul e una dintre cele mai de preț clipe înmagazinate în sertarele minții. Pentru că gândul că au investit atât de mult timp în a-mi crea mie un moment deosebit a fost mai valoros decât orice altceva.
(Să mai zic că ceasul roz-bombon m-a însoțit la cămin, de-a lungul celor 4 ani de facultate, și a ticăit îngrozitor de tare noapte de noapte? La un momentdat am devenit imună la zgomot, dar mereu m-am întrebat de ce colegele de cameră mă privesc cu dușmănie. Pe deasupra cearcănelor.)
Topul cadourilor cu care n-am dat niciodată greș
(și nici faliment)
La rândul meu, mi-a plăcut dintotdeauna să fac cadouri și unii zic că chiar m-aș pricepe la treaba asta. Se pare că „aș avea fler”. De fapt, tot ce fac e să ascult oamenii și să țin minte micile detalii personale pe care le împărtășesc despre ei.
Și pentru că zilele acestea avem cu toții nevoie de inspirație, iată un top 3 al celor mai inspirate cadouri pe care le-am făcut vreodată. Să fie cu folos.
1. Cărțile personalizate și albumele foto

Albumele foto au devenit deja o tradiție. Acesta este al 5-lea an consecutiv în care pregătesc un album cu poze de familie, cuprinzând momente importante, amuzante sau pur și simplu instantanee făcute de-a lungul anului, album pe care îl dăruiesc bunicilor. Pentru ei, e întodeauna cel mai prețios cadou.
De obicei fac albume doar cu poze, pentru că nu-mi imaginam că se poate mai mult. Dar anul acesta am descoperit un concept diferit pe un site nou-nouț, care m-a ajutat să-mi proiectez singură o carte personalizată cum nici nu credeam că se poate. Clasicul album foto… dus la un alt nivel.
Mereu am visat că voi scrie o carte și iată că, într-un fel sau altul, am reușit. Cartea are pe copertă titlul ales de mine, textul e compus de mine (deși aș fi putut fi și comodă prin alegerea unui text predefinit), iar pozele le-am luat direct de pe Facebook, prin integrarea simplă oferită direct pe site. Rezultatul? E o carte cadou cu totul specială, pe care am rezervat-o pentru fetița mea. Există mai multe modele pe site, editarea lor se face ușor, iar produsul final e genul de cadou pe care nu doar că îl pui cu mândrie în bibliotecă și-l răsfoiești cu emoție, ba chiar îl arăți cu drag tuturor celor care vin în vizită.
Et voilà! (Minunata poezie îmi aparține cam 90%. Știu, sunt un talent, dar îmi păstrez modestia care m-a consacrat 🙂
2. Cadourile hand-made
Un alt gen de cadou pe care ador să-l fac și care e apreciat de fiecare dată e cadoul hand-made (unde „hand” reprezintă chiar mânuța din dotare).
Nu trebuie să ai musai talent artistic, căci pentru orice ai vrea să realizezi cu siguranță găsești un tutorial video cu explicații care să te ferească de dificultăți. Totul e să pleci cu o idee care să se potrivească persoanei pe care vrei să o surpinzi… apoi să te pui pe treabă.
Iată câteva exemple de cadouri hand-made pe care le poți realiza destul de ușor:
- Produse cosmetice făcute în casă: scrub pentru duș, cremă hidratantă, sare parfumată de baie – toate din ingrediente 100% naturale)
- Decorațiuni pentru brad sau pentru casă
- Felicitări realizate manual
- Bijuterii din mărgeluțe sau clei polimeric
- Semne de carte cu mesaje personalizate
- Tricouri pictate manual și îmbogățite cu mesaje amuzante.

3. Cadourile de tip experiențe împreună
„Lucrurile materiale nu pot fi cadouri, ci doar scuze pentru lipsa unui cadou adevărat: o bucățică din tine. ” – spunea poetul Ralph Emerson. Și sunt complet în asentimentul lui.
Eu una aș prefera oricând să primesc drept cadou o experiență și o promisiune a unui timp petrecut împreună cu o persoană dragă, în detrimentul unui obiect. Experiența poate fi o seară la film, un curs de gastronomie, un bilet de tren spre o stațiune montană sau orice altceva, cu condiția ca și cel care oferă cadoul să facă parte din program 🙂 Să dăruiască, practic, o amintire împreună.
Și ca să fiu 100% sinceră, această variantă e în topul preferințelor mele și pentru că descurajează consumerismul: cumpărarea unor obiecte de care poate celălalt nu are neapărată nevoie. Dar amintirile nu strică nimănui, niciodată.
Cum să alegi exact cadourile pe care și le-ar dori cei dragi
(fără să furi scrisorile către Moș Crăciun)
Dincolo de aceste idei punctuale, mai am câteva principii după care mă ghidez atunci când aleg un cadou. Și azi (doar azi!) o să ți le spun și ție.
Ia o hârtie și-un creion (fie, accept și-un telefon) și notează:
🎁 Nu încadra oamenii în categorii
Mă feresc de recomandările celor care împart cadourile în: cadouri pentru mame, cadouri pentru sportivi, cadouri pentru birou, etc.
Un om nu e o categorie. E un conglomerat de gânduri, emoții și vise.
Așa că lasă categoriile deoparte și ieși din tipare. De exemplu, o femeie care are un copil nu trebuie să primească neapărat un cadou de la raionul cu cadouri pentru mame. O pereche de pantofi sport de alergare pot fi exact lucrul de care avea nevoie, deși ea n-a alergat niciodată. Dar, dacă a spus că ar vrea să înceapă să alerge iar tu ai ascultat-o și – mai mult! – ți-ai și amintit, acest cadou va fi cu siguranță unul apreciat.
🎁 Reține atunci când oamenii povestesc ce și-au dorit cândva
Știi secvența aceea din Me before you / Înainte să te cunosc – în care Louisa Clark îi povestește lui Will că în copilărie își dorea tare mult dresuri de bondar, iar apoi, de Crăciun, primește de el chiar perechea de dresuri în dungi negru cu galben la care visase cu mulți ani în urmă? Desigur, în varianta de adult.
Acesta e un exemplu de cadou cu care n-ai cum să dai greș. Nu pentru că asta îi lipsea omului acum, ci pentru că asta și-a dorit cu ardoare cândva, iar tu i-ai reținut povestea și ai ascultat.
E o dovadă că i-ai dăruit atenția ta.
🎁 Abordează hobby-urile dintr-o perspectivă diferită
Dacă cel căruia vrei să-i faci un cadou are un hobby foarte clar – să zicem gastronomia – ai putea spune că mergi la sigur cu cadoul. O tigaie, un cântar, o carte de bucate… n-ai avea cum să greșești, nu?
Se poate, dar zău că n-ai nici cum să emoționezi, mergând pe o potecă deja bătătorită. Nu atunci când persoana în cauză are deja n-șpe tipuri de tigăi.
Dar dacă i-ai lua pozele cu mâncăruri reușite, puse pe Facebook sau pe Instagram, și i le-ai imortaliza într-o carte personalizată, alături de niște texte în care mai mulți prieteni declară cât de gustoase au fost? Eu zic că-i cu totul altceva.
Ce zici? Data viitoare când vei considera că ai în față un cadou evident, care se mulează perfect pe hoobby-ul destinatarului, te vei gândi totuși dacă ai putea să schimbi perspectiva?

Cadouri pe care vreau să uit că le-am ales vreodată
(că destinatarii lor sigur au uitat a doua zi)
Oricât de înțeleaptă și echilibrată am părut în rândurile de mai sus, au existat și momente de cumpănă în viața mea de spiriduș în care… hai să spunem că am dat-o în bară.
N-o să intru în detalii (de rușine, nu de altceva), dar iată un top 3 al celor mai neinspirate cadouri pe care le-am făcut vreodată:
1. Cadouri care îți propun să corecteze defecte
Cremă anti-rid pentru mama. Nu vrea să i se reamintească faptul că nu mai are un ten de porțelan.
Abonament la sală pentru o prietenă. Pe bune? Chiar și tu îi sugerezi voalat că ar fi bine să slăbească?
2. Obiecte voluminoase cu tematică de Crăciun
Și eu am făcut cadouri tematice în vremurile de mult apuse: pijamale cu reni, șoșete cu Moș Crăciun, seturi de farfurii cu oameni de zăpadă. Genul de lucruri care pot fi folosite 10 zile pe an, iar în restul timpului trebuie depozitate undeva. Ăsta da cadou potrivit, să obligi omul să-și cumpere o boxă la subsol 🙂
3. Cadourile-fantomă, cu eticheta „știam că ai deja de toate”
Așa e. Unii oameni au de toate și e greu să le alegi un cadou. Câteodată e la îndemână să alegi varianta ușoară și să le spui, sincer, că n-ai știut ce le-ar lipsi. Și să nu le mai iei nimic. Am făcut asta.
Problema e că … nu-i adevărat ce le-ai spus. Timp poți dărui oricând. O cărticică-amintire, cu un text compus de tine și poze împreună, e un cadou pe care cu siguranță nu-l mai avea omul respectiv.
Varianta „știam că ai de toate” e, dintre toate, cel mai neinspirat cadou posibil.
***
Cam acestea au fost gândurile mele (multe dar sincere) despre stringenta problemă a cadourilor.
Iar faptul c-au fost multe… nu e o întâmplare. E cadoul meu pentru tine, cel sau cea care citești aceste gânduri. E timp investit cu dorința sinceră de a așterne aici, negru pe alb, ceva util.
Iar dacă îmi vei lăsa în comentarii și ideile sau principiile pe care le urmărești tu atunci când dăruiești ceva, mă voi simți de parcă a venit Moș Crăciun mai devreme. 🙂
Sărbători inspirate și cadouri oferite din suflet!

(Articol scris pentru SuperBlog 2019. Pozele fac parte din arhiva personală.)
Mi-a placut mult articolul! Ma regasesc in persoana care adora sa daruiasca cadouri cat mai personalizate si care sa faca persoana aceea cat mai fericita. By the way – despre abonamentul la sala – poate tot ti-a spus ca vrea sa mearga cu tine la sala/pilates/yoga – pentru mine a functionat super.
ApreciazăApreciază
Da, asta e altceva. Dacă îl transformi într-o experiență petrecută împreună. Dacă îi faci cadou iubitului rotunjor un abonament la sală, să meargă singur de 3 ori pe săptămână…hmm… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană