Cum a fost la atelierul online Școala de Bani, pentru copii

Am aflat săptămâna aceasta despre proiectul Școala de Bani pe Roți, organizat de BCR pentru copii. Scopul acestei inițiative e de a transmite celor mici niște noțiuni de bază de educație financiară.

Înainte de pandemie se pare că se desfășura într-un camion special adaptat. Vremurile s-au schimbat, proiectul a rămas, așa că activitatea s-a mutat în online sub forma unui atelier interactiv pe Zoom, dedicat copiilor între 7 și 14 ani. Sunt mai multe sesiuni pe zi, în zilele de marți, miercuri, joi și vineri. Detalii despre conținut se găsesc aici, înscrierile se pot face gratuit aici.

Ce învață un copil la Școala de Bani?

Conținutul atelierului a atins următoarele subiecte:

  • Care sunt tipurile de cheltuieli pe care le facem, care sunt cele mai frecvente dar și cele cu mai mult impact asupra bugetului?
  • Cum e cheltuit bugetul mediu in România?
  • Cum măsurăm valoarea unui lucru?
  • Cum putem economisi bani și ce înseamnă o dobândă?
  • Ce este globalizarea?

Prezentarea tuturor acestor concepte a fost atractivă, chiar dacă unele concepte au fost prea avansate pentru vârsta de 7 ani. Cei doi moderatori ai atelierului i-au implicat pe copii, le-au prezentat materiale vizuale, au făcut împreună niște quiz-uri, au vizionat filmulețe tematice pe Youtube și au discutat despre ele. Per total, a fost un atelier dinamic și un timp petrecut cu folos.

De la ce vârstă se poate preda educația financiară?

Sincer? Cred că nu există vârstă minimă. Doar metode adaptate.

Educația financiară e un subiect la care stăm destul de prost, ca țară, și acest proiect de a educa tânăra generație mi se pare foarte bine venit.

Atelierul online Școala de bani se prezintă a fi potrivit pentru 7-14 ani, de asta am și înscris-o pe fetița mea de doar 7 ani. Unele concepte cum ar fi categoriile de cheltuieli, economiile sau valoarea lucrurilor au fost ok pentru ea și le-a înțeles. Alte concepte ca debitare directă, online banking, cont de economii sau globalizare au fost o idee prea abstracte. Aș fi văzut mai potrivită regândirea acestui atelier pe 2 grupe de vârstă, 7-10 respectiv 11-14 și împărțirea conceptelor.

Dar chiar și așa, consider că n-am avut nimic de pierdut, ci doar de câștigat.

Alte resurse despre educație financiară

Dacă tot am intrat în subiectul banilor, am și 2 recomandări de cărți, pe aceeși temă.

Prima este o carte tare simpatică ce se numește Școala banilor bine-crescuți, de Cristina Andone, și e publicată tot cu sprijinul BCR.

Printr-o serie de povești cu animăluțe, celor mici le sunt transmise și noțiuni despre bani: cum să economisești, dacă sa-ți împrumuți sau nu un prieten, cât valorează munca, cum ne facem un buget personal și așa mai departe. E o lectură distractivă și educativă în egală măsură.

Eu am doar volumul 1, cumpărat acum un an, între timp a apărut și volumul 2 cu aceleași personaje principale dar cu alte aventuri.

O altă resursă interesantă este setul de Educație financiară al Ligiei Georgescu Golosoiu, compus dintr-un manual și un caiet de lucru. Sunt potrivite pentru 9-10 ani, înțeleg că unele școli chiar le folosesc ca suport pentru opționalul numit chiar Educație Financiară. Noi ne-am uitat puțin pe ele, dar sunt prea avansate momentan, așa că mai aștept vreo 2 ani pentru a le folosi la adevărata lor valoare.

Mă bucură să văd că există interes și din ce în ce mai multe resurse pentru educarea copiilor în domeniul financiar. Să sperăm că dacă ăștia mici învață de acum cum e cu banii, n-or să mai vadă majorarea pensiilor ca fiind fericirea supremă, când or ajunge la bătrânețe 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: