4 lucruri pe care le poate învăța copilul tău citind ‘Harry Potter’

Ai auzit vreodată – în parc, pe stradă sau în propria casă – copii jucându-se de-a Harry Potter?

Eu da. De fapt, am auzit atât de multe despre Harry și prietenii lui încât probabil aș fi știut toată acțiunea, cap coadă, chiar dacă n-aș fi citit și eu romanele în tandem cu Olivia (poți găsi părerea mea de cititor adult în căsuța Monei 🙂 ).

Harry Potter e o carte cu lipici, care prinde din prima și care îi face pe cei mici să-l iubească pe Harry și să-i fie alături în toate isprăvile lui. E, desigur, și o carte controversată, despre care unii spun că i-ar învăța pe copii să practice magia. Mie nu mi-a lăsat impresia asta, am constat în schimb că are alte lecții de predat.

Iată 4 lucuri interesante pe care eu cred că le poate învăța copilul tău, citind Harry Potter:

Să citească din plăcere, nu din obligație

Listele de lecturi pe care le regăsim în programa școlară nu s-au schimbat mai deloc față de cele pe care ni le amintim din propria copilărie. Ion Creangă și Sadoveanu sunt tot acolo, pe locuri fruntașe, deși copiii secolului 21 nu se regăsesc în acțiune, nu sunt conectați la realitățile prezentate și nici nu înțeleg vocabularul. Ei au nevoie să citească Amintiri din Copilărie cu un dicționar alături. Ceea ce îi poate face să perceapă lectura ca fiind o obligație, nu un prilej de evadare.

„Cuvintele sunt cea mai inepuizabilă sursa de magie pe care o avem, capabilă atât de rănire, cât și de remediere.”

În schimb, Harry Potter poate fi o carte care să trezească în copii adevărata plăcere a lecturii. Personajele sunt extrem de carismatice și foarte bine creionate, celor mici le e ușor să se atașeze de ele, să se imagineze în pielea lor, să vrea să afle ce se întâmplă mai departe.

Mai mult, faptul că e o carte populară și că mulți copii o citesc la unison provoacă o reacție în lanț, pentru că e cool să ai un subiect comun de discuție într-un grup de prieteni.

Romanul e plin de oportunități de învățare și din punct de vedrere al lexicului folosit. Am găsit acolo multe cuvinte interesante și actuale. Eu chiar am rămas cu impresia că, Oliviei, Harry Potter i-a îmbogățit vocabularul.

Să accepte diferențele dintre oameni

Printre rânduri, Harry Potter îi introduce pe cei mici în universul discriminării. Le arată ce înseamnă să-i judeci pe alții pe baza unor prejudecăți și, mai mult, îi invață că sunt și oameni care aleg să vadă dincolo de diferențe și să dea celorlați o șansă reală la egalitate.

„Dacă vrei să afli cu adevărat cine este un om, fii atent la cum îi tratează pe cei inferiori lui, nu pe cei egali.”

Exemplele sunt numeroase: Dumbledore deschide porțile școlii Hogwarts pentru copii care nu provin din familii de vrăjitori, deși există păreri puternice împotriva acestei decizii; Hagrid e acceptat de mulți dintre elevi și privit ca o făptură blândă, chiar și când se află că provine din uriași; Harry și Ron sunt cei mai buni prieteni, deși Harry se poate considera bogat iar Ron are numai haine la mâna a doua.

Toate aceste diferențe și legăturile puternice care se formează, în ciuda lor, sunt o lecție despre durerea de a fi discriminat și despre puterea incluziunii.

Să aleagă calea corectă în detrimentul căii ușoare

Dumbledore, ca orice învățat cu păr alb pe care îl întâlnim în filme și cărți, e o resursă inepuizabilă de vorbe de duh. Dintre ele, cel mai mult mi-a plăcut aceasta:

Noi toți avem lumină și întuneric în noi. Alegerile noastre sunt cele care arată cu adevărat cine suntem, mult mai mult decât abilitățile noastre.

În Pocalul de Foc, tot directorul școlii e cel care îi atrage atenția lui Harry despre cât de atractiv poate părea să faci ceea ce e ușor, în loc să alegi ceea ce e corect.

Și lista vorbelor înțelepte poate continua. În mod clar, a citi Harry Potter în tandem cu copilul tău nu e o experiență completă fără a dezbate împreună aceste replici pline de savoare și profunzime.

Să învețe ca Herminone, să susțină ca Ron, să lupte ca Harry

Fiecare din personajele principale este simbolul unei calități umane, iar acțiunea care le învăluie nu face decât să pună în lumină atu-urile fiecăruia.

Hermione este prototipul elevei studioase, bună la toate materiile, care își dorește să învețe tot ce se poate pe marginea unui subiect. De la ea, copiii pot învăța ce înseamnă să fii serios, responsabil și dedicat unui scop.

Ron este simbolul prietenului bun, mereu alături la nevoie, mereu capabil să-i facă pe ceilalți să râdă. Cu toate acestea, a știut să-l tempereze pe Harry atunci cand a fost cazul. Ba a fost și uman, arătându-ne că și între cei mai buni prieteni se pot naște supărări, neînțelegeri sau invidii. Totul e să îți accepți greșeala și să mergi mai departe.

Este nevoie de mult curaj pentru a ne ridica împotriva dușmanilor noștri, dar la fel de mult să ne împotrivim prietenilor noștri

Harry este, desigur, eroul absolut. Cel pentru care corectitudinea și dorința de a face bine primează în fața propriei siguranțe. Simte instinctiv calea corectă și nu se abate de la ea, chiar dacă drumul este plin de pericole. Harry e un simbol al onestității și al conceptului de coloană vertebrală.

De la toți trei, copiii pot învăța cum să se comporte în colectivitate și care este relația de cauzalitate dintre fapte, vorbe și consecințe.


Eu zic că cele 4 motive de mai sus sunt arhi-suficiente pentru a-i da lui Harry o șansă. Primul volum merge și de la 6-7 ani, pentru celelalte aș mai aștepta…cam un an per volum 🙂

Dar dacă vrei și un motiv grafic, îți las aici niște poze din ediția ilustrată Harry Potter și Piatra Filosofală, apărută la Editura Arthur, care este absolut splendidă:

Lecturi inspirate!

9 gânduri despre „4 lucruri pe care le poate învăța copilul tău citind ‘Harry Potter’

Adăugă-le pe ale tale

  1. Foarte interesant acest articol!
    Și pe mine m-a prins primul volum, momentan doar acesta fiind citit, dar cu siguranță urmează să finalizez toată seria.
    Consider că această serie nu are vârstă, oricine o poate citi, aceasta transportâdu-te într-o lume magică, din care, într-adevăr, avem multe de învățat!
    Mulțumim pentru acest minunat articol!
    O zi minunată! ❤😘

    Apreciază

  2. Cărțile sunt excepționale foarte interesante cu sufletul la gură iar eu sunt acuma la a cincea carte nouă ani ai mei și eu ador să citesc mi se pare foarte foarte foarte interesantă cartea

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑