Meniu saptămânal (#6, Martie)

Cea de-a doua săptămână a lunii martie a debutat cu multe mâncăruri rapide și de-abia pe final a fost timp de lucruri mai elaborate. După cum s-au aliniat astrele. Chiar și așa, m-am ținut de planul de a găti în primul rând cu ingredientele pe care le aveam deja în casă și de-abia apoi de a cumpăra ceea ce îmi lipsea, în completarea rețetelor.

Încă aștept să-mi sosească celebra carte a Juliei Child, despre care scriam mai demult că am aflat din filmul Julie & Julia. Nu era pe stoc, vine din afară, deci e și în engleză și va trebui să stau să transform unitățile de măsură, dar o aștept cu entuziasm. Până atunci, hai să vedem ce rețete autohtone am gătit săptămâna aceasta.

Lista completă a meniurilor anterioare se găsește aici.

Feluri principale

Supă cremă de linte cu crutoane

O rețetă rapidă, făcută la crockpot. Am pus în vas ceapa și morcovul, pe un program scurt de Saute, apoi am adăugat lintea și niște supă concentrată Zwup, am lăsat pe programul de supă și mi-am văzut de treabă.

Când a fost gata, am dat partea solidă prin blender, am adăgat și din zeama în care au fiert legumele cât să ajustez consistența, apoi am completat cu niște smântână, zeamă de lămâie, boia dulce și crutoane proaspăt prăjite. Planul era să țină 2 zile supa, a dispărut într-una singură.

Dorada la grătar cu legume mexicane

Meniul acesta a dispărut de pe masă înainte să prindă vreo poză. După cum ziceam, ceva rapid: dorada pusă și perpelită pe grill, direct pe aragaz, legumele mexicane de la congelator aruncate în tigaie și aia e. Simplu și bun.

Ostropel de pui cu piure și salată de varză

O caserolă de pulpe de pui, condimentate bine și aruncate tot în vasul crockpot-ului, peste un pat de ceapă și usturoi, inundate apoi în suc de roșii, cu topping de cimbru, busuioc și oregano. 30 min sub presiune, pe modul Poultry, un piure rapid și o salată de varză albă: așa ne-am desfătat două prânzuri.

Chifteluțe de năut cu salată de varză roșie (adaptare după Diva în Bucătărie)

Aveam și încă am în cămară năut, așa că am decis să-l arunc la bătaie. Năutul l-am pus de seara la înmuiat și a doua zi l-am fiert 20 min sub presiune. Apoi a fost amestecat cu pătrunjel, ceapă, făină și condimente și transformat în chifteluțe, de către ajutorul meu magic în bucătărie.

Au fost delicioase. Am mâncat din ele și calde, și reci, prima zi cu salată de varză roșie, a doua zi cu smântână și pâine prăjită. Parcă varianta cu smântână a fost și mai de succes.

Paste rapide cu ton și sos de roșii

Mai aveam prin cămară un rest de paste integrale cu formă foarte interesantă, așa că le-am împlinit destinul printr-o asociere rapidă cu o conservă de ton și un sos de roșii cu ardei copți.

Idei de mic dejun

Guacamole cu pâine prăjită

În fine, poate nu e chiar un guacamole autentic, dar e avocado pasat, amestecat cu roșii cubulețe și cremă de brânză Almette. E foarte bun pe pâine prăjită. Merg și niște ouă fierte rondele, tăiate pe deasupra, dar de data asta era un mic dejun rapid înainte de școala extra-matinală a Oliviei, așa că n-am mai avut timp de fiert.

Omletă cu toate resturile din frigider



Știu că descrierea nu sună prea atractiv, dar măcar e una sinceră. Am pus în omleta asta codițe de ciuperci, jumătate de ardei uitat în frigider, ultimele resturi dintr-un cașcaval și 2 felii de șuncă. Și mărar din belșug, după cum se vede.

Realizarea unei omlete mi se pare ocazia ideală de a scăpa de resturile de ingrediente rămase de la alte mâncăruri, pentru a evita risipa alimentară, și nici n-ai cum să dai greș la gust.

Brioșele deja consacrate cu afine


Poate vă era dor de brioșele cu afine, nu le mai gătisem de o săptămână 🙂 Tot după rețeta Andreei Duția, evident. Din cantitățile date de Andreea mie îmi ies exact 12 brioșe măricele. Dacă ai noroc, mic dejunul ăsta ține 2 zile. Dacă n-ai, se termină din prima.

Suc proaspăt de fructe

Cum nu mai beau cafea de când cu sarcina (și din fericire nici înainte nu mă mai puteam numi băutoare înrăită), sucurile de fructe sunt bine venite dimineața. Nu urmăresc o rețetă clasică, depinde ce fructe am prin frigider. De obicei variez diverse combinații de rodie, portocală, grapefruit, măr roșu sau verde, morcov.

Alte mic dejunuri încropite pe fugă

  • Cereale cu iaurt sau lapte (și când zic cereale nu mă refer la Nestquick sau Chocapic sau mai știu eu ce, ci la musli, ovăz, fulgi de porumb simpli, amestecați cu goji, stafide, nuci)
  • Sandwich cu almette și șuncă
  • Ouă fierte cu roșii și avocado

Dulciuri

Săptămâna aceasta am fost harnică la capitolul dulciuri. Harnică și îndrăzneață, aș putea spune.

Piersici umplute (de la Jamilla)

O rețetă de mare angajament, trebuie să recunosc, pentru că deși nu e grea are destul de mulți pași și e migăloasă. Am urmat pas cu pas indicațiile Jamillei, iar fursecurile și crema s-au făcut foarte repede. În schimb, operațiunea de scobire a piersicilor, de umplere și asamblare ia un pic de timp. Noroc că am avut ajutor de nădejde.

Am ales totuși să colorez piersicile printr-o metodă mai naturală, fără a apela la coloranți. Așa că am înmuiat piersicile jumătate în suc de rodie, jumătate în suc de portocală. Bineînțeles că n-au ieșit la fel de intens colorate precum cele ale Jamillei, dar de-abia au fost însiropate și cu ceva fructat, iar rezultatul a fost mulțumitor.

Sunt bune dimineața, lângă un pahar de suc sau o cană de cafea, dar merg și peste zi, între mese. Ah, altă diferență față de rețetele de bază ale Jamillei e că eu de obicei înjumătățesc cantitatea de zahăr propusă de ea. Și tot ies dulci.

Tort cu mousse de ciocolată și de cireșe

Pentru că weekdendul trecut am văzut împreună cu Olivia Ziua lui Da și am aprobat, cu jumătate de gură, să experimentăm și noi, ei bine ieri m-am trezit de dimineață cu planul deja făcut pentru propria noastră zi a lui da. Și nu, nu eu am făcut planul. 🙂

Pe locul 1 era să facem un tort. Pe undeva pe la coada listei era să-l și mâncăm, deci norocul lui că a avut timp și de stat la frigider. Și cam asta a ieșit:

Rețeta în sine a fost un mix. Pentru blat, am luat cantitățile și modul de pregătire din această rețetă a Jamillei. Se face foarte simplu și nici nu se coace mult.

Pentru cremă, am vrut să aibă și ceva fructat, așa că am improvizat 2 mousse-uri, unul din ciocolată cu lapte, altul din cireșe. Cel de ciolată are în el cremă de brânză și ciocolată topită pe baie de aburi, cu puțină gelatină. Cel de cireșe are cireșe congelate, fierte un pic cu zahăr, blenduite și amestecate cu cremă de brânză și restul de gelatină. Genial mousse-ul de cireșe, are un gust super fresh, chiar a fost o idee inspirată.

Pe deasupra am vrut să pun o glazură de ciocolată topită – care până la urmă a ieșit un degrade după cum se vede în poză, pentru că n-am avut răbdare să se răcească de tot straturile, iar când am turnat glazur s-a amestecat un pic cu mousse-ul de cireșe. Tot răul spre bine, că a ieșit un look and feel mai … diferit 🙂

Rareori mă laud singură, dar tortul ăsta mi-a depășit toate așteptările. S-a clasat direct pe lista celor mai bune torturi mâncate. Și ținând cont că restul din clasament erau torturi cumpărate sau de la cofetării… e mare lucru. Cât despre culoarea aceasta spectaculoasă a mousse-ului de cireșe, e 100% naturală și fără filtre.

Cam atât despre săptămâna aceasta.

Voi ce mai gătiți bun?

Un gând despre „Meniu saptămânal (#6, Martie)

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: