Meniu săptămânal (#5, Martie)

Săptămâna care s-a încheiat a fost una în care am respectat îndeaproape planul făcut încă din week-end.

Îmi propusesem să gătesc pe baza unor ingrediente din congelator și cămară pe care voiam să le termin cu prioritate, și asta am și făcut. Avantajele acestui mod de planificare sunt următoarele:

  • cumpăr doar ingrediente care îmi lipsesc cu adevărat, nu din poftă sau curiozitate
  • reduc risipa alimentară, întrucât mă folosesc la maximum de tot ceea ce am în casă, înainte să expire.

Acestea fiind zise, hai să vedem ce am gătit!

Feluri principale

Supă cremă de cartof copt și crutoane (de la Prințesa Urbană)

Citisem de mult timp rețeta acestei supe, mai ales că apare și în cartea Mami, e gata? , pe care Olivia mi-o aduce foarte des pe post de inspirație. E una dintre lecturile pe care le tot recitește.

Într-adevăr, supa a ieșit delicioasă. Am completat-o cu niște crutoane făcute în viteză și am mâncat din ea 2 seri.

Tocană de vită cu piure și salată de varză roșie

Ca și săptămâna trecută, am avut la prânz tocană de vită (sau gulaș, cum i-ar spune unii) făcută la CrockPot. De data asta, nu pe modul Slow-Cooked, ci gătită sub presiune. Ingredientele au variat și ele un pic, ca să profit de ce aveam prin cămară: vită, morcovi, ceapă, țelină apio și o mână de ciuperci rămase pe un fund de borcan. Tot bună a ieșit.

Tocana de vită s-a completat la fix cu un piure pufos și cu o salată de varză roșie cu morcov.

Orez gratinat cu legume și bacon (de la SmartLiving)

Rețeta aceasta a fost o revelație. Pe cât de simplă și rapidă a fost, pe atât de gustoasă. E nevoie de orez, niște legume (de care aveți prin casă, nu cred că e o limită aici), puțin bacon și parmezan. La noi s-a cerut și a doua porție.

Chifteluțe de dovlecei și salată verde (de la Jamilla)

O altă rețetă de succes preluată de la Jamilla. Recunosc, rețetele ei sunt printre preferatele mele, datorită instrucțiunilor video foarte utile bucătarilor amatori/începători, cum sunt și eu. Chifteluțele astea se fac ușor, eu am ales varianta la cuptor, și le-am alăturat unei salate simple, cu dressing de iaurt. Merg și simple, cu iaurt.

Penne cu pui și smântână

O improvizație rapidă pentru o seară fără inspirație. Penne, puțin piept de pui învârtit prin tigaie, ceapă verde și smântână.

Orez cu prune uscate

Primisem pe la începutul săptămânii tradiționala comandă de la Băcănia Tei care, de data asta, includea și 500 g de prune uscate. Le pusesem în coș cu oarecare rezerve, pentru că am mai luat și altă dată din piață niște prune de-astea și fuseseră amărui. Ei bine, astea erau așa de bune și de dulci, că se puteau mânca și simple. Dar am zis că e cazul să le folosesc într-un mod mai avansat… și mi-am amintit de rețeta asta veche, pe care o mai mâncam în copilărie la bunici, în zilele de post.

Rețeta e super simplă: se călește niște ceapă, se adaugă și orezul și se lasă un pic la călit, apoi se completează cu apă și prune și se lasă la fiert. Atât. Evident, se pune și sare, dar în rest nu e nevoie de alte condimente pentru că dulceața prunelor e vedeta din farfurie.

Și așa s-au dus 250 g de prune. Pentru celelalte 250 am niște planuri mărețe și săptămâna care vine.

Idei de gustări, mic dejun și desert

Săptămâna asta a fost una plină de dimineți pe fugă, așa că n-am mari realizări. La fel la capitolul desert: am cumpărat niște înghețată 🙂

Iaurt (de caju) cu biscuiți

Printre mic dejunurile mai ieșite din comun s-a numărat și acesta, la care am testat un iaurt de caju, foarte cremos și gustos. La gust, n-ai zice că e altceva decât iaurtul clasic. Cred că e o variantă excelentă pentru cei cu intoleranță la lactoză, de exemplu, care vor totuși să savureze un iaurt dis-de-dimineață.

Omletă cu legume și avocado

Omletă rapidă, cu ceapă verde, roșii și telemea. De fapt, cred că ar fi mai corect să-i spun scrob, având în vedere că s-a fărâmițat prin tigaie și a ajuns așa de rănită în farfurie 🙂

Waffles cu telemea și spanac (de la Prințesa Urbană)

Din nou Prințesa Urbană 🙂 Foarte bună și insirată rețeta, e a nu știu câta oară când o fac. De fapt, e singura rețetă pentru care îmi scot aparatul de waffles. Acești biscuiței sunt buni și dimineața, și ca gustare între mese, și ca pachet de picnic sau de școală. Iar pentru copiii care nu prea ar mânca spanac în forma lui naturală…. aici e destul de bine ascuns 🙂

Mini-omlete cu legume (de la Jamilla)

Pe lângă ouă și legume, am pus în aceste mini-omlete și niște resturi de pui călit rămase de la pastele de mai sus. S-au făcut simplu și s-au mâncat, sincer, mult mai bine decât o omletă clasică. Probabil datorită formei surpriză.

Budincă de tapioca cu caise (de la Laura Laurențiu)

Budinca asta e o rețetă care trebuie preparată de seara și lăsată la frigider peste noapte, dacă vrei să o savurezi la micul dejun. Avantajul e că dimineața n-ai nimic de făcut, doar o pui pe masă.

De-a lungul timpului am încercat diverse rețete pe bază de tapioca (pentru că atunci când cumperi o pungă de bobițe de-astea, îți ajunge mult și bine). Unele au ieșit mai bune, altele mai puțin, pentru că budinca are o consistență gelatinoasă care nu e pe placul tuturor. Totuși, rețeta din linkul de mai sus, a Laurei Laurențiu, e cea mai bună pe care am găsit-o, întrucât tapioca se fierbe în 2 etape: întâi în apă, și se scurge gelatina, apoi în lapte. O recomand. Eu am făcut și cu zmeură, și cu căpșuni, săptămâna aceasta a fost însă rândul caiselor.

Tip: pentru amatorii de experimente, cică gelatina de la tapioca poate fi transformată în slime, dacă i se adaugă niște detergent de vase 😉


Cam atât pentru săptămâna asta. După cum ziceam, au lipsit dulciurile. Încerc să recuperez săptămâna care vine, nu-i bai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: