Meniul săptămânii care a trecut a fost unul special. După cum scriam cu câteva zile în urmă, m-am văzut pusa în fața recomandării de a renunța la zahăr și de a adopta o dietă de tip low-carb. Parcă sună mai bine așa, decât să-i spun dietă diabetică 🙂 N-am ajuns încă la diabetolog, am o programare în zilele următoare, așa că până una alta am apelat și eu la prietenul meu internetul, am făcut o listă cu alimentele pe care ar trebui să le exclud complet sau pe care ar trebui să le evit și mi-am planificat meniul în consecință.
Așa că, de data asta, chiar mă pot lăuda cu un meniu super muncit 🙂
Ce înseamă o dietă low-carb?
Dieta asta low-carb nu e una foarte drastică. De fapt, e o dietă care încurajează un stil de viață sănătos.
Ea presupune, foarte pe scurt, reducerea aportului de carbohidrați. În compensație, aceștia vor fi înlocuiți de proteine și grăsimi sănătoase.
Ce legătură au carbohidrații cu glicemia?
Carbohidrații sunt de fapt glucide, care se absorb în sânge, iar glucidele duc la creșterea glicemiei.
Atunci când totul funcționează normal în organism, pancreasul secretă suficientă insulină cât să reducă nivelul glucozei din sânge și toată lumea e fericită.
Atunci când prancreasul are dificultăți (cum se întâmplă în cazul diabetului gestațional), balanța se destabilizează și insulina secretată nu mai e suficientă pentru a scădea glicemia.
În funcție de timpul în care se absorb în sânge, carbohidrații se împart în 2 categorii:
- cu absorbție lentă: pâine, biscuiți, cartofi, orez (toate conțin amidon), fructe
- cu absorbție rapidă: glucoză, zahăr, sucuri naturale de fructe
Ce schimbări am făcut în meniu din cauza diabetului de sarcină?
- Am renunțat la zahăr, deci aproape 0 deserturi săptămâna aceasta
- Am renunțat la pâinea albă, am înlocuit-o cu pâine graham sau pâine de secară
- N-am exclus complet cartofii, pentru că am mai pus la supe, dar nici nu i-am mai folosit ca garnitură în farfurie
- Am înlocuit orezul și pastele cu varianta lor integrală și… mai răruț că-i mai drăguț
- Am încercat să îmi programez gustări sănătoase între mesele principale și înainte de culcare, pentru a păstra un nivel relativ constant al glicemiei, fără mari fluctuații
Prin urmare, meniul meu de săptămâna aceasta a arătat așa:

Feluri principale low-carb pentru o săptămână
Ciuperci sote
Ceapă, suc de roșii și ciuperci – ingredientele principale ale unei cine ușoare sau al unei garnituri pentru prânz. Sunt gustoase și se completează bine cu niște roșioare cherry și o felie de pâine neagră.

Friptură la grătar cu salată de varză
O friptură la grătar, alături de o salată de varză albă, morcov și măr, reprezintă un prânz delicios și sărac în carbohidrați. Mai mult, varza este considerată un aliment minune în menținerea unei glicemii mici și e recomandat a fi consumată cât mai des în formă crudă, ca salată.

Ghiveci de legume
Ceapă, vinete, dovlecei, mazăre și un colorat ardei roșu.

Orez integral cu urzici de primăvară
Urzicile au fost adunate chiar de Olivia și de părinții mei, de prin spatele casei. Nu mă omor eu după ele, ca gust, dar nici nu mănânc prea des, iar de sănătoase sunt sănătoase.

Paste integrale cu ton și sos de roșii
Rețeta clasică de paste: ceapă călită, câteva roșii cherry, o conservă de ton, puțin suc de roșii homemade și paste, de data asta integrale. E o masă nu doar gustoasă, ci și foarte rapidă.

Mâncărică de mazăre cu pui
Rețeta asta e de fiecare dată pe placul întregii familii. Ceapă, morcov dulce, mazăre și suc de roșii, alături de pulpe de pui sau piept de curcan, tăiat în bucățele mici și rumenit întâi separat. Mai facem.

Salată de pui cu crudități
Din câteva bucăți de friptură de pui rămase nemâncate am încropit o salată ușoară, cu varză, morcov, roșii și dressing de iaurt.

Piept de rață cu piure de morcovi și salată de varză
Pieptul de rață e gătit puțin pe tigaie, cam 7-8 minute pe fiecare parte, apoi băgat pentru încă 10 minute la cuptor.
Piureul de morcovi (sau de alte rădăcinoase) e o alternativă bună pentru înlocuirea clasicului piure de cartofi. Și e și mai dulce, deși, ironic, are un indice glicemic mai scăzut.

Ciorbă de ștevie
Deși poza de mai jos nu arată prea apetisant, gustul acestei ciorbe m-a luat prin surprindere. Asta pentru că nu sunt vreo ciorbăreasă și de obicei merg pe aceeași rețetă clasică, cu carne de găină și câteva legume.
De data aceasta, pentru că aveam ștevie culeasă tot de Olivia din spatele curții și câteva legături de lobodă, m-am aventurat la ceva mai tradițional (cu gândul că e oricum one-time event anul acesta) și am urmat pas cu pas rețeta de pe Săbucătărim.ro. Delicioasă a ieșit.

Idei de mic dejun și gustări
Avocado, roșii, brânzică de casă
Ingredientele pot fi consumate ca atare, sau pasate la furculiță și amestecate, cu puțin ulei de măsline, rezultând un soi de guacamole.

Prăjiturică de morcovi cu ovăz
Am detaliat această rețetă, producție proprie, aici. Cantitatea rezultată din rețetă poate asigura gustările dintre mese timp de o săptămână.
E bună simplă, dar și cu iaurt și zmeură pe deasupra, pentru a se simți mai mult ca un desert.
Iaurt degresat cu nuci și migdale
O gustare sau mic dejun simplu și foarte rapid de încropit.

Fructe cu conținut mic de zahăr
Cea mai la îndemână gustare rămâne, fără îndoială, un fruct. Pentru un indice glicemic mai mic, sunt recomandate în special merele și citricele, zmeura, căpșunile, afinele, fructele de pădure. Banana, pepenii, strugurii sunt mult mai bogate în zahăr și pot fi consumate, dar moderat.

Sandviș cu mozarella, mușchi file, roșii și castraveți
În diverse variații, ba și cu un ardei pe lângă, ba și cu un ou fiert.
Cam acesta a fost, în mare, meniul meu de săptămâna aceasta. Cei de pe lângă s-au conformat și ei. Au primit în plus un piure de cartofi la o masă și orez normal în loc de orez integral, dar altfel… au cam mâncat aceleași lucruri 🙂
Era să uit! Am intrat în cele din urmă în posesia mult-așteptatei cărți Mastering the Art of French Cooking, care e intimidant de groasă și… e mai mult un curs decât o carte de bucate. Dar am de gând să o aprofundez rețetă cu rețetă, fără grabă, și să văd ce lucruri interesante culeg din ea.

Ne recitim, cu un nou meniu, săptămâna viitoare!
Spoiler: mi-am cumpărat făină de migdale, ulei de cocos și îndulcitor pe bază de stevia, deci ar fi cazul să reapară și secțiunea de dulciuri 🙂
Sănătate multă, Mădălina! Meniul tău e, ca de obicei, o inspirație pentru mine 😀 Aseară am văzut Julie și Julia – un film despre o bloggeriță care decide să gătească fiecare rețetă din Mastering The Art of French Cooking și a cărei viață are unele asemănări cu cea a Juliei Child (în film se prezintă, în paralel, și viața Juliei și povestea publicării cărții). 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa, păi așa am ajuns și eu la carte, am văzut filmul și am zis că pare ceva de avut în bibliotecă. Și de studiat, desigur. Atât doar că la noi nu se găsește tradusă/adaptată, așa că am luat varianta originala care are cantitățile în unitățile de măsură englezești. Deci să fac o rețetă va presupune niște muncă de „traducere” în avans, dar timp n-avem noi? 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa, și eu am ochit cartea și am văzut că nu e și o variantă adaptată 😦 singura chestie ce mă enervează e să fac transformările unităților de măsură, dar cred că o voi face și pe asta 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană