Rețeta aceasta de prăjitură e ca un puzzle. Am adunat câte o piesă, de ici de colo, cu scopul de a ajunge la un mix de ingrediente cu indice glicemic cât mai mic, și am sperat ca în cele din urmă piesele să se potrivească.
Rezultatul, vorba Oliviei, nu e rău 🙂 Clar nu are aceeași savoare cu a unui Carrot Cake tradițional, dar în vremuri tulburi (a se citi cu restricții alimentare), e o prăjitură la a cărei degustare am simțit un profund sentiment de recunoștință.
Ingrediente:
- 2 morcovi mici, rași pe răzătoare
- 1 măr ras (sau o banană pasată pentru un gust mai dulce, dar are un IG ceva mai mare)
- zeama de la o jumătate de lămâie sau de la o portocală
- 100 g fulgi de ovăz
- 100 g nucă măcinată fin
- 50 g ulei vegetal
- 1 ou (alternativ, dacă s-a depășit deja norma zilnică de ouă – o lingură de semințe de in măcinate, amestecate cu 3 linguri de apă caldă și lăsate cam 5 minute împreună)
- scorțișoară după gust
- (opțional: o linguriță praf de copt)
Mod de preparare
Nimic mai simplu: se amestecă toate, se întinde compoziția într-un vas și se lasă la cuptor la 180 de grade pentru 30-40 de minute.
Când se scoate tava din cuptor, prăjiturica poate părea încă moale dar, atunci când se răcește, compoziția se încheagă bine și prăjitura își menține forma.
Acest carrot cake minimalist, în variantă adaptată pentru un regim de tib diabetic, își găsește foarte bine locul în meniu drept o gustare intermediară, între prânz și cină.
Pentru un gust și mai bogat, prăjituricilor li se poate adăuga un topping de iaurt degresat și zmeură, proaspătă sau decongelată.