Ultima săptămâna a lunii Martie a fost ceva mai impreviziblă față de cele de dinainte, din punct de vedere al meniului săptămânal. L-am planificat eu, ca de obicei, dar n-am reușit să mă țin de plan întocmai, din cauza unor întorsături mai neașteptate de situație. Ajungem și la ele.
La capitolul planificare, iată ceea ce am făcut:
- Am analizat conținutul congelatorului, al frigiderului și al dulapului, precum și al lădițelor de legume și fructe
- Am schițat un plan de rețete plecând de la ingredientele pe care le aveam deja
- Din lista lucrurilor care îmi lipseau, am comandat ceea ce se putea livra direct acasă (fructe, legume și alte produse de cămară de la Băcănia Tei, care au ajuns la mine, ca de obicei, la o zi distanță; la polul opus, am dat și o comandă la Dried Fruits, care nu numai că n-a ajuns când trebuia, dar a fost și returnată din greșeală de către curier … deci încă se plimbă pe drumuri 😦 )
- Am cumpărat de la Lidl și de la o măcelărie nouă din cartier alte câteva alimente de care aveam nevoie
Feluri principale pentru o săptămână
Orez cu prune uscate
Am repetat rețeta de orez cu prune, pentru că e super simplă și super gustoasă.
Se călește niște ceapă, se adaugă și orezul și se lasă un pic la călit, apoi se completează cu apă și prune și se lasă la fiert. Atât. Evident, se pune și sare, dar în rest nu e nevoie de alte condimente pentru că dulceața prunelor e vedeta din farfurie.
Plachie cu crap cu mămăliguță (de la Savori Urbane)
O altă rețetă repetată, plachia de crap a ieșit iarăși foarte gustoasă. Am urmat pas cu pas rețeta de pe Savori Urbane și a fost super simplu. E nevoie de foarte puține ingrediente: crap, ceapă, usturoi, morcovi, ardei, niște vin alb, sos de roșii, condimente. Aromele se întrepătrund și, cât timp stă totul la cuptor, bucătăria miroase demențial, de îți vine să stai lângă aragaz și să numeri minutele.
Ciorbă de perișoare
Am cumpărat niște carne de vită tocată pe loc, de la măcelăria din cartier, și din ea au ieșit niște frumoase perișoare, scăldate în ciorbiță de legume.
Poză n-a apucat, deși am mâncat din ea vreo 3 zile.
Tajine cu legume
Tagine vegan la Slow Cooker (de la CrockPot România)
Iarăși o rețetă la care revin foarte des, pentru că pun astfel în farfurie un mix de legume (vinete, ardei, dovlecei, ceapă), bulgur și fructe deshidratate. Toate aceste arome sunt potențate de sucul de roșii, dar și de un condiment special pe care îl folosesc: mixul Hammamet Tunisia, care conține coriandru, turmeric, usturoi granulat, boia dulce & iute, piper negru, dafin, cuișoare, chimen și mentă și care dă o savoare deosebită mâncărurilor cu legume.
Ardei umpluți cu ciuperci
Îmi planificasem în mod special acești ardei umpluți cu ciuperci, nu mai mâncasem de mult și mi-era poftă. Inițial am vrut să experimentez și să îi fac cu linte în loc de orez, apoi am mers totuși pe rețeta clasică. Alt plan nereușit a fost intenția de a-i face la CrockPot, dar mi-a jucat feste dimensiunea ardeilor, nu intrau toți și pace. Așa că i-am fiert întâi pe aragaz, apoi i-am băgat un pic și la cuptor, să se rumenească.

Orice jurat de la orice emisiune culinară ar fi putut spune că au fost over-cooked, și n-aș fi putut să-l contrazic. Daaar, de gustoși au fost gustoși, chit că ardeiul aproape se topea, deci n-a fost chip să îi pun în farfurie într-un mod estetic.
Sărmăluțe în foi de varză
Pare că a fost săptămâna orezului, nu-i așa? După cum spuneam, n-a fost neapărat cu intenție, dar finalul de săptămână m-a prins acasă la părinți, unde – ca musafiri – am mâncat ce ni s-a pus pe masă.

Dar la sarmale eu nu m-aș fi aventurat, mi se par tare migăloase, de-asta prefer să compensez cu ardei umpluți. Așa că am savurat mâncarea tradițională fără comentarii.
Tocănița de ciuperci
Tot un fel de mâncare consumat în deplasare, tocănița asta de ciuperci a fost simplă și gustoasă. Ceapă, ciuperci, sos de roșii, condimente. Ar fi mers la fix lângă niște mămăliguță, dar … tocmai aflasem că nu mai am voie să mănânc mălai, așa că m-am mulțumit cu niște pâine neagră.

Idei de gustări și desert
Eh, la acest capitol suflă vântul rău de tot săptămâna asta. Să spunem că principala gustare au fost fructele, ceea ce în definitiv e mult mai sănătos. Cu o singură excepție:

Pusesem gând rău unei pungi cu dovleac ras de la congelator, voiam de mult să scap de ea, așa că am transformat-o în niște brioșe pufoase, alături de 2 ouă, 200 g de iaurt, 200 g făină, puțină pudră de roșcove, 100 g unt topit și zahăr. Ar fi mers la fix niște scorțișoară, dar nu mai aveam prin casă. Tare bune și aromate, oricum.
Planuri de viitor
După cum spuneam, sfârșitul de săptămână mi-a dat planurile peste cap și m-a bulversat puțin.
M-am dus să-mi fac o analiză mai nou standard în sarcină, cea de toleranță la glucoză (sau screening de diabet gestațional) și, deși eram convinsă că sunt doar niște ore din viața mea pierdute degeaba, rezultatul m-a contrazis. Deși nu mi-au ieșit niște valori extrem de mari, ele sunt totuși peste limită, ceea ce mă califică pentru neașteptatul diagnostic de diabet de sarcină. 😱
Ceea ce înseamnă, din scurta mea documentare, că meniurile pe următoarele 3 luni mi se vor modifica într-o măsură considerabilă. Principala schimbare: adio zahăr și făină. Urmează să primesc un regim concret de la un medic diabetolog, până atunci mă ghidez după internet. Oricum, va fi o provocare.
Așa că … ne recitim săptămâna viitoare dar, presimt eu, cu o altfel de variantă de meniu.
Multumim pentru ideile de meniu pe care le impartasesti cu noi! E impresionant ca gasesti energia sa gatesti in fiecare zi, fara abatere.
In privinta diabetului, no panic. Eu voi urmari meniul tau in continuare, cu interes, mai ales ca, sunt sigura, va fi unui inovativ.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc pentru gândurile bune!
Păi nu gătesc chiar în fiecare zi, că unele feluri țin mai multe zile, merg și ca prânz și ca cină. Dar da, în mod clar gătesc mult mai mult decât înainte de pandemie, pentru că lucrând de acasă…nu doar că avem nevoie de mâncare, dar avem nevoie și de pauze. Iar pentru mine un experiment în bucătărie reprezintă o pauză bine venită în programul de „birou”.
ApreciazăApreciază