Placinta cu ciuperci si masline a Anei

Din seria retetelor (pe care le numar pe degete) care imi ies bine, astazi i-a venit randul sa iasa in lumina reflectoarelor placintei cu ciuperci si masline.
Varianta mea e aflata din folclor (multumesc, Ana), asa ca nu stiu daca reteta asta o avea vreun alt nume consacrat.

Ingrediente:

  • Un pachet de foietaj cumparat (sau un foietaj facut in casa, pt cine se incumeta)
  • Ciuperci – un kg proaspete sau 3 borcane de ciuperci feliate. Varianta cu ciuperci proaspete e de departe mult mai gustoasa si mai sanatoasa
  • Masline verzi, vreo 200 g, fara samburi
  • Ceapa si praz, in proportii variabile in functie de gust. Recomand juma de ceapa si un praz intreg
  • 4 oua
  • Cascaval ras
  • Patrunjel

Mod de preparare, varianta „cum sa folosim timpul cat mai eficient”

  • Ne apucam de curatat, spalat si tocat ciupercile, cu copil cu tot.
  • Taiem ceapa si prazul si le punem intr-o tigaie la calit, cu foarte putin ulei.
  • Intre timp taiem maslinele rondele
  • Punem si ciupercile in tigaie, impreuna cu un pic de sare, piper si ce condimente mai dicteaza imaginatia, apoi uitam de ele cat timp lasa zeama si raman ulterior fara zeama
  • Se continua pregatirile dand cascavalul pe razatoare, tocand patrunjelul si batand cele 4 oua care se lasa cuminti intr-un castronel. Daca aceste 3 operatii pot fi paralelizate implicand si una bucata sot, cu atat mai bine
  • Se porneste cuptorul la vreo 200 de grade, sa fie pregatit
  • Se intinde prima bucata de foietaj intr-o tava pe masura si se pun deasupra rondelele de masline
  • Se toarna compozitia de ciuperci, ceapa si praz (evident, daca e gata, dar ar trebui sa cam fi absorbit toata zeama cand am ajuns la pasul asta)
  • Se presara pe deasupra cascavalul si se distribuie ouale uniform
  • Se pastreaza foarte putin din oua pentru a da doua pensule pe deasupra, la final
  • Se presara patrunjelul
  • Se pune cea de-a doua bucata de foietaj deasupra, se inteapa din loc in loc cu o scobitoare, apoi se finiseaza artistic cu pensula inmuiata in ou, pentru o crusta frumoasa
  • Se introduce opera de arta la cuptor pentru aprox. 45 de minute, dand si focul un pic mai mic (pe la 180 de grade)

Raman datoare cu alte 2 retete non-carnivore care mi-au schimbat cat de cat reputatia in bucatarie: o conopida regala si o varza geniala.

Ah, si apropo de conopida, am declarat ieri ca reteta simpla-simplisima de Broccoli a Cristelei Georgescu e cea mai buna forma in care am mancat vreodata aceasta leguma. Racoritoare, gustoasa, savuroasa. Ce-ti poti dori mai mult, culinar vorbind, de la o zi de iarna?

Update, martie 2016: Azi am incercat o varianta personala a retetei de mai sus, in lipsa de foietaj cumparat. Am facut un aluat timid din faina, cascaval si ulei, l-am intins pe fundul unui vas rotund, am pus amestecul descris mai sus (cu special guests : un dovlecel ras si seminte de chimion), am pus ouale batute peste, am rulat putin marginile aluatului deasupra cat sa semene a tarta si gata! Rezultatul? Nu cred ca mai cumpar foietaj vreodata, a iesit ceva absolut genial. Dar deh, unde e talent….:)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s