Pachețelul de școală: idei de gustări

A venit din nou acea perioadă minunată a anului în care, pe lângă „ce mâncăm astăzi ?”, mai apare și întrebarea „ce-mi pui la pachet mâine ?”. Știu sigur că fiecare mamă iubește întrebarea asta și o așteaptă cu nerăbdare 🙂

Așa că mi-am făcut ordine în ideile pe care le-am experimentat până acum și iată o listă de gustări bune de dat la școală, la pachet.

Disclaimer: Olivia mănâncă și acasă, înainte de a pleca la școală, de obicei un Sandviș cu almette și șuncă, sau ou cu roșii si avocado, sau iaurt cu musli. Așa că la pachet îi dau de cele mai multe ori ceva care să aducă spre desert sau spre biscuiți, alături de un fruct, mar sau banană, pentru că se mănâncă cel mai „curat”.

Batoane de granola, cu sau fără fructe

Rețeta originală e de la Daniela Niculi. Am adaptat-o în 2 variante:

– Fără fructe: cu fulgi de ovăz, caju (în loc de nucile pecan din rețeta originală), unt de cocos, pudră de roșcove, scorțișoară și curmale

– Cu fructe: aceeași rețetă ca mai sus, se amestecă toate și se lasă deoparte. Separat, se scot din congelator niște vișine, zmeură sau ce s-o mai găsi pe acolo, se lasă să fiarbă puțin la foc mic, fără zahăr dar cu puțină făină sau amidon cât să se lege un pic, să devină ca un sos mai gros. Apoi se pune într-o tava jumătate din compoziția cu ovăz, apoi sosul de fructe, apoi restul compoziției, se presează bine cu niște hârtie de copt, apoi se pune la congelator pentru 30 de minute.

Clătite cu cremă de brânză sau de avocado

Aleg varianta cu brânză (Almette, branzica pufoasa, ceva de genul) pentru a nu fi un desert, ci o gustare. O altă opțiune ar fi o cremă gen guacamole, din Avocado pasat și roșii tăiate mărunt. Nu prea multe totuși, ideea e să nu curgă, să poată manca cel mic fără să se murdărească. Oricum le tai în segmente mici, de tip finger food, tocmai pentru a evita accidentele.

La clătite am 2 variante de compoziție, din ambele ies cam 10 clătite. Pot fi date la școală cu umpluturi diferite 2 zile la rând, iar restul mănâncă părinții, că na, oameni sunt și ei:

– Compoziția clasică: 2 ouă, 150 g făină, lapte după cât e cazul, cam 150 ml de obicei.

– Cu făină de secară: 2 ouă, 200 g făină de secară, vreo 200 ml lapte. Au o textură mai rustica și un gust aparte, de la secară

– Varianta cu mălai: 2 ouă, 200 ml lapte, 8 linguri mălai, 8 linguri făină de tapioca și o lingură de ulei de dovleac sau de măsline; clătitele ies de un galben super frumos și au o textură mai rustica.

Prajitura leneșul, varianta cu ovăz

1 ou, jumătate de cană de ulei, o cană de lapte, 2 căni de făină de ovăz și o cană de gem, jumătate de plic de praf de copt. Nu e nevoie de zahăr, că nu vrem ceva foarte dulce, gemul de obicei e suficient și chiar și dacă e acrișor, cu atât mai bine. Se amestecă toate, se pun într-o tava, 30 min la cuptor, 180 grade. Prajitura are un neașteptat gust de halva, de la făina de ovăz și e foarte spațioasă, o bucățică e suficientă ca gustare.

Batoane energizante cu zmeură, căpșuni, vișine

Rețeta e de la Momente Delicioase cu Beatricia. Aduce un pic cu primele batoane, dar diferă ingredientele.

Ruladă de spanac cu somon

Pentru un pachețel extravagant, care să ajungă vreo 2-3 zile și să meargă și ca cina rapidă, Rulada cu spanac a Jamillei e perfectă, și chiar nu se face greu. Se poate înfige câte un scobitor prin feliile de ruladă, pentru a fi siguri că nu se desfac, deși branzica sigur le ține lipite.

Brioșe sub toate formele

Eu folosesc la bază rețeta Andreei Duția: 250 g făină, sare, 2 lingurițe praf de copt și 1/2 lg bicarbonat de sodiu, 2 ouă, 200 g smântână sau iaurt mai gras, 100 g unt, 2 linguri zeamă de lămâie + 300 g afine, sau zmeură sau căpșuni congelate. Am făcut și cu dovleac ras, ies la de bune. Zahar nu pun cât scrie în rețetă, ci doar vreo lingură. Uneori pun și pudră de roșcove, pentru o culoare mai ciocolatie. Suportă o grămadă de variații rețeta asta.

Waffles cu telemea, spanac și chimen

Rețeta e de la Prințesa Urbană. Singura mea plângere e la adresa aparatului meu de waffles, mi se pare că durează o eternitate să coc toată compoziția. Deci e un pachetel de pregătit duminica seara, când e mai mult timp la dispoziție.

Mini-omlete cu legume

Rețeta de bază e de la Jamilla, dar se pot schimba ingredientele în funcție de ce mai avem prin casă. E un mod bun de a termina și carnita rămas de la cina de ieri, ascunsă printre legume sub formă de brioșa-omleta.

Placinta cu ciuperci și măsline

Sau placinta Anei, cum i se spune la noi în casă, pentru că de la ea am rețeta. E descrisa pe larg aici.

Clafoutis cu fructe

Asta e un fel de compoziție de clătite care se toarna peste bucăți de fructe, într-o tava generoasa, si se baga vreo 40 de minute la cuptor, la 180 grade. 3 ouă, 100 g făina, 2 linguri făina de migdale, 200 ml lapte caldut, 1 praf de sare, vreo 2 linguri de zahăr sau după gust. Ca fructe, merg cel mai bine caise și prune, eu am aici o poză de la o varianta cu smochine.

Snacksuri sănătoase de la Naturoid

Preferatele Oliviei sunt Kuki Fructifer, cu mere și migdale respectiv banane și nuci. Se găsesc și în magazinele cu produse artizanale, noi le luăm de la Bacania Tei.

Biscuiți cu mar sau banană

Și pentru serile în care chiar n-am timp sau chef de pregătit ceva care să servească drept pachețel al următoarelor 2-3 zile, biscuiții Belvita sunt scăparea mea 🙂 Cu niște mar tăiat felii alaturi sau o banană, sunt perfecți de o gustare. Aia e, oameni suntem, deci imperfecti, n-avem timp de gătit tot timpul si nu e nicio tragedie.

Eu recunosc că am adunat toate rețele astea aici pentru a-mi fi cât mai ușor să aleg ce fac pentru pachețel.

Pentru alte surse de inspirație, vă invit să răsfoiți și seria meniurilor săptămânale.

Sper să fie o colectie utila și pentru alte mămici.

❤💚💙💜 Poftă bună la școală! ❤💚💙💜

Un gând despre „Pachețelul de școală: idei de gustări

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: