Povești de seară pentru fete rebele

Nu cu mult timp în urmă am prezentat aici o mică listă de cărti, scrise de femei, care mi-au plăcut în mod deosebit.

Astăzi, revin în aceeași notă cu recomandarea unei cărți pe care mi-am dorit-o extrem de mult imediat ce am aflat de existența ei; atât de mult, încât la momentul respectiv mi-am comandat-o din UK, căci la noi nu se găsea pe nicăieri, și am așteptat-o să sosească, cu sufletul la gură, mai bine de o lună.

Cartea se numește Povești de seară pentru fete rebele și este, după părerea mea, o lectură obligatorie pentru toate fetițele și adolescentele care nu știu că se pot visa și altceva decât prințese.  Cartea a apărut de curând și in România și m-am bucurat foarte mult să o văd pe site-ul Libris.ro, într-o ediție cartonată, foarte calitativă, așa că n-am ezitat să cumpar si varianta în română și să o ofer cadou unei alte mame de fetiță. 🙂

Dar să explic și de unde vine entuziasmul meu.

Cartea este o colecție complet atipică de povești destinate în special fetelor. Doar că nu sunt clasicele povești cu zâne, prințese sau ponei roz, ci sunt poveștile unor femei adevărate, care au trăit aievea și au realizat lucruri impresionante.

„Aceste povești înlocuiesc prințesele cu femei care au schimbat lumea.” 

(The Huffington Post)

Gândită ca o colecție de 100 de povestioare scurte, cartea prezintă momente importante din viața unor femei care par, la prima vedere, foarte diferite, dar pe care le unește un element comun: fiecare dintre ele a reușit să vadă dincolo de tipare și de prejudecăți și a realizat ceva cu adevărat remarcabil.

povesti fete rebele 1
(Povestea unei femei experte în calculatoare; imagine din ediția în engleză)

De la scriitoare și ziariste până la femei cu funcții de președinte, activiste politice sau chirurgi de succes – de-a lungul celor 100 de povesti intrăm în viețile unor femei complet diferite de prințesele cu rochii diafane care dețineau până acum monopolul în bibliotecile pentru copii.

Preferatele Oliviei sunt povestea Aliciei Alonso, o balerină care a reușit să-și continue cariera deși a orbit parțial la vârsta de 19 ani, și povestea lui Grace O’Malley, o navigatoare irlandeză supranumită Regina Pirat.

Recunosc, am citit multe dintre povești nu doar pentru Olivia dar și pentru mine. Deși sunt scrise într-un stil simplu, adecvat copiilor,  eu le-am perceput ca fiind extrem de  motivaționale și potrivite oricărei vârste. Mi-aș fi dorit să fi auzit astfel de istorisiri în copilărie. Sunt convinsă ca o astfel de viziune a feminității, prezentată la vârste fragede, poate să schimbe mentalitatea tinerelor fete și să le ajute să fie mai încrezătoare și mai sigure pe ele.

povesti fete rebele 2
(Povestea unei femei chirurg; imagine din ediția în engleză)

Prezentarea video a cărții, realizată de cele două autoare Elena Favilli și Francesca Cavallo, aduce în lumina reflectoarelor o serie de statistici îngrijorătoare făcute în rândul cărților pentru copii:

  • În 25% din cărțile pentru copii, nu apare niciun personaj feminin!
  • Luând un top al „celor mai bune 100 cărți pentru copii, din toate timpurile” și selectând toate cărțile cu personaje feminine, se observă că în 50% din acestea ele nu aveau nimic de spus, nici măcar o replică!
  • În majoritatea cărților, personajele feminine sunt prințese sau zâne care așteaptă pasiv fericirea întruchipată într-un prinț.
  • Dintre personajele feminine „vorbitoare” găsite cu greu în cărți, doar 19% aveau aspirații intelectuale sau lucrau.

 

Îngrijorător, nu-i așa? Și nu e doar o statistică izolată, e realitatea pe care o simțim și în bibliotecile noastre personale. Văzând filmulețul, am stat și m-am întrebat ce cărți care să contrazică statisticile am eu. Singura la care m-am putut gândi a fost colecția cu Doctorița Plușica. În rest… prințese peste prințese.

Nu că ar fi ceva rau cu prințesele sau cu feminitatea. Dar ȘTIU că există meserii mai interesante în viața asta și ȘTIU că fetele trebuie să-și dezvolte de la vârste cât mai fragede încrederea în propriile forțe.

Și cum ar fi, oare, o lume în care femeile ar porni în viață cu o mentalitate de învingător?

Un alt detaliu interesant despre această carte este modul în care a ajuns să vadă lumina tiparului. Autoarele au venit cu ideea cărții, dar neavând finanțele necesare publicării unui astfel de proiect au decis să apeleze la o comunitate de crowdfunding. În românește – multifinanțare. Asta inseamnă că au reușit să convingă o comunitate întreagă online (din peste 70 de țări) de viabilitatea ideii lor și au primit nu numai votul de încredere dar și o fabuloasă sumă de aproape 1 milion de dolari. Cu siguranță asta spune ceva despre dorința oamenilor de a citi o astfel de carte. Iar rezultatul final a depășit asteptările, astfel că foarte curand o să apara și în Romănia volumul 2 din ‘Povești de seară pentru fete rebele’.

 

„O carte ilustrată pentru fete (dar și pentru băieți) care înfățișează poveștile adevărate ale unor femei extraordinare.”

(La Repubblica)

Dacă ai intrat deja în posesia cărții, m-aș bucura să aflu cum ți s-a părut.

Dacă nu, nu e timpul pierdut 🙂 Go for it!

 

Un gând despre „Povești de seară pentru fete rebele

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: