De ce e important să reducem plasticul din viața noastră, să colectăm selectiv și să ducem la reciclat tot ce putem, am mai scris aici, pe înțelesul adulților. Însă, dacă e o speranță reală de a trece peste comoditatea de moment și de a ne modifica obiceiurile astfel încât să reducem poluarea, acea speranță vine de la copii.
E datoria noastră, a celor care cred că e nevoie de educație ecologică, să încercăm să le insuflăm această convingere și copiilor. Și nu numai copiilor proprii :), ci tuturor celor cu care intrăm în contact. Pentru că cei mici sunt ca un burete ce absoarbe orice informație, iubesc în mod intuitiv natura și o vor curată, nu plină de gunoaie.
Așa că astăzi am făcut câteva liste ale unor cărți și desene animate pentru cei mici, care vin în sprijinul educației ecologice.
Cărți pentru copii despre poluare, reciclare, reutilizare
Eu am făcut cercetări începând cu mai mult timp în urmă și, până anul trecut, găsisem o singură carte pe această temă. Astăzi sunt bogată, am 3 astfel de cărți, două dintre ele proaspăt scoase de la tipar, ceea ce mă face să cred că există un interes crescând pentru acest subiect. Yey. Așadar, în ordinea inversă a apariției lor în casa noastră, recomand următoarele cărți:
1. Țup, salvatoarea iernii – de Alex Donovici
Țup e deja faimoasă din Poveștile Cristinei. Dacă nu o știți, puteți face cunoștință cu mica ciocârlie fără aripi, în varianta audio, gratuită, aici.
Iarna aceasta Țup s-a întors însă cu o altă poveste emoționantă, din care aflăm ce impact au gunoaiele aruncate de oameni asupra animalelor din pădure.
Aventura pornește în prag de iarnă, când micile zburătoare constată că frigul se lasă prea mult așteptat. Ba, mai mult, pare că se face din ce în ce mai cald, dintr-un motiv necunoscut. Totuși, atunci când intră în scenă curcanul Gelu cu un nou colier făcut din dopuri colorate de PET-uri, lucrurile încep să devină mai clare. Țup – ciocârlia, Zăpadă – pasărea misterioasă, Buhu – bufnița, corbul Tor și melcul Fulger intră în acțiune și decid să salveze pădurea și să le dea o lecție oamenilor.
Povestea e plină de suspans, mesajul educațional e perfect, pe înțelesul copiilor. Cartea nu-i mică, are 92 de pagini (cu tot cu poze), dar noi am dat-o gata în 4 seri de lectură și dacă era după Olivia am fi terminat-o și mai repede. E foarte potrivită pentru copii începând de pe la 4-5 ani, zic eu, în funcție de cât de răbdători sunt.
2. Ursulețul reciclează – de Alexandra Wadhwani
Pentru copilași mai mici, de 2-5 ani, recomand această poveste în versuri, care își propune să-i învețe pe copii ce înseamnă fiecare dintre aceste trei îndemnuri devenite slogan: redu, refolosește, reciclează.
Ursulețul reciclează se citește ușor, fiind poezie, introduce concepte care dau părinților ocazia de a detalia anumite probleme, și are niște desene tare simpatice. Noi am citit-o repede, am dezbătut-o, iar apoi am decis de comun acord (lucru rar) să o donăm bibliotecii, astfel încât să ajungă la cât mai mulți alți mici cititori.
3. Hai să strângem gunoiul – Editura Junior
Cartea asta cu gunoiul e deja veterană în biblioteca Oliviei, cred că o avem de vreo 2 ani. Încă îmi amintesc momentul când am primit-o la birou și entuziasmul meu de atunci, în timp ce colegii se cruceau că i-am cumpărat copilului o carte nu cu zâne, ci cu gunoi 🙂
Ei bine, cartea asta e mult mai educativă decât orice poveste cu zâne. Seamănă oarecum cu o enciclopedie și conține multe informații interesante despre cum apare gunoiul, care sunt categoriile lui, cum se poate recicla, cum se poate reduce. Aflăm și cum arată o zi de lucru a celor care colectează gunoiul, ce se întâmplă în fabricile de reciclare, cum se poate composta gunoiul menajer, sau în ce se transformă sticla reciclată. E o comoară, zău.
În plus, cartea are pagini cartonate și așa-numite ferestre – mici bucăți de carton care se deschid, pentru a dezvălui ce se ascunde în interiorul unor lucruri. Din acest motiv, e foarte potrivită și pentru copii mici, pentru care garantez că e super atractiv să „deschidă” mașina de gunoi sau vestiarul celui care colectează gunoiul, pentru a vedea ce se află înăuntru.
Desene animate cu temă ecologică
1. Captain Planet
Bineînțeles, ce alt desen aș fi putut pune în capul listei? Captain Planet e clasic și pe mine una m-a influențat destul de mult. Singura problemă e că încă nu am găsit o variantă tradusă în română pe nicăieri, nici măcar pe bani. Pe Youtube se găsește versiunea în engleză. Dacă are cineva un hint despre cum aș putea face rost de traducere, rămân veșnic datoare. Până atunci, să ne aducem aminte:
2. Ursulețul Năsturel și Ziua de curățenie
Seria cu Năsturel (Corduroy) e mai mare, sunt multe episoade simpatice, dar acesta cu curățenia e foarte educativ în ceea ce privește modul în care trebuie colectate selectiv deșeurile.
3. Oliva Verde – Ce este reciclarea?
Am mai găsit și această animație scurtă și la obiect despre ce înseamnă reciclarea, pe înțelesul celor mici. Ideea cum că din PET-uri putem face tricouri nu e chiar pe placul meu, n-aș încuraja asta, ci mai degrabă materialele naturale, dar e totuși un bun punct de pornire pentru o discuție mai amplă. Eu mă bazez pe exemplul de succes cum că din plastice reciclate se pot face alte jucării. L-am testat, e de impact.
Ateliere cu temă ecologică pentru școli sau grădinițe
O altă variantă bună de învățare a acestor concepte este prin joacă și prin experimente. Am avut ocazia să particip în Grecia la un atelier pentru copii organizat pe plajă, în cadrul căruia li s-a povestit celor mici cum plasticele aruncate în apă și mucurile de țigară pot afecta viața animalelor marine. Li s-au arătat poze cu delfini înghițind pungi, cu broaște țestoase sufocate de plastic și, apoi, li s-a dat fiecăruia câte un sac și au pornit în grup, printre șezlonguri, să „salveze plaja”.
Dacă li s-a părut umilitor celor mici? Așa cum li se pare uneori unor adulți? Ei bine, nu, deloc. Li s-a părut ceva formidabil. Era o întrecere acolo, care reușește să găsească primul o bucățică de plastic sau un dop pe o plajă care oricum era curată. Olivia încă îmi povestește despre defini și despre pungile de plastic.
Există niște ateliere similare și în București, organizate de Seneca Ecologos, detalii aici. Eu și Planeta, Povestea lucrurilor, Mâncare bună – sunt cele trei variante pe care le propun în momentul de față. Mi se pare o idee foarte bună de activitate care poate fi organizată cu grădinița.
Reciclarecreativa.ro este o altă platformă care organizează ateliere pentru școli (și poate și grădinițe, deși nu figurează pe site), ateliere ce își propun să-i învețe pe tineri cum pot refolosi resursele.
La Muzeul Antipa s-a inaugat recent o nouă dioramă, numită Plasticul, noua specie de prăduitor acvatic. „Până în 2050, numărul gunoaielor îl va depăşi pe cel al peştilor, în condiţiile în care 5.000 de miliarde de resturi de plastic plutesc în ocean, iar peste trei miliarde de oameni depind pentru a trăi de resursele din mediul acvatic” – se anunță în comunicatul muzeului. Diorama se află la subsolul muzeului și e un obiectiv bun de pus pe această listă a resurselor educative. Ca, de altfel, tot restul muzeului 🙂
Mici lucruri pe care le putem face zi de zi
În plus față de toate aceste resurse, schimbarea de mentalitate vine și din deprinderile pe care ni le formăm. Pentru cei mici, iată câteva lucruri pe care le pot face chiar ei pentru a salva din resursele planetei și pentru a ajuta la reducerea și reciclarea deșeurilor:
- Orice foaie albă se poate colora/desena pe ambele părți. Chiar dacă o punem temporar la o „expoziție” pe frigider, după ce își pierde elementul de noutate poate fi refolosită pentru altă operă de artă, pe verso.
- Bateriile consumate de la jucării pot fi strânse chiar de către copii într-o cutiuță specială. Când ajungem la un număr magic de, să zicem, 10, le ducem împreună către cel mai convenabil punct de reciclare. De exemplu, magazinele Mega Image au acel tub de plastic pentru baterii fix la intrare.
- „Nu, mulțumesc” e răspunsul corect la întrebarea „Doriți o pungă?„. Dacă îl aud la părinți, copiii îl vor copia automat. Dacă își vor vedea mama că are mereu în geantă o sacoșă textilă, vor învăța că aceasta este normalitatea. Punga cu haine de schimb pe care o au la grădiniță poate fi o pungă textilă. Mai ales că există atâtea modele frumoase astăzi
- PET-urile colectate separat trebuie strivite pentru a ocupa mai puțin spațiu în container (vezi cartea cu gunoiul despre o explicație mai detaliată în acest sens). Garantez că pentru cei mici e foarte distractiv ca această activitate de strivire a sticlelor să fie lăsată în grija lor.
Cam atât pentru astăzi, sper ca listele mele să fie de folos. Promit să le țin up-to-date dacă mai aflu noutăți.
Între timp: redu, refolosește, reciclează! și cu toții vom avea de câștigat.
Foarte frumos și util. Multe lucruri le practicăm deja, cu succes!
ApreciazăApreciat de 1 persoană