Se poate fără plastic: Sacoșa de cumpărături

Despre importanța colectării selective și a reciclării am mai tot scris. Nu e ușor să-ți formezi noi deprinderi în România, nu e nici imposibil, dar e o necesitate.

Reciclarea însă, chiar de s-ar face la standardele altor țări, nu e totuși suficientă. La fel de important sau chiar mai important este să reducem cantitatea de deșeuri produse prin renunțarea la ambalajele inutile și la plasticul pentru care există alternative.

Despre una dintre aceste alternative vreau să vorbesc astăzi și despre dificila sarcină de a renunța la punga de plastic.

Punga cu pungi este o prietenă de-a noastră. Am crescut cu ea în casă. O avem cu toții ascunsă undeva, la îndemână: sub masă, în dulap, la cuier. Și eu sunt la fel de vinovată, încă am punguța mea cu pungi, sub bancheta din bucătărie.

Dar…a rămas constantă. N-am mai îngrășat-o de mult, pentru că am găsit și mi-am impus să folosesc alternative.

Cumpărăturile de la piață sau supermarket

Ne-am obișnuit să mergem la cumpărături înarmați cu acești săculeți refolosibili, care se pot găsi acum și la Mega, și la Lidl, si sigur și în alte magazine:

(Sursa)

Sunt perfecți pentru fructe și legume, nu adună praf în ei datorită texturii și s-au dovedit a fi și mult mai rezistenți decât pungile obișnuite. Poți să-i ții în poșetă, pentru că se fac mici și nu foșnesc.

Provocarea este de a-i întinde vânzătorului săculeții chiar înainte de a-i spune ce vrei și de a insista să-i folosească, chiar și atunci când el îți spune cp punga e gratis. Într-un supermarket, nu există această problemă, te servești singur.

Săculeții biodegradabili care au apărut în magazine sunt și ei o opțiune, dar tot la groapa de gunoi ajung – unde să zicem că stau mai puțin decât o pungă obișnuită.

Între textil și biodegradabil aș alege textilul. E și mai rezistent și mai estetic.

Cumărăturile rapide de la magazinul din colț

Foarte multe dintre pungile apărute în casa mea au venit de la mgazinul din colț. Acele cumpărături rapide, când îți dai seama, în drum spre casă, că-ți lipsește ba un lapte, ba o făină, iar dacă tot ești acolo mai iei și o cutie de paste și … ajungi să ai nevoie de o pungă.

Pentru astfel de situații, am găsit 2 soluții:

  • Sacoșa textilă pe care o am mereu în rucsac. Eu nu prea sunt genul care schimbă poșetele dar, dacă aș fi, m-aș asigura că am câte o astfel de sacoșă în fiecare geantă. Nu pun sacoșa în geantă atunci când plec undeva – pentru că evident ca nu mi-aș aminti, ci mă asigur că imediat ce vin de la cumpărături am pus sacoșa la loc în geantă, nu în dulap. Sunt atât de multe modele de sacoșe textile încât e imposibil să nu găsești ceva care să-ți placă. Pe lângă faptul că scapi de punga de plastic, arăți și mai șic venind de la cumpărături.
  • Folosirea unui rucsac în loc de poșetuță. Poate n-o fi la fel de la modă, dar dacă ai de făcut niște cumpărături rapide ți-e mult mai comod să le pui într-un rucsăcel pe care să îl cari în spate decât într-o poșetă. Iar dacă ai un rusac încăpător, nici nu mai e nevoie de sacoșa textilă.

Acestea au fost soluțiile găsite de mine pentru a reduce gradul de utilizare al pungilor de plastic, în familia mea.

Orice alte sugestii pe aceeași temă sunt bine venite 💚


Te-ar putea interesa și:

Redu, refolosește, reciclează! – pe înțelesul copiilor. Cărți, desene animate și alte resurse educative.

Pledoarie pentru lumea în care vrem să trăim

3 gânduri despre „Se poate fără plastic: Sacoșa de cumpărături

Adăugă-le pe ale tale

  1. Si eu am o punga de material. Am primit-o cadou de la prietena mea, e cu un print cu pisici. Acum, din Turcia, mi-am mai luat doua, una cu Looney Tunes si una cu Istanbul si le ador. Nu e iau doar la cumparaturi, le folosesc si pe post de genti cand am mai multe lucruri de carat

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: