Se poate fără plastic: Buretele de spălat vase

Dacă ar fi să te gândești la toate lucrurile de plastic sau non-biodegradabile pe care le folosești prin casă, sunt convinsă cu buretele de vase nu ar fi deloc printre primele opțiuni care îți vin în minte. 🙂

De ce sunt dăunători pentru mediu bureții de vase?

Și totuși, clasicii bureți bicolori pe care mai toți îi avem în bucătărie sunt confecționați din fibre sintetice și nu sunt biodegradabili. Ținând cont de recomandarea de a-i schimba cât mai des, pentru că sunt un cuib excelent pentru bacterii (vezi acest articol dacă te interesează aspectul), putem face un scurt calcul pentru a descoperi câți astfel de bureți schimbăm anual, deci în ce măsură impactăm mediul înconjurător.

Chiar și dacă nu-i schimbăm foarte des, ei își reduc dimensiunile de-a lungul vieții, pentru că se dezintegrează încet încet. Aceste particule, care nu sunt altceva decât micro-plastic, greu de filtrat chiar și de sistemele de filtrare existente, ajung prin sistemele de canalizare tot în apele noastre. De acolo, ajung hrană pentru pești, peștii ajung hrană pentru oameni și… cercul se închide, oamenii ajung să consume microplasticul pe care tot ei l-au eliberat în natură.

Alternative sustenabile pentru bureții de spălat vase: buretele din Luffa

Eu am descoperit recent buretele de luffa și m-am îndrăgostit de el.

Spre deosebire de alte produse eco despre care te poți plânge că nu au eficacitatea variantelor clasice, buretele ăsta de luffa face fix treaba pe care o făcea și cumnatul lui de plastic, dar vine la pachet cu avantaje suplimentare:

  • E făcut din fibre naturale, din plante, complet biodegradabil
  • Are proprietăți antibacteriene, ceea ce înseamnă că nu mai avem aceeași grijă în privința germenilor adunați în burete
  • Își menține forma și aspectul de curat mult mai mult timp decât un burete tradițional
  • Are un aspect mai natural, se integrează mai bine în peisaj

Ce e luffa și cum a apărut ea în România?

Ei bine, luffa e un soi de castravete care, de ceva ani buni, se cultivă și în serele din România. Când fructul se coace, coaja se dă la o parte și rămâne un interior spongios, care se poate folosi atât pe post de buerete cât și în construcții, pentru izolare, după cum se explică în filmuletul următor.

Iată și dovada că luffa s-a aclimatizat pe meleagurile noastre. În zona Buzăului, agricultorii au început deja să cultive această specie și o privesc ca pe o afacere profitabilă.

Unde se găsesc bureți de vase din luffa?

Bureți de luffa se gasesc pe mai multe site-uri online sau magazine de profil, specializate în alternative eco, dar prețurile lor variază în funcție de producător.

Pentru că știu că românul se teme de diferența de cost dintre varianta consacrată și cea sustenabilă a unui produs, n-o să recomand decât cel mai ieftin burete din luffa pe care l-am găsit, și pe care îl și folosesc, cu rezultate complet satisfăcătoare: cel vândut de Terrawell, produs în România. 4.7 RON. Știu, tot e mai scump decât cele 6 bucăți de plastic pe care le poți lua de la Cora/Auchan la acelați preț, dar zău că nu e o gaură în buget.

Există și alte soluții pentru a înlocui tradiționalul burete de plastic, iată aici o listă cu 15 alternative sustenabile. Dacă te simți creativ(ă), poți încerca și varianta DYI, din sfoară de cânepă, pe care o propune Gabi Ralea aici.

Dar cum nu obișnuiesc să recomand decât ce-am testat și m-a mulțumit, eu rămân la buretele meu din luffa 🙂

Sper ca descoperirea mea să inspire și sper ca recent aclimatizatul castravete să-și găsească locul în casele cât mai multor români.


Lecturi suplimentare:

Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by AcinetobacterMoraxella and Chryseobacterium species

Se poate fără plastic: Sacoșa de cumpărături

Se poate fără plastic: Sticla de lapte

Un gând despre „Se poate fără plastic: Buretele de spălat vase

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: