Despre Farmecul vieții: ne întrecem separat, dar câștigăm doar împreună.

Cei care mă cunosc știu că sunt o persoană extrem de activă, care nu poate funcționa fără un obiectiv și fără un plan. Momentan îmi antrenez mintea în competiția SuperBlog și asta îmi consumă cam tot timpul. Dar pentru că probele se termină curând, mi-am găsit deja o nouă provocare: cea de a ajunge la dimensiuni de fotomodel.

Așa că mi-am făcut abonament la sală și m-am dus azi, pentru prima dată, gata de treabă. Și acolo… să vezi poveste!


Ajung la sală deja echipată, las repede lucrurile în primul vestiar și trec la acțiune. După o oră de alergat, vâslit și ridicat greutăți, stropi mici de transpirație îmi răsar pe tâmple, iar picioarele îmi tremură necontrolat. Cred că am performat suficient pentru o singură zi, așa că mă îndrept spre dușuri.

Las apa fierbinte să curgă pe mine și încep să-mi clătesc părul. Cu ochii închiși, caut prin gentuța de cosmetice după ceva ce ar semăna a șampon, dar nu-mi pare nimic familiar.

Scot totuși de acolo cel mai mare recipient și constat, amuzată, că am luat din greșeală șamponul soțului meu, din noua gamă de cosmetice pentru bărbați – Gerovital Men. Îmi povestise de el de când l-a cumpărat, entuziasmat că e un șampon anticădere pentru utilizare zilnică, cu biocomplexe de ultimă generație care întăresc rădăcinile și previn atrofierea firelor de păr. Asta e, îmi zic, se mai încurcă omul, și dau să mă spăl mai departe.

Numai că … pare să fie ziua în care încurcăturile se țin lanț. Susurul apei e acoperit brusc de două voci… masculine, al căror timbru se aude din ce în ce mai aproape.

„– Ce-o fi cu pantofii ăia cu toc în vestiar? Iar o fi intrat vreo duduie în grabă, fără să citească ce scrie pe ușă?” îl aud eu pe unul dintre ei și simt cum mi se pune un nod în gât.

„– Lasă, Petre, că nu ne deranjează. De-abia ne mai clătim și noi ochii. Că la cât am tras azi la sală, merităm un premiu. Trei kilograme am dat jos săptămâna asta! Și, știi ce? Nevastă-mea tot nemulțumită e. Când sunt performant la muncă, zice că o neglijez. Când nu fac sport, zice că-s corpolent. Acum că merg la sală zilnic, și-a schimbat placa, zice că nu-s suficient de atent cu tenul meu, că ar trebui să mă uit după un tratament de hidratare şi regenerare a pielii… Zi și tu, Petre, cum să fac să fiu perfect în ochii ei?”

Discuția mă intrigă și, în ciuda statutului de intrus, nu mă pot abține să nu dau un pic perdeaua la o parte, suficient cât să-i pot privi pe cei doi bărbați. Din fericire, îmbrăcați.

Cel numit Petre pare un bărbat blând, cu înfățișare comună. Celălalt, imperfectul, e un bărbat între două vârste, cu trăsături fine și păr ușor grizonat. Aduce un pic a George Clooney, dar cu influențe mioritice.

Îl studiez cu atenție, încercând să regăsesc pe chipul lui nemulțumirile soției. Într-adevăr, pielea pomeților e cam uscată, iar ridurile fine din colțurile ochilor se adună asemenea unor raze. Știu exact ce i-ar prinde bine și, deși încerc cu greu să mă abțin, dorința de a ajuta e mai puternică decât penibilul situației mele.

„– Vă recomand eu produsul perfect pentru fața dumneavoastră: Fiole cu acid hialuronic 5% Gerovital Men, spun eu tare, scoțând doar vârful nasului de după perdeaua de duș.

Cei doi bărbați rămân cu gura căscată, ocazie cu care observ și mai bine ridurile apărute în prelungirea buzelor „imperfectului„. Clar are nevoie de fiole! Așa că îi dau mai departe cu convingere:

„– Poate vă surprinde să aflați că există cosmetice speciale pentru bărbați, dar e normal. Aveți o viață activă și nevoi pe măsură! Iar fiolele despre care vă spun sunt magice, vă jur chiar pe pielea soțului meu. După numai 10 zile de aplicare, serul cu concentrație perfect dozată de acid hialuronic revitalizează tenul și vă redă aspectul hidratat și elastic al pielii. În doar 10 zile, componenta pudră a serului va acționa pe exterior, iar componenta lipozomală pe interior, lucrând împreună la întinerirea tenului și la reducerea efectelor neplăcute ale bărbieritului și… ale nemulțumirilor soției.”

Cred că nici dacă aș fi câștigat SuperBlogul n-aș fi ținut un discurs atât de pătimaș, cu așa mare impact emoțional asupra auditoriului. Petre și imperfectul își revin din șoc și îmi mulțumesc la unison. Imperfectul adaugă emoționat:

„– Mulțumesc domnișoară, direct la magazinul Farmec mă duc când plec de aici, să întreb de fiole. Acum ne retragem, să puteți ieși liniștită de la duș. Și ca să nu rămân dator cu o recomandare… vestiarul femeilor e înainte, pe dreapta.”

Zâmbesc mulțumită și trag perdeaua înapoi peste nas. Simt că am făcut o faptă bună azi.


Sub apa care curge în continuare deasupra mea, mă gândesc la cuvintele lor, la goana după perfecțiune și la imposibilitatea de a o atinge.

De când mă știu, mi-am dorit să concurez cu bărbații. Să îi egalez, să îi surclasez, să pot face și eu performanță în acele domenii despre care auzeam că n-ar fi loc pentru femei. Poate că așa am ajuns să lucrez azi în IT și să fiu, câteodată, singura femeie dintr-o echipă de bărbați.

Fiecare dintre noi aspiră către performanță, într-un fel sau altul. Societatea, din păcate, ne prinde într-o cursă vicioasă în care devenim convinse că e imperios necesar să ne întrecem cu bărbații și, mai mult, să dovedim că suntem mai bune decât ei. Curentul feminist, tot mai prezent în viața noastră, începe să mi se pară pur și simplu nociv, pentru că ne forțează limitele și ne face veșnic nemulțumite.

Și, iată, bărbații au aceleași angoase, încercând să devină cei mai buni atât în ochii lor, cât și în ochii femeilor iubite.

Gândindu-mă la întâmplarea de mai devreme, îmi dau seama că deși încercăm mereu să ne autodepășim, luptând femei contra bărbați și invers, nu putem câștiga această luptă numită viață decât ajutându-ne reciproc și alergând umăr la umăr.

Împreună.


🌟 Articol înscris în competiția SuperBlog

🌟 Foto: farmec.ro, giphy.com, pixabay.com

2 gânduri despre „Despre Farmecul vieții: ne întrecem separat, dar câștigăm doar împreună.

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: