Ce să faci când nu-ți convine nimic – O recomandare de carte pentru copiii cu înclinație spre negativitate

Am descoperit săptămâna trecută o carte absolut genială și foarte utilă, despre care vreau neapărat să scriu aici câteva cuvinte. Cartea se numește Ce să faci când nu-ți convine nimic și este, așa cum spune chiar subtitlul ei, un ghid pentru copiii care vor să-și depășească negativitatea. Dar și pentru părinții acestora 🙂

Ce să faci când nu-ți convine nimic” este un îndrumar practic scris de doamna doctor psiholog Dawn Huebner și publicat de Asociația Americană de Psihologie. Iar faptul că e autoarea este nu doar un profesionist în psihologia copilului ci și un consilier pentru părinți, pe teme de educație, se simte pe fiecare pagină.

Ce este negativitatea și ce să faci când copilul tău vede doar jumătatea goală a paharului?

Cartea începe cu o frumoasă metaforă, cu ajutorul căreia cel mic reușește să compare momentele sale de supărare cu alergarea într-o cursă cu obstacole. Fiecare potențială frustrare poate fi asemănată cu un gard, sau cu un obstacol, în fața căruia există doar 2 opțiuni posibile:

  • să te oprești și să te superi
  • să îl ocolești, să-l sari sau să treci pe dedesubt

Comparația este foarte bine aleasă și ușor de înțeles pentru copii. Negativitatea înseamnă să te oprești mereu în fața obstacolului și să te simți extrem de supărat, fără să cauți soluții pentru a merge mai departe.

De ce unii copii au o înclinație mai mare către negativitate? Pentru că și creierele noastre sunt diferite, asemenea atleților care concurează într-o cursă. Dar creierele se pot antrena, prin exerciții, astfel încât să aibă reacții pozitive chiar și în cele mai nedorite situații.

Exerciții pentru flexibilitatea creierului și pentru îndepărtarea negativității

Cea mai mare parte a cărții e axată pe explicarea unor exerciții simple și amuzante … dar nu pentru mușchii corpului ci pentru cei ai creierului.

  • Cum să sari peste obstacole
  • Depășirea trecutului
  • Flic-Flac-ul gândurilor
  • Jocul de-a bate palma

Acestea sunt cele 4 exerciții pe care ni le propune autoarea, bineînțeles ambalate în povești, pe înțelesul copiilor, și însoțite de o mulțime de exemple și jocuri de rol prin care cel mic e invitat să se gândească la ce ar face el sau la cum ar putea reacționa dacă ar fi pus în situațiile propuse.

Sunt foarte bine explicate toate emoțiile pe care le simt copiii, sunt explicate și cauzele care le generează frustrare, dar și reacțiile neinspirate ale adulților care pot tensiona și mai mult o anumită situație, în loc să o relaxeze.

Cum să-ți ajuți pe cel mic să-și păstreze pozitivitatea zi de zi?

După ce toate exercițiile de mai sus au fost interiorizate și sunt stăpânite de copil, e foarte important să și păstrăm o atitudine pozitivă, gândindu-ne constant la lucrurile bune care se întâmplă zi de zi.

Ca părinți, putem alege un moment propice în care să facem un fel de bilanț pozitiv al zilei care s-a încheiat, intervievându-l pe cel mic cu întrebări în genul celor de mai jos:

  • Ce lucru amuzant ți s-a întâmplat azi?
  • Ce te-a făcut să te simți mândru?
  • Care a fost cea mai frumoasă parte a zilei?
  • Cu cine te-ai jucat cel mai frumos?

E important să punem întrebări de tip care/ce, care necesită un răspuns mai complex, și nu acele întrebări seci la care se poate răspunde foarte scurt cu da/nu. Nu de alta, dar altfel n-am obține nici prea multe povestiri, nici efectul scontat.

O altă metodă de păstrare a atitudinii pozitive este menținerea unui jurnal al recunoștinței, în care să consemnăm zilnic un top 3 al lucrurilor pentru care copilul se declară recunoscător.

Un ghid util pentru părinții care vor să adminstreze mai eficient crizele de furie ale copilui

Eu am aflat foarte multe lucruri utile din această carte și mi-am propus să le pun în practică în mod regulat. De asemenea, Oliviei i-au rămas în minte atât comparațiile importante, cât și jocurile amuzante pentru flexibilitatea creierului, pe care acum le începe din proprie inițiativă.

Vă recomand cu drag cartea, cred că e un 2 în 1 foarte reușit care n-ar trebui să lipsească din bibliotecă: un text amuzant pentru cei mici, dublat de un îndrumar practic pentru părinți.

ce sa faci cand nu-ti convine nimic.jpg

Cartea se poate găsi pe 👉 Libris sau pe 👉 Elefant printr-un simplu click pe linkuri.

Din aceeași colecție, „Cum să faci să…”, mai fac parte următoarele titluri, la fel de interesante:

  • Ce să faci să scapi de griji. Ghid pentru copiii care vor să învingă anxietatea.
  • Ce să faci când… ai căpătat obiceiuri proaste. Ghid pentru copiii care nu reușesc să scape de rosul unghiilor și de alte obiceiuri proaste
  • Ce să faci când … mintea ți se blochează. Ghid pentru copiii care se confruntă cu obsesii și comportamente repetitive
  • Ce să faci când… ți-e frică să te bagi în pat. Ghid pentru copiii care adorm greu.
  • Ce să faci când … îți ieși din fire. Ghid pentru copiii care nu-și pot stăpâni furia
  • Ce să faci când… nu e corect. Ghid pentru copiii care vor să facă față invidiei și geloziei.
  • Ce să faci când… nu vrei să fii departe de părinți. Ghid pentru copiii care se confruntă cu anxietatea de separare.

Toate aceste titluri sunt niște resurse extraordinare, venite în sprijinul părinților care vor să abordeze în mod corect problemele cu care se confruntă cei mici.

Voi aveți vreuna din aceste cărți în bibliotecă? Dacă da, v-au ajutat?

Lecturi inspirate!

Un gând despre „Ce să faci când nu-ți convine nimic – O recomandare de carte pentru copiii cu înclinație spre negativitate

Adăugă-le pe ale tale

  1. Excelent articolul si foarte util, Madi chiar si celor care aparent nu au înclinații predominant negativiste. Cu astfel de stari se pot confrunta uneori si cei mai echilibrati si calmi copii si este bine sa stim cum sa ii ajutam sa le gestioneze.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: