3 lucruri pe care le poți face pentru a minimiza răspândirea virusului

O să fiu scurtă astăzi, pentru că n-am mai scris de mult și mi-am ieșit din mână.

E despre coronavirus, desigur, și despre atitudinea noastră în fața lui. Atitudine care poate avea două extreme: panica exagerată și aroganța iresponsabilă.

Panica e cumva extrema mai normală. E logic să-ți fie frică de un pericol, e logic ca mintea să-ți reacționeze. Din fericire, anxietatea proprie e puțin probabil să dăuneze și altora.

Ceea ce poate dăuna cu adevărat este lipsa de responsabilitate. Convingerea fermă că n-o să mi se întâmple mie, sunt tânăr și puternic, e doar o gripă sau, mai rău, e doar o conspirație – acesta e adevăratul pericol de care trebuie să ne ferim.

Scopul nostru zilele acestea, dacă avem inteligența de a învăța din greșelile altora, e să minimizăm viteza cu care se răspândește virusul pentru a da timp sistemului medical să-și facă treaba. E simplu. Pentru că dacă ne doare-n fund și ne continuăm viața ca și cum nu s-ar întâmpla nimic putem fi chiar noi – cei frumoși și sănătoși – cei ce pot transmite virusul unor persoane cu o stare de sănătate mai puțin fericită.

Recomandarea tuturor experților (inclusiv a celor din țările mult mai grav lovite) este să reducem contactele umane în următoarea perioadă și să avem grijă ce suprafețe atingem, aplicând apoi măsurile necesare de igienă.

Concret, iată trei lucruri pe care ar trebui să le facețiȘ

Evitați locurile de joacă

Școlile sunt închise cu un motiv: copiii sunt foarte buni purtători ai acestui virus, deși ei nu reprezintă o categorie de risc. În schimb, copiii nu sunt foarte buni la a-și sufla nasul în pliul cotului sau la a nu strănuta fix în fața altuia. Copiii stau mult cu bone, bunici, profesori – de multe ori mai în vârstă. De aceea NU TREBUIE să-i adunăm în grupulețe în zilele ce urmează. Se vor plictisi, știu, o simt pe pielea mea, dar vor supraviețui.

Nu-i duceți în locurile de joacă cu aparate. Dacă toți copiii le ating, unul după altul, apoi se duc sa o pupe pe bunica, n-am făcut nimic, degeaba e școala închisă.

Nu-i duceți în vizite la prieteni ai căror părinți încă interacționează la job cu oameni necunoscuți. E un risc inutil.

Nu-i luați la birou, dacă aveți posibilitatea să lucrați de acasă. Nu pentru că ar fi mai expuși ca voi, ci pentru că deși îi repeți unui copil de 1000 de ori să nu își bage mână în gură după ce atinge o clanță, sunt 50% șanse ca el să o facă totuși.

Evitați sălile de gimnastică

Multe aparate, multe suprafețe de atins, mulți oameni care se perindă unul după altul, nicio informație despre locurile din care vin sau simptomele pe care le au.

Putem supraviețui fără sală 14 zile. Există aplicații pe telefon, există filme pe youtube cu diverse programe, există aspirator, mop sau alte instrumente casnice care pot menține condiția fizică.

Lucrați de acasă dacă se poate

Știu, nu toată lumea are norocul ăsta. Dar dacă se poate, dacă firma o permite, dacă trebuie să folosești transportul în comun pentru a ajunge la birou – de ce ai face-o?

Butoane de lift, clanțe, aparate de cafea – sunt atinse de toți. Eu m-am spălat săptămâna trecută pe mâini de 10 ori mai mult decât de obicei, fiind la birou. E bine pentru prevenție, dar e rău pentru piele.

Dacă poți evita toate astea, fă-o. Lucrează de acasă. Poți avea surpriza să descoperi că ești chiar mai eficient.


De ce să facem toate astea? Pentru că numerele din vest ne arată că situația e serioasă. Nu pierdem nimic important acționând responsabil. Dar pierdem timp și resurse jucându-ne cu pericolul.

Pentru cine are răbdare de citit, recomand această analiză, cu date și explicații: Act Today.

Ce ziceam? Că o să fiu scurtă?

Tare mi-e teamă că de-abia m-am (re) pornit.

Un gând despre „3 lucruri pe care le poți face pentru a minimiza răspândirea virusului

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: