Polyanna, jocul bucuriei – de Eleanor Porter. O carte senină, pentru orice vârstă.

Într-o bibliotecă sau într-o librărie ai putea găsi romanul Polyanna, Jocul Bucuriei la categoria cărților pentru copii. Și n-ar fi un lucru greșit. E o lectură ușoară, al cărei personaj principal e o fetiță de 11 ani care, din cauza circumstanțelor, începe o viață nouă, plină de mici aventuri. Ai spune că are toate ingredientele unei cărți pentru copii și ai evita-o, ca adult, cu inima ușoară.

Numai că… ai face o greșeală. Polyanna e un personaj de la care ai multe de învățat indiferent dacă ai 20, 40 sau 70 de ani și sunt convinsă că nu mă hazardez atunci când spun că lectura romanului îți poate da o nouă perspectivă asupra vieții.

Iar dacă o citești copiilor sau împreună cu ei și decideți să jucați și voi Jocul Bucuriei, atunci cartea devine cu adevărat o comoară.

„- Păi, oricum, ăsta-i jocul, știi…

– Jocul?

– Da, jocul de-a „bucuria, pur și simplu„.

– Oare despre ce tot vorbești?

-Păi, e un joc. Tata m-a învățat. Și e minunat. Îl jucam tot timpul, încă de când eram o fetiță foarte, foarte mică. […] Am început cu niște cârje care au venit într-un pachet misionar.

– Cârje!

– Da. Înțelegi, eu am vrut o păpușă, iar tata le-a scris pentru asta, dar când a venit pachetul, doamna a spus că nu venise nicio păpușă, ci doar o pereche de cârje mici. Așa că le-a trimis, că poate aveau să fie de folos vreunui copil, cândva. Și atunci am început jocul.

– Trebuie să spun că nu văd niciun joc în treaba asta, nu, deloc! spuse Nancy, aproape îmbufnată.

– O, ba da! Jocul era pur și simplu să găsești în orice ceva de care să te bucuri – nu contează ce, spuse Polyanna serioasă. Și am început jocul chiar atunci, odată cu sosirea cârjelor.

– Ei, vai de mine! Nu văd nimica de bucurie – să primești o pereche de cârje când ai vrut o păpușă!

Polyanna bătu din palme.

– Este, este, zise ea, cu glas subțirel. Dar nici eu nu mi-am dat seama de asta, la început. A trebuit să-mi spună tata.

– Atunci ce-ar fi să-mi explici dumneata și mie, zise Nancy, pierzându-și răbdarea.

– Prostuțo! Păi, pur și simplu, poți să te bucuri că nu ai nevoie de ele! spuse Polyanna triumfătoare. Vezi ce ușor e, când știi cum?”

Această mică bucățică din carte este doar un teaser ce scoate în evidență super-puterea Polyannei: aceea de a găsi un motiv de bucurie în orice. Dar în absolut orice. Un lucru ce pare imposibil pentru unii dar care, prin exercițiu, se dovedește a fi foarte la îndemână.

Înarmată cu răbdare și cu multă atitudine pozitivă, Polyanna încearcă să-i învețe pe toți cei pe care-i întâlnește Jocul Bucuriei și îi îndrumă spre găsirea acelor lucruri mici care chiar le dau sens vieții.

Iar partea cea mai frumoasă este că ideea … prinde. Citești paginile cărții și simți că vrei sau, mai mult, că trebuie să încerci și tu.

Eu am citit cartea împreună cu Olivia, ne-am oprit de fiecare dată să comentăm pe marginea micilor motive de bucurie găsite de Polyanna și am sperat, în sfletul meu, că această filozofie de viață va da roade. Și nu mică mi-a fost mirarea, zile mai târziu, să văd că Olivia îmi dă exemple de lucruri de care aș putea să mă bucur. Și, să ne înțelegem, ea nu e chiar genul de copil super-pozitiv, ci mai degrabă genul mereu nemulțumit de ceva. Așa că această carte a fost, pentru mine, un ajutor la care pot mereu să apelez. „Mai ții minte Jocul Polyannei? Crezi că putem găsi totuși ceva de care să ne bucurăm?”

Iar în contextul de față, când am renunțat să numărăm zilele petrecute în casă, zău că e nevoie de ajutor pentru a vedea partea plină a paharelor.

Așa că, dacă sunteți în căutarea unei lecturi pozitive, și pentru adulți si pentru pitici, Polyanna e o alegere perfectă!

Găsiți cartea pe Elefant, Libris, Cărturești sau în orice librărie fizică.

3 gânduri despre „Polyanna, jocul bucuriei – de Eleanor Porter. O carte senină, pentru orice vârstă.

Adăugă-le pe ale tale

    1. Si eu iti multumesc tie si mai mult, pentru ca de la tine am aflat despre carte ❤ O sa adaug si un link catre recenzia ta, scuze ca nu am facut-o pana acum. Cu toata nebunia generala.. nu am mai alocat deloc timp blogului. Sper sa repar asta in perioada urmatoare. Weekend minunat!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: