Ghidul cumpărăturilor esențiale pentru nou-născuți

💓 Tic, tac. 💓 Tic, tac. 💓

Ne-am obișnuit atât de mult să ne simțim inima bătând în piept, încât nici nu ne mai întrebăm cum de toate structurile noastre interne funcționează și se completează atât de bine, cum de a apărut magia aceasta perfectă în corpul nostru imperfect.

Bătăile propriei inimi sunt la fel de normale precum viața însăși.

Dar în momentul în care, ca femeie, ai privilegiul de a auzi primele bătăi ale unei alte inimi în corpul tău, toată normalitatea dispare. Toate senzațiile firești se topesc și te simți copleșită de măreția acestei descoperiri:

O nouă viață crește în tine.

Emoție. Bucurie. Grijă. Extaz. Curiozitate. Teamă de necunoscut.

Bătăile celei de-a doua inimi te transportă pe nepusă masă într-un carusel al emoțiilor bune și rele, care te urcă și te coboară, până când reușești să păstrezi doar bucuria, să te ancorezi din nou cu picioarele pe pământ, să începi să cutreieri magazinele și să te întrebi, copleșită de multitudinea de posibilități:

De ce am cu adevărat nevoie pentru un nou născut?

Sunt atât de multe lucruri pe care le poți cumpăra pentru nou născut, încât dacă ești la primul copil devine de-a dreptul copleșitor. Și vorbesc din experiență, pentru că am trecut prin asta.

Atunci când am aflat că familia ni se va îmbogăți cu un nou suflet, cu Olivia, mi-aș fi dorit să găsesc undeva un ghid util și obiectiv al acelor produse sau articole cu adevărat necesare, să știu ce e musai să cumpăr înainte de naștere și ce pot lăsa pe mai târziu, care sunt criteriile care contează și alte detalii de genul acesta. Atunci n-am găsit, nici prieteni cu copii nu prea aveam, așa că am dat iama în de toate, uneori am cumpărat lucruri ce s-au dovedit inutile, alteori am ales folosindu-mă de criterii greșite.

Așa că astăzi încerc să pun cap la cap Ghidul pe care mi-aș fi dorit să îl citesc eu, înainte de venirea pe lume a primului copil.

Lucruri utile pentru somnul bebelușului

☑ Pătuț independent / co-sleeping / baby nest?

Pătuțul bebelușului e undeva sus în top, pe toate listele de cumpărături. Consultă, te rog, lista cu pătuțuri pentru copii de pe site-ul BeKid pentru a-ți face o idee despre varietatea opțiunilor.

Și, înainte de a cumpăra un pătuț pe criterii estetice, răspunde-ți, te rog, la următoarele întrebări?

  • Vrei ca bebelușul să doarmă în camera lui și doar acolo, sau vrei să ai flexibilitate, să mergi la părinți cu el, să călătorești ?
  • Vrei să folosești pătuțul până la o vârstă mai mare, sau vrei să-l schimbi ulterior?
  • Ce plan B ai la îndemână în cazul în care cel mic nu va avea un somn grozav sau se va trezi foarte des?
  • Dacă vei alăpta și va trebui să faci asta de 2-3 ori pe noapte, cum îți va afecta ție somnul locația pătuțului?

În funcție de răspunsurile acestor întrebări, te poți orienta fie spre un pătuț clasic de sine stătător, fie spre un pătuț gândit pentru co-sleeping, fie spre un baby nest, urmând ca ulterior să te decizi.

Sugestia mea de mamă pățită (care a cumpărat un minunat pătuț de lemn în care Olivia n-a vrut deloc să doarmă) ar fi să optezi pentru un baby nest pentru primele luni ale bebelușului, timp în care vei putea răspunde în mod real tuturor întrebărilor de mai sus, și de-abia apoi poți investi într-un pătuț de cursă lungă, care să se mapeze exact nevoilor tale.

☑ Suport de dormit anti-rostogolire

Suportul de dormit e unul dintre articolele de care afli doar din experiența altora sau dacă ai noroc să găsești un magazin ai cărui consultanți își cunosc foarte bine produsele (tip: încearcă bekid.ro dacă vrei să beneficiezi de sfarturi pertinente!).

Un astfel de suport e util pentru că menține bebelușul într-o singură poziție, pe spate sau cel mult pe lateral, prevenind astfel rostogolirea. De ce vrem să evităm rostogolirea? Pentru că la vârste foarte fragede cea mai nerecomandată poziție de somn este pe burtică, deși pare foarte naturală, existând un risc de sufocare. De asemenea, în cazul bebelușilor cu reflux, se recomandă deseori un astfel de suport ușor înclinat, pentru a preveni asipirarea lichidelor, în caz de regurgitare.

☑ Husă impermeabilă pentru saltea

Indiferent pentru ce tip de pătuț optezi, un lucru e sigur: accidente se vor întâmpla. Ba din cauza unui scutec insuficient strâns, ba ca urmare a regurgitării, pătuțul va fi gazda unor lichide felurite. Fă-ți viața mai ușoară și prelungește durata de viața a saltelei îmbrăcând-o într-o husă impermeabilă.

Primele hăinuțe ale bebelușului

Magazinele sunt pline de hăinuțe care mai de care mai drăgălașe, dar există puține informații despre care sunt elementele cu adevărat practice. Așa că iată un top 3 al lucrurilor care nu ar trebui să-ți lipsească imediat după naștere:

☑ Mănuși pentru nou născuți

E uimitor să te uiți la unghiile unui nou născut. Sunt suficient de lungi încât să se poată zgâria atunci când duce mâinile la față și atât de fragile încât ți-e teamă să le tai. De aceea, în primele zile de viață se recomandă să îi pui mănuși de bumbac. Îl vor feri de zgârieturi.

☑ Body-uri cu sistem de prindere în față

Chiar dacă ai mai îmbrăcat păpuși în viața ta, un bebeluș e o păpușă mișcătoare. Oasele capului nu sunt încă sudate la naștere și ți se va recomanda să ai grijă la cutia craniană. De asemnea, e de dorit să îl schimbi cât mai rapid pentru a păstra liniștea familiei.

De aceea, îți recomand să te orientezi spre body-uri care se închid cu capse în față și între picioare. Sunt cele mai ușor de îmbrăcat. Cele care intră pe cap sunt ok după primele luni, dar la început s-ar putea să te streseze.

☑ Costum pentru vreme rece de tip sac

Dacă primele luni ale bebelușului se nimeresc în sezonul rece, vei avea nevoie de un costum gros, deseori numit overall. Deși există multe modele cu mânuțe și piciorușe clar delimitate, eu le recomand pe cele care în partea de jos seamănă cu un sac de dormit. Durează muuult mai puțin să îmbraci păpușa mișcătoare cu ele.

Și poate ai crede că timpul nu e important aici, dar hai să-ți spun cum decurgea pentru mine o ieșire afară, pe vreme de iarnă: duceam hainele de exterior ale Oliviei pe cel mai apropiat pat de ușa apartamentului, mă îmbrăcam eu prima cu geaca (să nu transpire copilul așteptându-mă), apoi, din costumul meu de urs, încercam să bag mâinile și piciorușele care se mișcau fără astâmpăr în locurile potrivite. Până terminam eram leaorcă. Deci costum tip sac și îmi vei fi recunoscătoare.

Accesorii utile pentru alăptare sau hrănire cu biberonul

Opțiunea recomandată de toți experții este alăptarea la sân a bebelușului, pentru că îi asigură cel mai sănătos start în viață. Dacă totul merge bine și alăptarea e un succes din prima, s-ar putea să nu ai nevoie de foarte multe lucruri, ai putea spune că ești mereu cu hrana la purtător. Dar pot apărea situații în care o să ai nevoie să faci provizii de lapte, folosind o pompă, astfel încât cel mic să poată fi hrănit și în absența ta.

☑ Pompă de sân

Mie mi-a fost utilă pompa de sân și la început, pentru a stimula lactația atunci când Olivia nu trăgea încă foarte bine, și ulterior în perioadele în care aveam mai mult lapte decât necesar, așa că făceam rezerve. Laptele matern se poate păstra la congelator și s-a dovedit foarte util de exemplu în perioada în care a trebuit să iau niște antibiotice și am făcut o pauză în alăptare. Pentru ușurința folosirii, sunt mai indicate pompele electrice, dar pentru uz nu foarte frecvent cea manuală poate fi o alegere mai economică.

Îți recomand, de exemplu, pompele de sân produse de Kidscare, reprezintă o balanță bună între cost și performanță și au în gama lor atât pompe manuale cât și electrice.

☑ Recipiente de stocare a laptelui

Dacă alegi să păstrezi niște rezerve de lapte în congelator, există recipiente speciale. Unele de unică folosință, altele de plastic BPA-free, care pot fi sterilizate împreună cu biberoanele. Apropo, dacă vei folosi și supliment de lapte praf vei avea nevoie nu doar de biberoane ci și de un sterilizator, pentru că timpul e prea prețios pentru a-l pierde fierbând tetine la ibric, old-style.

☑ Pernă pentru alăptare

Indiferent dacă îți hrănești bebelușul la sân sau din biberon, există niște pernuțe speciale pe care îl poți plasa, la tine în brațe. Aceste pernuțe îți îmbrățișează trunchiul astfel încât îl poți ține comod pe bebe în diverse poziții. Îți recomand să cumperi o astfel de pernă chiar dinainte de naștere și să o folosești pe perioada sarcinii drept pernă de gravidă, să te poți sprijini de ea în somn, atunci care burtica e deja foarte mare.

Sănătate și igienă

La această categorie s-ar încadra multe lucruri, dar o să aleg primele 3 obiecte esențiale pe care le vei folosi frecvent.

☑ Termometrul

Nu trebuie să-ți lipsească din casă. La bebelușii mici, principalul factor de alarmă este febra, așa că e important să ai așa ceva la îndemână. Cere ajutor la farmacie sau unui consultant al magazinului pentru a afla tipul de termometru potrivit în funcție de vârsta bebelușului. Poate vei avea nevoie de un termometru de frunte cu scanare cu infraroșu sau de un termometru digital cu vârf flexibil – întreabă un specialist!

☑ Aspiratorul nazal pentru bebeluși

Oricât ar părea de ciudat să afli că există așa ceva, să știi că e un obiect intens folosit. Dacă cel mic răcește la vârstă foarte fragedă, nu știe încă să își sufle nasul așa că va avea nevoie de ajutor pentru aspirarea secrețiilor. Altfel, ele se duc mai jos pe căile respiratorii și provoacă probleme mai mari.

☑ Forfecuță specială pentru unghii

Crede-mă, nu vei putea tăia unghiile fine ale bebelușului cu ceea ce ai deja prin casă. Ai nevoie de o forfecuță specială, cu vârfuri rotunjite, pentru a evita accidentele și pentru a se potrivi perfect pe unghiuțele mici și subțiri.

Pentru transport și plimbare

Deși primul lucru pe care îl cumpără viitorii părinți este, de obicei, un cărucior, eu îți recomand să prioritizezi într-o ordine ușor diferită

☑ Landou sau scoică de mașină

Siguranța celui mic trebuie să fie primul argument în toate alegerile pe care le faci. Primul drum din viața lui va fi cel mai probabil în mașină, de la spital până acasă, așa că vei avea nevoie de o scoică cu isofix sau un alt sistem de prindere omologat și certificat din punct de vedere al securității. Dacă optezi pentru un cărucior al cărui landou se poate prinde și în mașină, e și aceasta o opțiune foarte bună.

☑ Cărucior ușor de manevrat

Nu alege cărușorul după culoare sau design, ci după cât de ușor ți-ar fi să te descurci singură în a ajunge cu el din casă până în parc, de exemplu. Dacă mergi cu mașina, trebuie să-ți fie foarte ușor să îl pliezi și să îl pui în porbagaj. Dacă vei coborî pe scări, căruciorul trebuie să fie ușor. Eventual să îl poți lua pe bebe pe un braț, în timp ce cu cealaltă mână manevrezi căruciorul. Desigur, în cele mai multe cazuri vei avea ajutor, dar pregătește-te și pentru situații mai dificile.

☑ Sistem ergonomic port-bebe

Pentru mine căruciorul n-a fost cel mai mare succes. Oliviei nu i-a plăcut în landou, plângea de mama focului. Iar drumul de acasă până în parc era presărat cu obstacole (a se citi mașini parcate nepotrivit), așa că era o adevărată aventură să fac slalom pe bordură/jos de pe bordură.

Așa că imediat ce vârsta a permis, am încercat un sistem de purtare și a fost genial. Sunt foarte multe opțiuni, o să ai nevoie să ceri ajutor de la un specialist pentru a găsi modelul adecvat vârstei bebelușului. Cel mai important este ca sistemul să-i permită celui mic o poziție în M a piciorușelor și să stea lipit cu pieptul de pieptul tău, niciodată cu spatele.

Găsești aici, pe blogul meu, un articol complet și foarte bine documentat despre beneficiile folosirii unui sistem ergonomic de purtat, sper să-ți fie de folos.


Acestea au fost recomandările mele pentru primele luni ale bebelușului. Nu e o listă exhaustivă, dar mi-am dorit să fie un ghid care să acopere nevoile esențiale șă să se concentreze pe produse cu adevărat utile.

Tot din seria recomandări, permite-mi încă o sugestie de final: fă-ți propria listă și caută produsele pe bekid.ro (poți folosi chiar căutarea vocală, dacă vrei să îmbini utilul cu distracția!) pentru că ai acolo o gamă extrem de variată de peste 60.000 de produse cu livrare rapidă, alese pe criterii de siguranță și calitate. Iar oamenii care se ocupă de clienți sunt extrem de bine instruiți încât să îți răspundă chiar și celor mai ciudate întrebări. Da, te asigur că vei avea și astfel de întrebări.

Tic, tac 💓 Ce zici, te-am ajutat? 💓 Dacă da, promit să mai fac. Tic, tac! 💓


Articol înscris în competiția SuperBlog 2020. Surse foto: bekid.ro, arhiva personală, pixabay.com (royalty-free)

2 gânduri despre „Ghidul cumpărăturilor esențiale pentru nou-născuți

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: