Sunt multe alte cărți pe care le-aș putea încadra în niște topuri clasice: cele mai frumoase, cele mai emoționante, cele mai neașteptate. Chiar și unele pe care le pot pune, fără regrete, în categoria cele mai proaste.
Dar cartea asta s-a desprins cumva de orice calificativ posibil. Aș vrea să o descriu și nu știu cum. Singurul lucru valid pe care l-am găsit e să spun, cu mâna pe inimă, că e cea mai neînțeleasă carte citită vreodată.
Micul dejun al campionilor – de Kurt Vonnegut.
Sunt la a doua mea întâlnire cu Kurt. Prima s-a desfășurat în fața Pianului Mecanic. N-a fost dragoste la prima vedere, dar nici nu ne-am despărțit dușmani. Părea că există loc de bună ziua. Apoi i-am povestit unei prietene de întâlnirea asta nu foarte reușită, iar ea mi-a spus că n-am ales bine. Și mi-a recomandat, ba chiar mi-a dăruit, Micul dejun al campionilor. Ca să îi mai dau o șansă autorului.
Primele 2-3-5 pagini din carte m-au amuzat teribil. Mi-am zis că asta e, l-am prins pe Kurt într-o pasă bună și în sfârșit o să-l apreciez. Rândurile debordau de un umor și de un sarcasm pe care le-aș aprecia și față în față, nu doar într-o carte. Dar n-a ținut mult magia. După mai multe pagini similare, de fapt mi-am dat seama că … nu înțeleg nimic 🙂
Micul dejun al campionilor se vrea a fi o satiră la adresa societății americane, îndrăznesc să intuiesc. Probabil dacă ai trăit acolo și te-ai lovit de unele realități apreciezi altfel valoarea acestei scrieri. Eu n-am făcut-o, așa că probabil nici n-am înțeles multe din glume sau din subtilități.
În plus, stilul povestirii este ceva cu totul inedit și nemaiîntâlnit, se sare de la una la alta – cu legătură, dar nu cu foarte mult sens. Ceva de genul:
Ion a început să-i povestească Mariei despre o carte citită recent.
O carte este un obiect cu multe pagini, din care afli povești ale unor personaje.
Iată cum arată o carte:
– aici urmează o schiță a unei cărți –
Cărțile au fost inventate…
Și așa mai departe. E un exemplu inventat, repet, dar textul romanului e similar. Original, n-am ce zice, dar obositor de urmărit și cu un sens greu de înțeles.
Am terminat cartea, sperând într-o iluminare târzie, dar ea n-a venit. Și am dat și ultima pagină întrebându-mă care e morala cărții și cu ce am rămas eu din ea. Nu am reușit să-mi răspund, și e prima dată când mi se întâmplă asta.
Cam atât am avut de spus despre Micul dejun al Campionilor. Când va fi detronat de o altă carte, și mai ciudată, voi reveni asupra topului 🙂
Asa este cu Vonnegut. „Cat’s Cradle” este printre „my all time favorite”, insa, la fel ca si tine, prima oara, desi mi-a placut foarte mult umorul si satira, am simtit ca nu am inteles dedesubturile scrierii. Asa ca am citit-o inca o data. Si inca o data. Dar da, Vonnegut are stilul acesta in care este distras de foarte multe aspecte cumva legate de inceput. Poate-mi place si pentru ca mi se pare ca si eu gandesc la fel: ma distrag aspecte legate de ideea principala foarte usor.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Uite că tu l-ai caracterizat mult mai bine decât am reușit eu. Are un stil distrat, așa e. Cred că eu mă regăsesc mult mai mult în scrierile cursive, care urmează un fir narativ clar. Genul povești de viață, reale sau inventate. Dar de-asta sunt frumoase cărțile: există, printre ele, perechi potrivite pentru fiecare ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu nu l-am citit, dar cum îmi place ca totul să aibă logică, probabil nici nu o să o fac. Totuși, cred că oricine merită o șansă, dar la câți scriitori am pe lista de dorințe, șansele sunt acordate după instinct.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa e, și eu cred că oricine merită citit, mai greu e cu timpul. Însă de obicei îmi propun ca, atunci când m-am apucat de o carte, să o duc până la final, chit că-mi place chit că nu. Cumva mi se pare o dovadă de respect să îmi dau cu părerea asupra unui întreg, nu asupra unui fragment. Deși am același sentiment, că pierd timp în care aș putea descoperi cărți cu care rezonez mai mult.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
si cateodata ajungem sa adoram cartea – vezi experienta mea cu „The Unbearable Lightness of Being” ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
❤
ApreciazăApreciază