Ziua de astăzi, 10 iunie, este declarată Ziua Empatiei.
Iar empatia e un soft-skill foarte util, și în familie și în societate, și pe care simt uneori că noi românii ar trebui să ni-l dezvoltăm în mod deosebit :), așa că zic să nu lăsăm această zi să treacă pe lângă noi fără a-i acorda măcar 5 minute de atenție.
Ce este empatia?
Empatia este abilitatea de a te pune în pielea altuia, de a-i anticipa, asculta și înțelege reacțiile sau sentimentele.
Deloc simplu, nu-i așa?
Pentru unii dintre noi poate că această capacitate este înnăscută și ne vine ușor să fim atenți la nevoile celorlalți. Pentru alții, empatia se poate vedea ca un țel imposibil, ca pe un comportament fals sau care vine în contradicție cu propriile valori.
Dar nu trebuie să fie așa, căci a fi empatic nu înseamnă să-ți calci peste principii și să renunți la ceea ce crezi tu, ci doar să accepți faptul că alți oameni pot vedea lucrurile din perspectivă diferită.
Cum îți poți arăta empatia față de o altă persoană?
➡️ Ascultă fără a întrerupe și fără a judeca ceea ce ți se spune.
➡️ Acceptă sentimentele celuilalt, nu le minimiza, nu le critica, nu le ridiculiza. Încearcă să simți și tu ce simte celălalt.
➡️ Oferă ajutor atunci când ți se pare că poți face ceva pentru celălalt.
Ce câștigi dacă ești empatic?
E o întrebare validă, mai ales dacă empatia nu îți vine ca o mănușă. De ce ai face eforturi pentru a fi mai atent la ceilalți?
Ei bine, pentru că oamenii sunt ființe sociale și nivelul lor de fericire crește atunci când stabilesc relații de calitate cu ceilalți. Iar empatia e una dintre cărămizile care stau la baza acestor relații.
Empatia ne face oameni mai adaptați, mai conectați cu cei din jurul nostru, ne inhibă pornirile agresive și ne ajută să ne simțim ca făcând parte dintr-o comunitate.
Empatizezi cu cineva, sau ți-e milă de cineva?
Deseori empatia se poate confunda cu mila, pentru că cele 2 sentimente au ceva în comun.
Dar mila înseamnă să-ți pară foarte rău pentru situația cuiva, fără a-i împărtăși totuși suferința sau emoțiile.
Empatia înseamnă a prelua asupra ta o parte din sentimentele celuilalt, ca și cum ai trăi chiar tu, la un nivel redus, aceeași experiență.
Să ascultăm și perspectiva unui psiholog
Pentru că, nu-i așa, o părere avizată e întotdeauna o părere mai ascultată 🙂
Iar dacă vrei să marchezi Ziua Empatiei alături de copilul tău, iată și o recomandare de cărticică fix pe acest subiect, perfectă pentru cei foarte mici:
Tot un fel de empatie
Și ca să închei cu o glumă, reiau aici o relatare mai veche. Experiență personală, de la Starbucks, un exemplu de empatie pusă în practică 🙂
– Numele dumneavoastră, vă rog.
– Mădălina.
– Petra?
– Mădălina.
– Cătălina?
– Alina?
– Adelina?
– Da.
– Îmi cer scuze. Mi se întâmplă și mie să vorbesc și să nu mă înțeleagă nimeni.
Lasă un răspuns