O carte despre Elon Musk și despre cea mai recentă revoluție științifică

Se pare că devine o tradiție ca sfârșitul de an să mă găsească absorbită complet de câte o carte, și asta nu poate decât să mă bucure.

Dacă în 2016, în ziua de Revelion, nu scoteam nasul din Sapiens decât pentru a le împărtăși celor din jur ceva ce tocmai citisem și mi se părea fascinant, anul acesta povestea se repetă aproape la indigo. Victimele sunt aceleași: soțul, părinții, colegii de birou. Subiectul entuziasmului este însă altul: „Elon Musk, Tesla, Space X și misiunea construirii unui viitor fantastic”.

IMG_20171227_082547103.jpg
(Sursa foto: arhivă personală)

Că să prezint un pic contextul, anul trecut am fost la un film la cinema în care a apărut episodic și un personaj despre care soțul m-a întrebat dacă știu cine e. Habar n-aveam, fața lui nu îmi spunea nimic. Mi-a zis că e Elon Musk. Nici numele nu mi-a zis nimic. Deci cam ăsta era nivelul pasiunii mele față de mașini electrice și alte realizări ale acestui domn super cunoscut tuturor celor mai ancorați în prezent decât mine.

Ei, cartea asta m-a cucerit complet, încă de la primele pagini. Nu știu dacă e meritul autorului, ziaristul Ashlee Vance, dar cu siguranță e meritul poveștii. Toți cei ce auzim în presă despre tranzacții de milioane de dolari, toți cei care luăm internetul și serviciile de pe internet ca pe niște normalități ale epocii noastre, toți cei cărora ni se pare logic că mașinile electrice ar trebui să reprezinte viitorul – nu suntem decât niște moștenitori și beneficiari ai ideilor îndrăznețe ale altor oameni. Zic îndrăznețe, pentru că aceste idei au apărut într-o epocă în care nimeni, dar nimeni! nu credea în ele. Erau considerate, din start, niște idei sortite eșecului, iar „visători” ca Elon Musk erau priviți cu scepticism și pe alocuri cu compasiune.

Asta reușește să facă foarte bine cartea amintită mai sus: să schițeze cu autenticitate contextul în care Musk și-a câștigat celebritatea, sacrificiile pe care le-a făcut pentru a pune bazele companiilor sale și dificultățile inginerești pe care a reușit să le depășească.

musk-car
(Elon Musk si Tesla X. Sursa foto: qz.com)

De exemplu, am aflat că prima companie a lui Musk, Zip2, un start-up aparent banal din Silicon Valley, încerca din greu să convingă ziarele că viitorul stă în internet și că ele trebuie să se adapteze și să investească în a-și muta anunțurile în online. Evident, micuța companie a fost ridiculizată, nimeni nu voia să investească într-o utopie, dar Elon Musk pare a fi un tip de om care nu e în stare să renunțe la vreo idee. Dacă el e convins că se poate, atunci va face posibilul și imposibilul pentru ca viziunea lui să devină realitate.

Ashlee Vance trece în revistă și istoria familiei lui Musk – povestea bunicilor, în special, e foarte interesantă -, detaliază cum a ajuns din Africa de Sud în Canada, apoi în SUA, și intră puțin și în intimitatea căsniciilor lui Elon. Dar toate aceste subiecte mondene umbresc în fața paginilor despre începutul tumultuos al Space X, despre primele lor lansări eșuate și, în general, despre cât de mare e riscul care planează în orice moment asupra companiilor lui Musk

Am citit, înainte de cartea asta, câteva știri legate de lansarea unor rachete spre Marte, dar nu le-am dat mare importanță și mesajul lor mi-a intrat pe o ureche și mi-a ieșit pe alta. Probabil că dacă îmi povestea și mie cineva cum că există acest Elon Musk care vrea să ofere o soluție de back-up omenirii și să colonizeze planeta Marte, aș fi râs și aș fi crezut că e o glumă.

falcon 9 launch
(Lansare Falcon 9. Sursa foto: theverge.com)

Dar după ce am citit cartea, după ce am trăit cu sufletul la gură unele momente critice prin care a trecut Space X, după ce am aflat tot parcursul lui Musk și amploarea viziunilor sale… Ei bine, nu mă mai îndoiesc că omul asta va face tot posibilul să își transforme în realitate cat mai mult dintre viziunile sale. Și n-are idealuri mici: vrea să elibereze America de dependența de petrol și să reducă încălzirea globală, făcând mașinile electrice accesibile tuturor și constuind o rețea alternativă de energie solară, și mai vrea să transforme omenirea într-o civilizație multiplanetară, în caz că Pământul nu va mai fi locuibil la un momentdat. Think big? Hm, parcă aceste două cuvinte sunt totuși prea mici pentru ce vrea omul ăsta să facă.

Desigur, personajul este controversat și cartea nu ascunde asta. Dacă, pe de o parte, creionează un profil genial al lui Musk din punct de vedere intelectual și ingineresc, pe de cealaltă parte prezintă și toate vocile celor care îl critică pe omul de afaceri pentru lipsa sa de empatie umană, pentru duritatea cu care își tratează angajații și, în general, pentru tot ceea ce îl face diferit de ceilalți.

Eu una cred însă că n-ai cum să fii genial și să faci lucruri mărețe fara să fii complet diferit de ceilalți. Musk însuși spune despre el că ar avea OCD, unii psihologi îi încadrează personalitatea într-un spectru autist, iar alții recunosc pur și simplu că se nasc unii oameni atât de departe intelectual de noi ceilalți, încât tindem să îi catalogăm drept ciudați, pentru că nu îi putem înțelege și nu putem ține pasul cu ei.

tesla-roadster-spacex-falcon-heavy-01
(Tesla Roadster pregatit pentru lansarea către orbita lui Marte, în interiorul rachetei Falcon Heavy. Sursa foto: theverge.com)

Una peste alta, eu recomand cartea tuturor celor pasionați de genialitatea minții umane. Unele pasaje sunt mai tehnice, apar și noțiuni de fizică sau de chimie, dar nu cred că e musai să ai formație tehnică pentru a înțelege amploarea realizărilor lui Musk și pentru a te entuziasma în ceea ce îl privește. Si că tot am amintit de entuziasm, hai sa zic si că eu am ajuns sa mă uit la filmulețele cu lansări de rachete în miez de noapte și că m-am abonat la feed-ul de știri Space X pentru a urmări lansările din 2018.

În loc de încheiere, mulțumesc, Ramona, pentru recomandarea de carte! Privind retrospectiv, mi se pare ușor amuzant că eu ti-am dat o carte-telenovela și tu mi-ai recomandat în schimb o carte cu oameni care revoluționează tehnologia, dar na… E nevoie și de mediocritate pentru a observa mai ușor strălucirea geniilor, nu-i așa? 😀

Și dacă pentru orice film există în general un trailer, uite că am gasit ceva similar și pentru cartea asta. Sper să incite curiozitatea.

 

3 gânduri despre „O carte despre Elon Musk și despre cea mai recentă revoluție științifică

Adăugă-le pe ale tale

  1. Ce bine ca ai scris despre aceasta carte! Este genul care-mi place foarte mult. Stiam de Elon Musk si de dorinta lui de a schimba lumea in bine prin ideile sale novatoare, dar uite ca nu ma tentase cartea. Prezentarea ta (recenzie) m-a convins si o voi citi dupa ce-o voi termina pe cea de acum.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: