Un fel de Moș Crăciun pentru oameni mari: Bookswap Party!

De când am văzut pe Facebook evenimentul Bookswap Party organizat de Natalia și Ioana , m-am entuziasmat maxim. Am început să aleg în gând cărțile pe care aș fi putut să le duc, chiar înainte de a fi trimis mail-ul de confirmare a participării mele. Le-am spus celor din familie, prietenilor, ba chiar și colegilor de la birou că mâine e ziua cea mare, că mă duc la bibliotecă la un schimb de cărți. Unora li s-a părut interesant, alții au ridicat o sprânceană, cert e că eu mă bucur anticipat precum un copil care știe că a doua zi va găsi cadouri sub brad.

Deși aveam niște titluri în cap de la bun început, cărți pe care le-am citit și pe care aș fi vrut să le dau mai departe și altora, m-am gândit și răzgândit până în ultima clipă. Cine știe, poate îmi mai vin idei peste noapte 🙂 , nu exclud nimic, dar până una alta, iată lista finală la care m-am decis în seara asta:

IMG_20181026_193725

Acum, sunt datoare și cu o scurtă prezentare a fiecăreia dintre aceste mici bijuterii.

Sapiens a fost o alegere ușoară. În primul rând pentru că eu am citit-o cu foarte mare plăcere și le-am recomandat-o tuturor celor din jur, în al doilea rând pentru că o consider atât de valoroasă încât o am în două exemplare 🙂 Și-n română, și-n engleză. De aceea am decis să mă despart de varianta în engleză, cea pe care am cumpărat-o și citit-o cu mult înainte să apară în România. Nu știu dacă mai are nevoie de altă descriere, cartea asta e bestseller de ceva timp, e în prim plan în toate librăriile, se citește ca o poveste, te pune pe gânduri, te face să vezi altfel lumea. Eu ador cărțile care te fac să te oprești din citit pentru a medita la ceea ce tocmai ai citit, și asta este una dintre ele.

The tattooist of Auschwitz – e cea mai recentă achiziție a mea. Am cumpărat-o din Amsterdam, din aeroport, am început-o în avion și am devorat-o efectiv, reușind să o termin în doar câteva zile. E o poveste reală incredibilă, povestea a doi oameni care nu numai că au supraviețuit Auscwhitz-ului, dar s-au și îndrăgostit acolo. E interesant de văzut cum au reușit asta, cum i-au marcat toate acele încercări și, mai ales, cum a fost viața lor după evadarea din infern. O recomand cu drag, e o carte frumoasă, merită să fie citită mai departe.

The girl you left behind e altă poveste frumoasă marca Jojo Moyes, autoarea îndrăgitului roman Me before you (înainte să te cunosc). Cartea urmărește povestea a două femei, la distanță de un secol, femei care par a nu avea nimic în comun dar pe care le leagă totuși istoria unui tablou misterios. E scrisă cu sensibilitate, emoție, e o carte plăcută. Mă bucur că va fi citită și de altcineva.

Șoareci și oameni e un roman clasic, aparținându-i lui Steinbeck, unul dintre autorii mei preferați. Recunosc că am alte romane ale lui care mi-au plăcut mai mult spre maxim (La răsărit de Eden, Perla), dar Șoareci și Oameni este preferata multora, chestiune de gusturi, e micuță, are o poveste frumoasă și … te pune pe gânduri.

Unsprezece minute e o carte care pe mine m-a impresionat plăcut. Nu sunt fană Coelho, mie cărțile lui celebre îmi par un pic false sau exagerate, dar cartea asta e complet altceva. Nu e spirituală sau înălțătoare cum ne-a obișnuit Alchimistul, ci e cât se poate de pământească și actuală E, mai mult sau mai puțin, despre sex și despre locul lui în viața noastră. E o carte curajoasă. Aș mai citi-o o dată.

Lapte negru mi-a plăcut mult, mai ales că am citit-o într-o perioadă destul de tulbure, în care mă simțeam pierdută în postura de mamă. Mi-a dat încredere că nu sunt singură, că temerile mele nu sunt nelalocul lor. Am scris mai pe larg despre această carte aici.

Elon Musk – a fost o lectură foarte plăcută pentru mine. Poate și pentru că lucrez în IT și mi s-a părut interesant să citesc cum a evoluat de la 0 o idee care astăzi valorează enom, poarte pentru că autorul a făcut o treabă excelentă în caracterizarea lui Elon Musk, subliniindu-i atât calitățile cât și defectele, poate pentru că reușește să te țină în suspans, deși nu te-ai aștepta. Pe mine m-a făcut să urmăresc cu sufletul la gură lansările Space X și să mă abonez la feed-ul lor de știri. I-am dedicat un articol special aici. Merită citită cartea, jur. Dacă nu de la mine, poate de la bibliotecă sau din librărie.

Femei, de Charles Bukowski – mi-a fost recomandată de cineva cu mențiunea că e posobil să o iubesc sau s-o urăsc. Din păcate, nu că am urât-o dar nici nu am putut să o termin. Nu e de mine. Are rating măricel pe GoodReads, am citit review-uri exaltate despre ea, dar pe mine nu m-a prins. E cu mult sex, asta am înțeles. În rest nu m-am prins de prea multe. Așa că sper să își găsească o casă în care să se bucure de mai mult interes 🙂

Middlesex – este povestea unui hermafrodit. E un roman bun, bine scris, cu multe fire narative, și… foarte actual, aș zice 🙂 Mie mi-a plăcut, am scris mai multe despre modul în care m-a surprins în acest articol.

40 de zile este o altă carte pe care nu am reușit să o termin. E ca o confesiune dureroasă, încărcată de emoții, de speranțe, e o metaforă sensibilă, dar eu când m-am apucat de ea nu aveam starea necesară. Aveam o perioadă prea agitată și nu aveam răbdare pentru a aprecia stilul scriiturii. Dar cred că merită un cititor care să o citească cu altă stare de spirit și să se bucure de ea.

Acestea sunt alegerile mele literare pentru mâine. Sunt curioasă cu ce mă voi întoarce, dar indiferent de asta, sunt convinsă ca va fi un eveniment simpatic. Revin cu impresii… la cald.

Ah, și tot din prea mult entuziam, m-am dat peste cap azi să caut o imprimantă, chiulind un pic de la programul de lucru, pentru a pregăti niște mici și foarte drăguțe detalii, de care sunt tare încântată cum au ieșit.

semn carte 2

Yey! Mai sunt doar 11 ore până vine moșu’ !

5 gânduri despre „Un fel de Moș Crăciun pentru oameni mari: Bookswap Party!

Adăugă-le pe ale tale

    1. Super, sper să-i placă. Eu n-am rezonat cu ea, după cum am scris, dar pe GoodReads are niște review-uri foarte bune, mult mai bune decât ale altor cărți pe care eu le-am ctit cu drag. Deci poate o fi fost pură incompatibilitate.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: