Lista de lecturi pentru inspiratie, partea a II-a (2016)

Am scris in august despre cele 16 carti pe care reusisem sa le citesc de la inceputul anului 2016 pana atunci, precum si despre planurile mele de lectura pentru lunile ce urmau sa vina. Lista pe care mi-o propusesem era prea ambitioasa, stiam de pe atunci, cu atat mai mult cu cat articolul meu a avut un ecou neasteptat si am primit o sumedenie de alte recomandari, ba chiar m-am trezit cu carti in brate, pe care le-am adaugat recunoscatoare in coada de asteptare.

Cartile cu care m-am delectat in a doua jumatate a anului 2016 au fost pur si simplu incantatoare. Una mai frumoasa decat alta; pline de inspiratie si de invataminte. Si, nu in ultimul rand, grele. Si la figurat, dar si la propriu. Lucru care m-a facut sa imi felicit decizia de a-mi schimba poseta cu una mai incapatoare, cat sa stea comfortabil si o carte de 500 de pagini. 🙂

  1. Jumatate de soare galben – Chimamanda Ngozi Adichi

jumatate-de-soare-galben

„-Nu ma pot intoarce in casa lui, tanti.

-Nu ti-am spus sa te intorci in casa lui, am spus sa te intorci la Nsukka. Nu ai propriul apartament? Nu ai slujba ta? Odenigbo a facut ceea ce fac toti barbatii…asta inseamna ca s-a sfarsit lumea? (…) Cand m-am casatorit cu unchiul tau, mi-a fost la inceput teama, pentru ca mi se parea ca orice femeie de pe strada ar fi putut sa vina si sa ma scoata din casa mea. Acum stiu ca nimic din ceea ce ar face el nu-mi va schimba viata. Viata mea se va schimba numai daca eu vreau sa se schimbe. (…) Nu trebuie sa te comporti niciodata de parca viata ta ar fi in mainile unui barbat, m-ai auzit?  Viata ta este numai si numai in mainile tale. Sambata ai sa te intorci acasa.”

„Jumătate de soare galben” e o carte frumoasă și tulburătoare, ușor de citit, plină de informații istorice necunoscute mie, cu o poveste puternică și cu concluzii de reținut și de aplicat in viață. Am scris mai pe larg despre ea, aici.

Rating GoodReads: 4,26.

2. Middlesex – Jeffrey Eugenides

middlesex-top„Middlesex este, la baza, povestea unui hermafrodit american. Cal(liope) Stephanides, naratorul si protagonistul romanului, sufera de o anomalie genetica rara denumita sindromul deficitului de 5-alfa-reductaza. Depasind criza declansata la paisprezece ani, o data cu descoperirea adevaratei sale identitati sexuale, Cal decide sa evite procedurile chirurgicale de schimbare a sexului si sa ramana o persoana cu sex „de mijloc.“

Dar majoritatea actiunii din roman se petrece inainte de nasterea lui Cal, urmarind traiectoria in spatiu si timp a familiei de greci americani Stephanides care, pe parcursul a trei generatii, emigreaza dintr-un satuc micut de pe versantul muntelui Olimp din Asia Mica in Detroit.”

 

Middlesex a fost in egala masura atat o dezamagire cat si o surpriza foarte placuta.

Dezamagire – pentru ca promo-ul cartii vinde un subiect care nu este atat de mult urmarit in carte pe cat te-ai astepta. Povestea hermafroditului incepe sa se depene calatorind in timp, in urma cu doua generatii, calatorie care ocupa de fapt cea mai mare parte a cartii. Personajul principal este mai mult narator al istoriei familiei sale si mai putin un personaj viu. Dar tot raul spre bine, caci istoria bunicilor greci, aventura vietii lor si scurta incursiune in legile geneticii au fost pentru mine mai facinante decat framatarile interioare ale viitorului hermafrodit 🙂 Desdemona, bunica lui Cal, mi-a ramas in minte ca figura dominanta din Middlesex – un personaj feminin conservator, amintind vag de Morometele nostru autohton, dar schitat cu umor si ironie.

Recomand cartea, cu amendamentul ca nu e chiar ce pare a fi. Asemeni personajului principal 🙂

Rating GoodReads: 3,97

3. The book of Fate (Cel ce ma asteapta) – Parinoush Saniee

book-of-fate.jpg

Roman interzis de doua ori, Cel care ma asteapta a devenit cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor in Iran (peste 20 de editii).

Povestea romanului Cel care ma asteapta este una emblematica pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debuteaza in anul 1979, cu putin timp inainte de revolutia iraniana, si se concentreaza asupra vietii unei femei obligate sa se descurce singura, cu trei copii, intr-un oras dezbinat de conflicte politice si religioase, aflat intr-o permanenta stare de instabilitate si nesiguranta.

 

Eu am citit versiunea in engleza a romanului scris de iranianca Parinoush Saniee, prin intermediul Bookster. Si ma bucur, mai ales ca titlul englezesc mi se pare bine ales, in timp ce despre titlul romanesc nu pot afirma acelasi lucru.

„Impresia profundă cu care am rămas în urma acestei lecturi se îndreaptă spre mamele pe care societatea și percepția generala uită sa le mai privească ca fiind și femei. Mame care își fac din copiii lor un sens absolut al vieții. Si despre golul imens care rămâne atunci când copiii cresc, uită cât datorează părinților, iar dincolo de ei nimic nu se mai leagă. Mi s-a părut ca e atâta tristețe în nedreptatea copiilor față de mama ce sacrifică totul pentru ei, încât nu pot decât să cred că sacrificiul suprem nu e o strategie prea bună de parenting. Trebuie să existe un sens în viața de părinte și în afară de copii.” (articolul original )

Mi-a placut mult cartea. De fapt, nu numai ca mi-a placut, dar m-a impresionat, m-a facut sa imi pun intrebari si sa ma revolt gandindu-ma la destinele atat de nedrepte ale unor femei. Mi-a amintit ca egalitatea intre sexe de care ne bucuram in Europa e in continuare doar un vis in alte parti ale globului. M-a lasat cu ochii in lacrimi.

Rating GoodReads: 4,3

4. Omul in cautarea sensului vietii – Viktor Frankl

omul-in-cautarea-sensului-vietii_1_fullsize

„Orice fiinta umana are in fiecare clipa libertatea sa se schimbe. De aceea putem sa-i prezicem viitorul doar in cadrul larg al unui studiu statistic care se refera la un anumit grup de oameni. In orice caz, personalitatea unui individ ramane in mod esential impredictibila. Baza pentru realizarea unor preziceri este reprezentata de conditiile biologice, psihologice sau sociologice. Totusi, una dintre principalele caracteristici ale existentei umane este capacitatea omului de a se ridica deasupra acestor conditii, de a creste dincolo de ele. 

Omul este capabil sa schimbe in mai bine lumea, daca acest lucru este posibil, si totodata este capabil sa se schimbe si pe sine insusi in mai bine, daca este nevoie.”

 

Impresionata de cartea lui Frankl, am scris cateva randuri ‘la cald’ aici.

Nu ma mai repet, zic doar ca „Omul in cautarea sensului vietii” este una dintre cartile de referinta ce sunt date ca exemplu oricui cauta raspunsuri la intrebari existentiale. Desi scrisa in urma unor experiente teribile si a unor ani lungi petrecuti in lagarele de concentrare naziste, cartea e plina de optimism si de speranta. Mesajul e simplu si puternic: indiferent de context, omul are puterea de a-si alege atitudinea si de a-si schimba astfel destinul.

Daca o recomand? Desigur! Ca lectura recurenta, anuala 🙂

Rating GoodReads: 4,33

5. No bad kids – Janet Lansbury

no-bad-kids

Sirul beletristic al sfarsitului de an a fost intrerupt pentru a face loc si unei carti de parenting. Exact la timp, intr-o perioada in care Olivia isi exersa de zor capacitatile de a testa limite.

„No Bad Kids” nu aduce mari noutati comparativ cu alte carti de „attachement parenting” pe care le citisem. Ideile de baza sunt nevoia de empatie si de oglindire a sentimentelor copilului, precum si importanta impunerii unor limite ferme dar non-violente.

Cartea e placuta, se citeste usor, si da impresia ca autoarea e o persoana cu o gandire foarte structurata, tinand cont de faptul ca toate ideile sunt numerotate si formulate sub forma  unor liste de principii.

Eu o recomand, daca va pica-n mana.

Rating GoodReads: 4,16

6. Sapiens. A brief history of humankind – Yuval Noah Harari

sapiens

Am lasat pentru final aceasta mica bijuterie de carte. Vorba vine „mica”, deoarece aduce putin a biblie prin dimensiunile sale. M-am luptat cu ea aproape doua luni de zile, dar a meritat.

Sapiens a fost, pentru mine, cea mai tulburătoare carte a anului 2016.

N-a fost o lectura ușoară, n-a fost mereu ceea ce as numi „frumoasa”, dar a fost genul acela de carte care îți deschide ochii mari, te face sa te gândești, să te minunezi, să îți pui întrebări și să te îndoiești de ceea ce credeai până acum.

Nu stiu daca sa o cataloghez drept o carte de istorie, așa cum lasa sa se inteleaga titlul („o scurta istorie a umanitatii”). Dar cert e că dacă istoria care mi s-a predat în școala ar fi fost prezentata la fel ca-n paginile cărții, n-aș mai fi crescut cu convingerea că urăsc istoria. I-am făcut o mare nedreptate. Nedreptate care nu i se cuvenea ei, ca materie, ci sistemului nostru de învățământ, care n-a fost in stare sa-mi deschida ochii si sa-mi explice cat de fascinanta poate fi analiza trecutului.

Deci cartea asta atipica m-amfăcut, de-a lungul celor 500 de pagini, să văd istoria cu alți ochi. Tot cu alți ochi m-a făcut să văd însă și omenirea, ca specie și ca evoluție.

De la primii Homo Sapiens și disparitia dinozaurilor, discrimari rasiale, apariția și evoluția religiilor, expansiunea imperiilor și descoperirea Americii, teorii statistice și noțiuni financiare, până la capitalism și consumerism, cartea asta te poarta prin atâtea subiecte încât e aproape o enciclopedie. Te face sa-ti intelegi comportamentul si sa meditezi asupra lui. Te face sa fii atat mandru, cat si dezgustat de ceea ce-au realizat oamenii de-a lungul timpului. Iti darama prejudecati, iti schimba conceptii.

As vrea sa o dau din mana in mana si sa gasesc alte persoane care sa o devoreze cu acelasi entuziasm. Asa ca daca e cineva curios sa citeasca o altfel de istorie, voi fi mai mult decat bucuroasa sa trimit cartea in vacanta 🙂

Rating GoodReads: 4,35

***

Si cam asa a aratat cea de-a doua parte a lui 2016, privita printre paginile cartilor. N-am citit prea multe, e drept, dar au fost carti mari si incarcate de mesaje puternice.

Am inceput anul 2017 cu aceeasi sete de lectura si cu o lista la fel de ambitioasa. Romane celebre, carti vechi pe care vreau sa le recitesc, tratate de psihologie si pagini de istorie. Am adunat deja o colectie variata si oarecum bizara de titluri, multe din ele restante de anul trecut, pe care de-abia astept sa le parcurg. Si apoi sa si scriu despre ele, desigur!

Pe voi ce carti v-au impresionat in 2016?

Un gând despre „Lista de lecturi pentru inspiratie, partea a II-a (2016)

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: