Ediția cu numărul 12 (wow!) a meniului săptămânal e puțin mai specială de data aceasta, deoarece acoperă practic 2 săptămâni, cu pauză pentru mini-vacanța de Paște în care am mâncat la părinți și la socri. Așa că am ales să sar complet peste acele zile, întrucât meniurile nu-mi aparțin și oricum sunt specifice sărbătorii, tradiționale până-n măduva oaselor…. mielului 🙂
Feluri principale (prânz sau cină) pentru o săptămână
Mâncărică de mazăre cu cartofi
O mâncărică de-asta de mazăre se face repede, e plină de legume sănătoase și, dacă se face în cantitate mai mare, poate reprezenta prânzul pe 2 zile. Într-o zi merge mâncată simplă, ca de post, în alta se poate alătura unei bucăți de carne și toată lumea e fericită.
Ca ingrediente, are în ea mazăre, cartofi, morcov și ceapă. Minimalist 🙂

Drob de linte cu ciuperci (de la Dolcefarverde.ro)
Drobul acesta e o alternativă sănătoasă și gustoasă la clasica rețetă cu măruntaie de miel. Lintea, ciupercile, nucile și condimentele se asociază foarte bine la gust, drobul se taie frumos și nici nu mi-a ieșit deloc uscat.
Singura schimbare pe care am adus-o rețetei a fost că am pus totuși un ou în loc de semințele de in, pentru că nu țineam să obțin un preparat de post.
N-am ratat însă fulgii de drojdie inactivi, care funcționează și ca agent de legare, dar îmbogățesc și gustul și valoarea nutritivă a produsului final.

Drobul a mers foarte bine și gol, la micul dejun (de fapt nu chiar gol, ci îmbrăcat cu un pic de iaurt pe deasupra), dar și la prânz, alături de puțin piure și salată de varză.
Supă cremă de somon
Ideea acestei supe a apărut în program încă de săptămâna trecută, de când am folosit resturile de la filetarea unor dorade pentru a face un stock de pește. Am povestit despre asta aici.
Aveam un borcan mare de stock de pește la dispoziție, lângă care am mai adăugat 2 cartofi măricei, o bucată de praz, puțin unt, puțină smântână și 200g de file de somon.
Am călit puțin prazul în unt, apoi am adăugat și cartofii și am fiert legumele în stockul de pește. Am mai completat și cu puțină apă cât să fie lichid suficient. Între timp am tăiat somonul în fâșiuțe mici și l-am perpelit un pic într-o tigaie, cât să fie mai crunchy.
Am păstrat o parte din somon așa, cât să îl folosesc pentru decorarea supei, restul l-am pus în oala cu legume, alături de câteva linguri de smântână și am dat toată compoziția prin blender.

Supa trebuie lăsată să se răcească un pic, pentru că e foarte aromată și e păcat să o mănânci suflând în ea.
Am decorat-o cu restul de somon și cu niște crutoane din pâine de secară (a început să-mi placă foarte mult pâinea asta, mi se par extraordinar de gustoasă!). Și un pic de mărar sau pătrunjel verde pe deasupra, pentru varietate de culoare, și asta e. Ceva simplu de făcut, dar cu gust aparte.
Salată cu ton și alte bunătăți
Nu-s multe de zis aici, am pus în salată ce mi-a oferit frigiderul: un mix de ruccola cu spanac, roșii, ardei, castraveți, ton, un ou (vopsit 🙂 ) și niște brânză.

Ton cu mazăre și spanac, la cuptor (adaptare după Jamilla)
Rețeta originală, pentru care îi acord credit Jamillei, e cu mazăre și broccoli, am făcut-o de multe ori pentru că e simplă și gustoasă.
De data aceasta n-am avut broccoli, așa că mi-am propus să folosesc ce am deja în congelator – adică mazăre și spanac – și a ieșit foarte bine și în varianta asta.

Acum că fac recensământul, parcă că a fost o săptămână cu mult ton, dar să nu uităm că am scos din peisaj mielul de Paște 🙂

Chifteluțe marinate cu piure
Am scris și cu altă ocazie despre chifteluțele de prepeliță și pui de la Buno-Gourmet, și iată că am epuizat și ultimele rezerve din congelator. De data aceasta le-am făcut la cuptor, apoi le-am pus să mai fiarbă vreo 10-15 min pe foc, în sos de roșii cu ardei copt, de la Băcănia Tei.

Ardei umpluți cu ciuperci și dovleac
Tot din strategia de folosire a ingredientelor din congelator, am căutat o rețetă pe bază de dovleac. Și am găsit ceva interesant, ardei umpluți cu ciupercuțe și dovleac călit.
Știu că sună atipic, dar combinația de gust e chiar bună. E luată de pe youtube, se găsește aici.

Salată cu sfeclă coaptă și portocală
Și închei cu încă o salată, perfectă pentru cină, în care am combinat sflecla coaptă cu o portocală tăiată bucăți, cubulețe din rulada de cașcaval cu măsline și crutoane din pâine de secară.

Idei de mic dejun și gustări
Da da, după cum se vede din titlu, deserturile au lipsit cu desăvârșire. Adică cele preparate de mine, pentru că în ciuda problemei mele cu glucidele ne-am întors din mini-vacanța de Paște cu cozonac și cu un platou de prăjituri, pe care le-am ignorat nu chiar cu succes maxim, dar să zicem că le-am gustat doar 10% decât le-aș fi gustat în alt an.
Deci în afară de mic dejunurile cu cozonac, drob și ouă roșii, n-am experimentat prea multe variante de mic dejun săptămâna asta:
- Cereale cu iaurt și vișine din congelator
- Avocado, roșii, castraveți, scrumbie afumată
- Clătite cu făină de secară
Clătite cu făină de secară
Am plecat de la rețeta mea clasică – 2 ouă, 200 ml lapte călduț, 200 g făină, doar că acum am folosit făină integrală de secară, care e un pic mai dură, așa că am mai adăugat la final lapte până mi s-a părut ca ating consistența perfectă pentru aluatul de clătite. Deci la ochi.
A început să îmi placă maxim făina de secară, chiar și în clătite. Mi se pare că dă un gust mai bogat preparatului. Poate unora nu le place, mie mi se pare însă un câștig.
Le-am mâncat cu brânzică de casă întinsă pe ele. Mă rog, unii le-au mâncat si cu gem, nu comentez 🙂

Cam atât pentru săptămâna aceasta.
Rețete inspirate!
Lasă un răspuns